6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavaly decemberben a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének és behozatalának volumene egyaránt 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. Az év utolsó hónapjában mért 345 millió eurós külkereskedelmi többlet 120 millió euróval volt több, mint egy évvel korábban. A külkereskedelem export- és importvolumene 7,1, illetve 8,8 százalékkal bővült tavaly – közölte a Központi Statisztikai Hivatal a második becslés alapján.

ŸA kivitel értéke 6,4 milliárd eurót (1988 milliárd forintot), a behozatalé 6,1 milliárd eurót (1881 milliárd forintot) tett ki. Euróban kifejezve az export értéke 9, az import 7,3%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A külkereskedelmi mérleg többlete 345 millió euró (107 milliárd forint) volt, 120 millió euróval (39 milliárd forinttal) több, mint 2013 azonos időszakában.

A külkereskedelmi termékforgalom kiviteli és behozatali volumene egyaránt 11%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét - közölte a KSH.

ŸAz EU-tagállamaival folytatott külkereskedelmünk kiviteli és behozatali volumene egyaránt 12%-kal nőtt, az EU-n kívüli országok esetében 7,7, illetve 7,3% volt a bővülés.

2014 január-december

A kivitel értéke 84,7 milliárd euró (26 121 milliárd forint), a behozatalé 78,3 milliárd euró (24 144 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 6,4 milliárd eurót (1977 milliárd forintot) tett ki, ami 153 millió euróval (22 milliárd forinttal) kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A külkereskedelmi termékforgalom forintárszínvonala a bázisidőszakhoz viszonyítva kivitelben 1,1%-kal emelkedett, a behozatalban szinte nem változott. A cserearány 1%-kal javult. A forint az euróhoz képest 4 a dollárhoz képest 3,9%-kal értékelődött le.

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 8,9, a behozatalban 8,2%-kal nőtt 2013-hoz képest. Az éven belül valamennyi negyedévet élénk növekedés jellemezte mindkét forgalmi irányban – írja a KSH.

A külkereskedelmi volumen növekedését az év egészében a hazai autógyárak és az autóipari beszállítók bővülő termelése határozta meg: a közúti jármű kivitele harmadával, behozatala negyedével nőtt a bázisidőszaki szinthez képest. Az export növekedésében meghatározó szerepet játszott az EU-tagállamokkal folytatott kereskedelem felfutása, de a forgalom növekedése jelentős volt az amerikai és ázsiai országok viszonylatában is.

Az autóipari termékek gyártásához kapcsolódó villamos gép, villamos készülék és műszer (főként elektromosan szigetelt huzalok és vezetékek), valamint az általános rendeltetésű ipari gépek (elsősorban a különböző szivattyúk) volumene a forgalom mindkét irányában mintegy tizedével bővült. Az egyre zsugorodó részarányú híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék export- és importvolumene csaknem ötödével volt kevesebb, mint egy évvel korábban, bár a csökkenés a negyedik negyedévre – részben a bázishatás következtében – az importban megállt, az exportban pedig mérséklődött.

ŸA feldolgozott termékek export- és importvolumene 6,4, illetve 8,9%-kal múlta felül a 2013. január–decemberi szintet. Ezen belül az importvolument valamennyi negyedévben mérséklődő, az exportét pedig a harmadik negyedévtől gyorsuló növekedés jellemezte. A kivitel növekedésében az autógyártásban felhasznált szakmai tudományos ellenőrző műszer kereskedelme volt a legjelentősebb tényező, ugyanakkor számottevő volt a gumigyártmány behozatala, valamint a fémtermék mindkét irányú forgalma.

A szintén húzóágazatnak számító vegyipar is említésre méltó növekedést mutatott fel: a jelentős súlyú gyógyszer és gyógyszerészeti termék importvolumene a második féléves felfutásnak köszönhetően több mint tizedével bővült, kivitele az árufőcsoport átlagánál magasabb növekedést ért el. A vegyipari termékek külkereskedelme szempontjából legjelentősebb felvevő piacunknak számító Oroszországba irányuló export csökkenését az EU-tagokkal folytatott kereskedelem ellensúlyozta.  Dinamikusan bővült a szerves vegyi termék behozatala, valamint az illóolaj, illat- és tisztítószer mindkét irányú kereskedelme, valamint a kisebb részarányú, lakossági fogyasztást szolgáló termékek közül a ruházati cikk és öltözékkiegészítő, továbbá a lábbeli importvolumene is számottevően növekedett.

ŸAz energiahordozók importvolumene – a forintárak csökkenése mellett – 13%-kal volt több, mint a bázisévben. Időszakon belül dinamikusan bővült az árufőcsoport behozatala, a legerőteljesebb volumennövekedést a harmadik negyedévben mértük. Az energiabehozatal mintegy felét adó kőolaj és kőolajtermék importvolumene a második negyedévtől töretlenül nőtt, így az időszak végére mintegy 5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának relációs szerkezete megváltozott: az orosz beszerzések csökkenését az iraki és uniós szállítmányok pótolták. A természetes és mesterséges gáz importvolumene a hazai gáztározók feltöltése miatt a második negyedévtől számottevően, az időszak végére mintegy negyedével bővült 2013-hoz viszonyítva.

ŸAz élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2,6, az importé 6,8%-kal bővült 2013. január–decemberhez képest. Az export volumene az első negyedéves dinamikus bővülés után a negyedik negyedévre bázisszint alá csökkent, ugyanakkor az import megközelítően egyenletes ütemben nőtt az időszak folyamán. Az árufőcsoporton belül a gabona- és gabonakészítmény kivitelének volumene közel 5%-kal meghaladta az egy évvel ezelőtti szintet. Ezen belül a kukoricakiszállítások értéke némileg nőtt, míg a búzáé tizedével visszaesett mindkét termékkör árszínvonalának csökkenése mellett.  Átlag feletti mértékben nőtt az állati takarmány, a hús és húskészítmény, valamint a tejtermék és tojás exportja. Dinamikusan bővült a kávé, tea, kakaó, fűszer importja, emellett az egyéb táplálkozásra alkalmas termék és készítmény mindkét irányú forgalma.

ŸAz export 78, az import 75%-át bonyolítottuk le az EU-tagállamaival.  Ebben a viszonylatban a kivitel és a behozatal volumene 8,7, illetve 13%-kal volt több, mint 2013 azonos időszakában. A többlet 7,5 milliárd euró (2305 milliárd forint) volt, ami 1623 millió euróval kevesebb az előző évinél.

ŸAz EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 2,3%-kal emelkedett, a behozatalé 1,8%-kal csökkent a 2013. január–decemberihez hasonlítva. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 1,1 milliárd euró volt, 1470 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mit vár a minisztérium?

"Várakozásaink szerint a bővülés 2015-ben is folytatódni fog. Ezt egyebek mellett a több mint másfél éve erősödő fogyasztás és a sorozatban már 16. hónapja növekvő ipari termelés támogatja, míg az ágazatot érintő negatív hatásokat – mint az orosz-ukrán konfliktust, vagy exportpiacaink mérsékeltebb bővülését – a járműgyártás jó teljesítménye kompenzálhatja" - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH adatai után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG