6p
Egyre érdekesebbé válik a NAV vezetőjének lemondása körüli történet. A Magyar Nemzet és a Népszabadság szerint a NAV-osok azt érezték, megkérdezésük nélkül, a fejük felett döntenek róluk és szakmai ügyekben.

A Magyar Nemzet szerint Vida Ildikó szuverén, egyoldalú és megmásíthatatlan döntést hozott, amikor május 20-án benyújtotta lemondását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöki posztjáról Orbán Viktornak. Vida Ildikó közvetlenül a Fidesz 2014-es választási győzelme után már felajánlotta lemondását a miniszterelnöknek – már csak azért is, mert a hírek szerint eleve egy ciklust akart vállalni az adóhatóság élén.

Nem elég 60 nap az utód megtalálására?

A miniszterelnök még június elején jelezte: szakmai okok alapján nem tudja elfogadni Vida Ildikó NAV-elnök lemondását, azonban a személyes és családi okok alapján igen - közölte szerdán az MTI érdeklődésére Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kitért arra is: a kormányfő arra kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét, hogy mindaddig, amíg a NAV új vezetőjéről nem döntenek, lássa el a feladatát. De mivel a lemondás benyújtását követő 60. napon megszűnik a vezetői munkaviszonya, e határidő után az új NAV-elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes látja el az intézményvezetői feladatokat - fűzte hozzá.

A nyilatkozat továbbra is homályban tartja azt, hogy elképzelhető-e az, hogy két hónapig a döntési (utódkeresési)m kompetenciával rendelkezők közül tényleg nem tudtak a lemondásról? Az, hogy a miniszterelnök "válaszolt" is a levélre, ezt azért kizárja. Ha viszont tudtak az illetékesek a lemondásról, érthetetlen, hogy miért nem sikerült 60 nap alatt alkalmas jelöltet találni a feladatra.

Ki tudott róla?

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap úgy nyilatkozott a májusban megírt újabb lemondásról és az erről szóló is levélről, hogy "Nincs tudomásom arról, hogy rajtam kívül ki tudott róla." A Népszabadság szerint ugyanakkor a levélről még Vida közvetlen munkatársainak többsége is csak a keddi búcsúleveléből értesült.

A Népszabadság szerint tudva, hogy Vida május 20-án adta be a lemondását, új fényben tűnik fel, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter június elején egy fű alatt benyújtott módosító javaslattal próbálta magához vonni a NAV elnökének kinevezési jogát a kormányfőtől. De ez nem sikerült. (Érdekes, hogy Varga még hétfő este is úgy nyilatkozott, hogy nem tudott volna az elnök lemondásáról.)

Vitatémák

A Népszabadság szerint a lemondás robbanásig növelte a NAV-ban amúgy is meglévő feszültséget, amit az elmúlt hónapok politikai töltetű viharai okoztak.

Az egyik utolsó csepp a pohárban a Nemzetgazdasági Minisztérium által megrendelt, Vida szívügyeként kezelt NAV-os életpályamodell elfektetése volt, de ugyancsak gondot okozott, hogy a távozó elnök rossz néven vette azt is, hogy tavasz óta gyártottak a NAV feladatait és működését láthatóan nem ismerő "szakmai műhelyek" átszervezési ötleteket. Erről az ő véleményüket nem kérték ki – nyilatkozta a Népszabadságnak az elnök egykori bizalmasa. Állítólag boldog- boldogtalan készített átalakítási koncepciókat; a Miniszterelnökség, a szaktárca, de még talán a Belügyminisztérium is – írja egyként as Népszabadság és a Magyar Nemzet is, amely lap szerint a NAV-képviselőinek „könyörögniük kellett” az Államreform-bizottságnak, hogy meghallgassa véleményüket.

A pénztárgép-balhé

A Magyar Nemzet szerint Vida Ildikó és Varga Mihály konfliktusa az online pénztárgépek bevezetéséhez köthető: az adóhivatal szakemberei éppen annak a két kasszatípusnak a tesztelésénél nem voltak jelen, amelynek engedélyét az illetékes hivatal visszavonta. A Nemzetgazdasági Minisztérium által favorizált ALT Cash típusa nem bizonyult teljesen biztonságosnak, az engedély ideiglenes visszavonása súlyos zavart okozott tavaly év elején az online pénztárgépekre való átálláskor.

A Népszabadság szerint a NAV-nál nem igazán értik, miért panaszkodnak a szaktárcánál, hogy az adóhatóság nem támogatja eléggé munkájukat, amikor olyan feladatokat is a NAV végzett el, ami a minisztérium dolga lett volna. Ha Varga tényleg nem tudott a lemondásról, akkor a fentiek függhettek össze azzal, hogy a szaktárca vezetője az elmúlt hetekben már maga is jelezte, hogy ideje lenne a változásnak a NAV élén. (Ha viszont tudott a levélről, akkor meglehetősen vitatható ez a hozzáállás.)

Az adóhivatalnál azt is a bizalom hiányának tudják be, hogy szerintük az Állami Számvevőszék a jelentéseiben kifogásolható módon kritizálja a szervezetet, s ott is problémát vél felfedezni, ahol az EU mindent rendben lévőnek talált.

De a NAV-nál Lázár János ötleteivel sem tudtak mit kezdeni, s nem vették jó néven, hogy a miniszter az adózók ellenségének nevezte a NAV-ot. A kormányhivatalokhoz való kiszervezést kivitelezhetetlen ötletnek tartjáka NAV-nál, míg az elbocsátásokkal kapcsolatban megjegyzik: 2011 óta csak újabb feladatokat kapott a NAV.

Kitiltási ügy: csak a politikai érdek miatt álltak ki Vida mellett?

A Népszabadság úgy tudja, már a kitiltási botrány kapcsán sem volt egyértelmű a kormányzati kiállás a NAV elnöke mellett – noha látszólag a kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter is kiállt a NAV-elnök mellett az amerikai ügyvivő, André Goodfriend állításait követően.

A Magyar Nemzet visszaidézi a kitiltási ügy kapcsán történteket, emlékeztetve, hogy a kitiltási botrányt nem Amerika, hanem az akkor a kormányközeli Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaság robbantotta ki tavaly október 16-án. A lap szerint a kitiltásáról szóló hivatalos levelet egyébként a Napi Gazdaság említett cikkének megjelenése után kapta kézhez Vida Ildikó. A lap emnlékeztet: az adóhivatalnak a Napi Gazdaság cikke alapján beazonosítható vezetőin kívül hivatalosan továbbra sem tudni semmit arról, milyen kormányzati vagy kormányközeli személyeket tiltott még ki az Egyesült Államok.

Paradox módon a kitiltási ügy egyszerre lehetetlenítette el és erősítette meg pozíciójában Vida Ildikót. A miniszterelnök ugyanis szuverenitáskérdésként kezelte az ügyet; semmiképpen sem akart külső nyomásra leváltani egy állami vezetőt. Inkább felszólította a NAV elnökét, hogy a homályos korrupciós vádakra válaszul perelje be André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivőt. Ez meg is történt a várható eredménnyel: Amerika nem függesztette fel Goodfriend diplomáciai mentességét, így az eljárás meghiúsult. Vida Ildikó maradt, az ügyvivő pedig nemsokára távozott – írja a Magyar Nemzet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG