7p
Nagyon rövid idő alatt nagyon rossz híreket kapott Trump elnök: volt kampánymenedzserét bűnösnek találták csalásban, biztosan börtönbe fog kerülni, már csak az a kérdés, hogy megússza-e 10 évvel. Ami még kellemetlenebb: korábbi ügyvédje vádalkut kötött, és eskü alatt vallotta, hogy Trump utasítására követett el bűncselekményeket. Az oroszokkal való összejátszás ügyében sem áll jól Trump szénája - ha a novemberi félidős választásokon tarolnak a demokraták, ezek már bőven elegendőek lesznek az elnök megbuktatásához.
Riporterek rohannak tudósítani a bíróságról, miután kihirdették az ítéletet Paul Manafort, Trump egykori kampánymenedzsere ügyében. Fotó: EPA / Shawn Thew

Elítélték a kampánymenedzsert

Nyolc rendbeli csalásban bűnösnek találta az esküdtszék Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzserét - Paul Manafort börtönbe fog kerülni, már csak az a kérdés, hány évtizedre.

Az esküdtszék 18 vádpontból nyolcban döntést hozott, de tízben nem sikerült megegyezésre jutnia. A volt kampánymenedzsert öt rendbeli adócsalásban, két rendbeli banki csalásban, továbbá külföldön tartott bankszámlák eltitkolásában mondták ki bűnösnek.  Mivel a további tíz - szintén pénzügyi csalást felsoroló - vádpontban az esküdtszék nem tudott dűlőre jutni, ezekben a vádpontokban új bírósági eljárás kezdődhet, új esküdtszékkel. Az ügyészeknek augusztus 29-ig kell ezzel összefüggésben ismertetniük döntésüket. A bíró arra kérte az esküdteket, hogy ne nyilatkozzanak a sajtónak, ahogyan fogalmazott: "kötelességük a per bizalmas jellegének megőrzése".

A bíró egyelőre nem jelölte meg az nyolc vádpontban az ítélethirdetés napját.  Sajtókommentárok szerint a nyolc rendbeli csalásért Manafort összességében akár 80 évig terjedő börtönbüntetést is kiróható, de jogi szakértők szerint körülbelül legfeljebb tíz év szabadságvesztésre fogják ítélni.

Manafort egyik ügyvédje, Kevin Downing rövid nyilatkozatot tett közzé, amely szerint védence "csalódott", amiért az esküdtek nem mentették fel őt valamennyi vádpontban.

Eskü alatt vallott az ügyvéd: Trump utasította bűncselekményre

A Manafort-ítéletnél még kellemetlenebb Trump számára egykori ügyvédjének vallomása: Michael Cohen eskü alatt vallotta, hogy Donald Trump utasítására követett el bűncselekményt. Cohen ügyvédje, Lanny Davis úgy fogalmazott: védence a vádalku során eskü alatt vallotta, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány során Donald Trump utasította őt arra, hogy a választások befolyásolása végett fizessen két olyan nőnek a hallgatásáért, akik azt állították, hogy évekkel korábban viszonyuk volt az akkor még üzletember Trumppal.

Michael Cohen, az elnök korábbi ügyvédje távozik a bíróságról 2018. augusztus 21-én, miután eskü alatt vallotta, hogy Donald Trump utasítására követett el bűncselekményt. Fotó: EPA / Jason Szenes

"Ha ezekkel a kifizetésekkel Michael Cohen bűncselekményt követett el, akkor ez miért ne lenne bűncselekmény Donald Trump esetében is?" - fogalmazott közleményében Lanny Davis. Cohen a Stormy Daniels néven ismert Stephanie Clifford pornószínésznőnek 130 ezer dollárt fizetett a hallgatásáért. A másik kifizetés bonyolultabb volt: az ügyvéd megvásárolta egy bulvárlaptól Karen McDougal Playboy-modell történetét Donald Trumppal szintén évekkel korábban folytatott viszonyáról, majd a sztorit elsüllyesztette a fiókban.

Michael Cohen vádalkut kötött, és bíróság előtt beismerte kedden, hogy megsértette a kifizetésekkel a kampányfinanszírozási törvényt; az amerikai média szerint ez kedvezőtlen helyzetbe hozhatja az amerikai elnököt is.

Ennél rosszabb még nem történt Trump elnökkel - ősszel bele is bukhat

Michael Cohen ügyvéd vallomása valószínűleg az eddigi legrosszabb dolog, amivel Donald Trumpnak szembesülnie kell elnökként - jelentette ki Michael Caputo, Trump korábbi tanácsadója a Politico című lapnak nyilatkozva.  Caputo úgy ítélte meg, hogy Trump korábbi kampánymenedzserének, Paul Manafortnak a pere korántsem annyira aggasztó, mint Michael Cohen eskü alatt tett  vallomása.

A Politico idézett egy neve elhallgatását kérő, a Fehér Házhoz közeli ügyvédet is, aki szerint Cohen még több kárt okozhat Trumpnak, hiszen rálátása volt az ő üzleti és személyes ügyeire, és olyan információkkal rendelkezhet, mint talán senki más. Cohen muníciót adhat a demokrata párti politikusoknak, akik - ha az őszi félidős választásokon megszerzik a többséget a képviselőházban - megindíthatják az alkotmányos vádeljárást az elnök elmozdítására.

Hogy Donald Trump és környezete is valóban számol ezzel az eshetőséggel, arra maga Rudolph Giuliani, az elnök jogászcsapatának jelenlegi vezetője utalt a minap, amikor egy televíziós interjúban arra figyelmeztetett: a félidős választások tétje éppen az, hogy a demokratáknak lehetőségük nyílik-e az elnök alkotmányos elmozdítására irányuló eljárás megindítására.

Egy szintén neve elhallgatását kérő volt kormányzati tisztségviselő úgy nyilatkozott a Politicónak, hogy az elnök szorongatott helyzetében rossz lépést tehet, tovább rontva az amúgy is rossz helyzetén.

Ez még nem minden

A Paul Manafort perében hozott esküdtszéki döntés és Michael Cohen eskü alatt tett ugyancsak keddi vallomása pár nappal azután történt, hogy a The New York Times című napilap nyilvánosságra hozta, hogy a Fehér Ház jogi főtanácsadója, Donald McGahn kilencedik hónapja önkéntesen együttműködik a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottsággal, amelynek három alkalommal tárt fel információkat, és összességében mintegy 30 órán át tartottak a meghallgatások.

A lap értesülései szerint McGahn az elnöknek a Mueller-féle vizsgálattal kapcsolatos reakcióiról beszélt, továbbá arról, hogy Donald Trump megpróbálta-e akadályozni az FBI oroszokkal kapcsolatos nyomozásait, illetve megkísérelt-e nyomást gyakorolni Jeff Sessions igazságügyi miniszterre a nyomozás leállítása érdekében.

Trump: ez boszorkányüldözés

A Manafort-per és a Cohen-vallomás után a Fehér Ház nem tett közzé kommentárt, Sarah Huckabee Sanders szóvivő az újságírókat Rudolph Giulianihoz irányította. Giuliani közleményben szögezte le: "a Cohen elleni vádakban nincs célzás arra, hogy az elnök bármiféle bűnt követett volna el".

Donald Trump leszögezte, hogy "a Manafort-ügynek semmi köze" hozzá. Trump "jó embernek" nevezte volt kampánymenedzserét, és bírálta Robert Mueller különleges ügyészt, az általa vezetett vizsgálóbizottság munkáját pedig "boszorkányüldözésnek" minősítette. "Paul Manafort jó ember. Dolgozott Ronald Reagannel, dolgozott egy sor más politikussal is az évek során. Nagyon szomorú vagyok miatta" - mondta Trump. Megjegyezte ugyanakkor, hogy azoknak a vádpontoknak, amelyekben a kampányszakembert bűnösnek találták, nincs közük az oroszokkal kampány időszakban történt állítólagos összejátszás ügyéhez.

"Ez boszorkányüldözés. De semmi köze ahhoz, amiért a (Mueller vezette) vizsgálat elindult" - fogalmazott az elnök.

Az orosz összejátszás ügyében sem áll jól Trump ügye

Amit Trump rendszerint boszorkányüldözésnek hív, az a Robert Mueller vezette vizsgálat, ami azt hivatott feltárni, hogy Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és orosz tisztségviselők között a 2016-os elnökválasztás idején volt-e összejátszás. Azt már tényként kezelik az Egyesült Államokban, hogy az oroszok beavatkoztak a választásba Trump győzelme érdekében (több körben emiatt szankciókat is vetettek ki Oroszországba, amit természetesen Trump elnöknek kellett aláírásával szentesítenie). Trump szénája itt sem áll jól: a kampánycsapat egyik volt munkatársára a napokban kértek börtönt, nemrég pedig azt is el kellett ismernie az elnöknek, hogy a kampány során fia az ellenséges Oroszország képviselőivel tárgyalt, Hillary Clintonról akart terhelő információkat szerezni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG