1p
Az export volumene 9,9, az importé 7,4 százalékkal csökkent, az egyenleg 143 millió euróra mérséklődött 2012 decemberében az előző év azonos időszakához képest. Az év egészében a külkereskedelmi termékforgalom volumene közel megegyezett az előző évivel. A híradás-technikai termékek exportvolumene ötödével csökkent, a járműipari termékeké dinamikusan nőtt. A belföldi kereslet alakulásának megfelelően mérséklődött az energiahordozók behozatala.

2012-ben a kivitel volumene 0,9 százalékkal haladta meg az előző évit, a behozatalé nem változott. A 2012. január–decemberi kivitel értéke 23 183 milliárd forint (80,1 milliárd euró), a behozatalé 21 212 milliárd forint (73,3 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1971 milliárd forintot (6,8 milliárd eurót) tett ki, 7 milliárd forinttal (237 millió euróval) kevesebbet, mint 2011-ben.

2012 január–decemberében a behozatal forintban mért árszínvonala 4,2, a kivitelé 2,9 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A cserearány 1,2 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz viszonyítva 12, az euróhoz mérten 3,3 százalékkal gyengült.

Markánsan bővült a gyógyszerexport

A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 3,3, a behozatalé 0,5 százalékkal volt kevesebb 2012-ben. A jelentős súlyú híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kivitelének volumene az év során ötödével csökkent, melyet elsősorban a mobiltelefon és alkatrészeik visszaesése befolyásolt számottevően. Ezzel szemben a közúti jármű és az általános rendeltetésű ipari gép mindkét irányú forgalma dinamikusan bővült. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene 2012-ben emelkedett: az első félévben kétszámjegyű volt a növekedés, a második félévben a – csökkenő megrendelések hatására –  egyszámjegyű visszaesés jelentkezett.



A feldolgozott termékek export- és importvolumene 6,3, illetve 3,5 százalékkal haladta meg 2011 január–decemberének szintjét. Az árufőcsoport forgalma minden negyedévben nőtt, elsősorban a vegyipar és a közútijármű-gyártáshoz szorosan kapcsolódó termékek kereskedelmének élénkülése miatt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék, gumigyártmány exportja, a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, valamint a szerves vegyi termék mindkét irányú forgalma markánsan bővült.

A kereslet visszaesése miatt kevesebb energiahordozót importáltak

Az energiahordozók importvolumene – az árak 14 százalékos növekedése mellett – az év egészét tekintve 5,3 százalékkal volt kevesebb, mint 2011-ben. A kőolaj és kőolajtermék, illetve a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene a belföldi kereslet visszaesése miatt jellemzően alatta maradt a bázisnegyedévek szintjének.

2012. január–decemberben az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 4,9 százalékkal nőtt, az importé 5,9 százalékkal csökkent 2011-hez képest. A kivitel volumennövekedése a második és harmadik negyedévben kiemelkedő volt. A gabona és gabonakészítmény, ezen belül a kukoricaexportja dinamikusan, az állati takarmányoké kétszámjegyű mértékben bővült. A cukor, cukorkészítmény és méz, valamint a dohány és dohányáru kivételével minden egyéb árucsoport behozatala elmaradt a 2011. január–decemberi bázistól.

Legfontosabb külkereskedelmi partnerünk továbbra is Németország

2012-ben az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 0,9, az onnan érkező behozatalé 1,9 százalékkal volt több, mint 2011-ben. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 184 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 0,8 százalékkal bővült, az importé 4,5 százalékkal elmaradt az egy évvel azelőttitől. Míg az import egyik negyedévben sem érte el az előző év azonos időszaki szintet, az export az első féléves 4,5 százalékos exportvolumen-bővülés után a második félévben bázisszint alá csökkent. A külkereskedelmi mérleg hiánya 724 milliárd forint volt, 177 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011-ben.

Legfőbb külkereskedelmi partnerünk mindkét irányban Németország, továbbá a kivitelnél sorrendben: Románia, Szlovákia, Ausztria, Olaszország, a behozatalnál: Oroszország, Ausztria, Kína, Szlovákia. A felsorolt országok esetében a tárgyidőszaki legnagyobb export- és importnövekményünk német relációban, a közúti jármű árucsoportnál keletkezett. A legnagyobb csökkenés a híradás-technikai termékkör Kínából történő behozatalában (259 millió euró) és Franciaországba irányuló kivitelében (273 millió euró) volt 2011-hez viszonyítva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG