Hirdetés
Hirdetés

Innen indul Orbán álma: hány gyerek születik Magyarországon?

2018. április 26., 09:48

A tavaly év eleji halálozási hullám idén szerencsére nem ismétlődött meg, de a születések száma továbbra is csökken.

A KSH legfrissebb adatai alapján egyik szemünk sírhat, a másik nevethet: jó hír, hogy nem ismétlődött meg a tavalyi év elején látott kiugró halálozási szám, 15 százalékkal kevesebben haltak meg az első két hónapban, mint tavaly. Január-februárban 23 263 haláleset történt.

Ami kevésbé jó hír, hogy a születések száma is csökkent: az első két hónapban 41-gyel, 0,3 százalékkal kevesebb újszülött jött világra Magyarországon. Összesen 14 602 gyermek született január-februárban.

Hirdetés

Nem volt durva az influenza, csak ezért javul a helyzet

A természetes fogyás így lényegesen kisebb volt, mint egy éve: 8661 fővel lettünk kevesebben, ami ugyan 32 százalékos javulás egy év alatt - de mint látható, nem az emelkedő születésszámnak, hanem a tavaly év eleji durva influenza-járvány bázishatásának következménye.

A házasságkötések száma lényegében változatlan (11-gyel kevesebb) volt az előző év azonos időszakában regisztrálthoz képest. Ezer lakosra 9,2 élveszületés és 14,7 halálozás jutott. Az előbbi gyakorlatilag nem változott, az utóbbi 2,6 ezrelékponttal alacsonyabb volt a 2017. január–februárinál, ennek eredményeként a természetes fogyás 2,6 ezrelékponttal, 5,5 ezrelékre mérséklődött.

Innen indul Orbán álma

Orbán Viktor nemrég azt mondta: szeretne egy átfogó, 20-30 éves megállapodást kötni a magyar nőkkel a magyar jövőről, a nekik nyújtható, kiszámítható perspektívákról, mert "a demográfia rajtuk áll vagy bukik, ez az ő döntésük."

Később Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt: a demográfia talán a legfontosabb pillérje a kormányzásnak, mivel egy mind népesedési, mind gazdasági szempontból fenntartható ország építéséhez alapvető fordulatot kell elérni ezen a területen.

1,2-1,3-as reprodukciós mutatókkal indult a kormány és most 1,5 körül tartanak, bár nyilván nagyon sok munka van még addig, hogy 2 fölé vigyék ezt az adatot - mondta. Meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy minél több gyermek szülessen az országban.

A népmozgalom főbb adatai, 2018. január–február

Népmozgalmi esemény

Száma

Változás az előző év azonos időszakához képest, %

Ezer lakosra

Változás az előző év azonos időszakához képest, %

Élveszületés

14 602

–0,3

9,2

–0,0

Halálozás

23 263

–15,0

14,7

–14,8

Csecsemőhalálozás

40

–20,0

2,7a)

–19,8

Házasságkötés

3 340

–0,3

2,1

–0,1

Természetes fogyás

–8 661

–31,9

–5,5

–31,8

a) Ezer élveszületésre.
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

10 millió dollárt fizetett lobbizásra Horvátország, hogy kedvezőbb döntés szülessen a perekben. Az Interpol csak úgy körözte volna tovább Hernádit, ha a horvátok előre fizetik a perköltségeket arra az esetre, ha a Mol-elnök perel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?