3p
A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint értékelik az új cseh külügyminiszter megfelelni vágyását. Szijjártó Péter arra az interjúra reagált, amelyben Tomás Petrícek kritizálta a magyar kormány politikáját.
Az új cseh külügyminiszter, Tomas Petricek. EPA/MARTIN DIVISEK

Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott mai közleményében úgy fogalmazott: "Értékeljük a külügyminiszteri munka megkezdésénél tapasztalt lendületet és megfelelni vágyást."

Szijjártó: eddig nem volt üzengetés

Hozzátette: örömmel várják a novemberi találkozót, akkor mindent megbeszélhetnek, hiszen "eddig nem volt jellemző a magyar-cseh kapcsolatokra az üzengetés, reméljük ezután sem lesz az".

Szijjártó Péter szerint a négy visegrádi ország (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) együttműködése továbbra is a magyar külpolitika fókuszában marad. "Nagyra becsüljük Babis miniszterelnök Magyarország melletti kiállását, és ezt tekintjük irányadónak" – fogalmazott.

Petricek megvédené a liberális demokráciát

Az új cseh külügyminiszter egy helyi lapnak adott interjúban azt mondta: "A liberális demokrácia megkérdőjelezésének nem éppen kedvező irányzata számos országban, és nem csak Közép-Európában látható. Úgy vélem, hogy a liberális demokrácia védelmének közös feladatnak kellene lennie."

A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban kifejtette: szükség volt a vitára Magyarország "elfordulásáról a liberális demokráciától", a politikai ellenzék elnyomásáról és a médiaszabadságról. Nem volt viszont szükséges a felszólítás a szankciós folyamat megindítására, valamint az ország "kiszavazása" az új európai parlamenti választások és az új Európai Bizottság felállása előtt. "Ez csak indulatokat vált ki" - mondta Petrícek.

Beszélni akar Magyarországgal

Az új cseh külügyminiszter szerint Csehország Közép-Európában a "nyugodt erő" szerepét játszhatná el szomszédjai irányában. "Beszélni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, mi az, ami zavar minket, mi az, ami helytelen. Éppen abból kifolyólag, hogy a visegrádi csoportban közel vagyunk egymáshoz, nyitottak lehetünk, és partnereinkkel a kellemetlen dolgokról is beszélhetünk. Novemberben találkozom a magyar és a lengyel kollégámmal, s a jelzett témákat meg akarom nyitni" – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy milyen cseh politika fog érvényesülni Magyarországgal kapcsolatban, amikor Andrej Babis miniszterelnök és a külügyminiszter véleménye eltér egymástól, Petrícek azt mondta: a Magyarország elleni szankciós eljárás megindításáról az Európai Tanács dönt, ahol a kormányfők vannak jelen.

"A tanácskozásra való felhatalmazást azonban a kormány adja, és mi, mint külügyminisztérium, részt veszünk ennek az előkészítésében. Beszélni akarok a kormányfővel Magyarországról és, ahogy már elmondtam, nem fogok szemet hunyni az országban zajló folyamatok felett" - jelentette ki Petrícek, aki október 16-óta tölti be a cseh külügyminiszteri posztot.

Az interjúval kapcsolatos teljes cikkünket itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG