Hirdetés
Hirdetés

Innen indul Orbán álma: hány gyerek születik Magyarországon?

2018. április 26., 09:48

A tavaly év eleji halálozási hullám idén szerencsére nem ismétlődött meg, de a születések száma továbbra is csökken.

A KSH legfrissebb adatai alapján egyik szemünk sírhat, a másik nevethet: jó hír, hogy nem ismétlődött meg a tavalyi év elején látott kiugró halálozási szám, 15 százalékkal kevesebben haltak meg az első két hónapban, mint tavaly. Január-februárban 23 263 haláleset történt.

Ami kevésbé jó hír, hogy a születések száma is csökkent: az első két hónapban 41-gyel, 0,3 százalékkal kevesebb újszülött jött világra Magyarországon. Összesen 14 602 gyermek született január-februárban.

Hirdetés

Nem volt durva az influenza, csak ezért javul a helyzet

A természetes fogyás így lényegesen kisebb volt, mint egy éve: 8661 fővel lettünk kevesebben, ami ugyan 32 százalékos javulás egy év alatt - de mint látható, nem az emelkedő születésszámnak, hanem a tavaly év eleji durva influenza-járvány bázishatásának következménye.

A házasságkötések száma lényegében változatlan (11-gyel kevesebb) volt az előző év azonos időszakában regisztrálthoz képest. Ezer lakosra 9,2 élveszületés és 14,7 halálozás jutott. Az előbbi gyakorlatilag nem változott, az utóbbi 2,6 ezrelékponttal alacsonyabb volt a 2017. január–februárinál, ennek eredményeként a természetes fogyás 2,6 ezrelékponttal, 5,5 ezrelékre mérséklődött.

Innen indul Orbán álma

Orbán Viktor nemrég azt mondta: szeretne egy átfogó, 20-30 éves megállapodást kötni a magyar nőkkel a magyar jövőről, a nekik nyújtható, kiszámítható perspektívákról, mert "a demográfia rajtuk áll vagy bukik, ez az ő döntésük."

Később Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt: a demográfia talán a legfontosabb pillérje a kormányzásnak, mivel egy mind népesedési, mind gazdasági szempontból fenntartható ország építéséhez alapvető fordulatot kell elérni ezen a területen.

1,2-1,3-as reprodukciós mutatókkal indult a kormány és most 1,5 körül tartanak, bár nyilván nagyon sok munka van még addig, hogy 2 fölé vigyék ezt az adatot - mondta. Meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy minél több gyermek szülessen az országban.

A népmozgalom főbb adatai, 2018. január–február

Népmozgalmi esemény

Száma

Változás az előző év azonos időszakához képest, %

Ezer lakosra

Változás az előző év azonos időszakához képest, %

Élveszületés

14 602

–0,3

9,2

–0,0

Halálozás

23 263

–15,0

14,7

–14,8

Csecsemőhalálozás

40

–20,0

2,7a)

–19,8

Házasságkötés

3 340

–0,3

2,1

–0,1

Természetes fogyás

–8 661

–31,9

–5,5

–31,8

a) Ezer élveszületésre.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?