Hirdetés

Lemond Theresa May

2019. március 27., 19:13

A brit miniszterelnök azt mondta a konzervatív képviselőknek, hogy még a Brexit-tárgyalások következő köre előtt távozik hivatalából.

Theresa May brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezére a választókerületében, Maidenheadben az előrehozott brit parlamenti választások után, 2017. június 9-én hajnalban. (Kép forrása: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau)
Theresa May brit miniszterelnök. (Kép forrása: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau)

Lemond Theresa May. A brit miniszterelnök ezt szerda délután, zárt ajtók mögötti tanácskozáson közölte a konzervatív párti képviselők befolyásos szakpolitikai testülete, az úgynevezett 1922 Bizottság tagjaival. May azt mondta, még a Brexit-tárgyalások következő köre előtt távozik hivatalából.

May bejelentésében arról beszélt, hogy az elmúlt, Brexittől terhelt időszak embert próbáló volt az egész országnak és a Konzervatív Pártnak is. Hozzátette, hogy ezzel együtt majdnem készen is állnak arra, hogy új fejezetet nyissanak, és fényesebb jövőt építsenek, azonban mindenek előtt be kell fejezni az aktuális feladatot. Azzal folytatta, hogy

Hirdetés

nagyon tisztán érzékeli a pártban uralkodó hangulatot, miszerint erős az igény egy új megközelítésre és vezetésre a Brexit-tárgyalások második körében. És ő ennek nem fog az útjába állni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szükségesnek tartja a kilépés feltételrendszeréről szóló, az alsóház által eddig kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás elfogadását és a Brexit-folyamat végigvitelét.

May azzal folytatta, hogy készen áll hamarabb elhagyni a munkáját, mint eredetileg szándékában állt, mert ezzel azt teszi, ami az országnak és a pártjának a legjobb. Végül arra kérte a képviselőket, hogy álljanak ki a Brexit mellett, hogy végrehajthassák "történelmi kötelezettségüket" - hogy véghezvigyék a brit nép akaratát, és simán és rendben kilépjenek az Európai Unióból.

A Guardian tudósítása szerint May bejelentését tiszteletteljesen és komoran fogadták a konzervatív képviselők. George Freeman szerint ez volt a miniszterelnök "valaha tartott legjobb beszéde", melyben "hihetetlen méltóságot" mutatott. David Mundell Skóciáért felelős miniszter szerint May ismét megmutatta, hogy a személyes nyereség helyett mindig a nemzet érdekeit helyezi legelőre. Közben Boris Johnson, a Brexit legfőbb arca kommentár nélkül hagyta ott a gyűlést, de a tudósítások szerint boldognak tűnt.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn már nem értékelte ilyen pozitívan May beszédét. Szerinte ez a húzás egyszer és mindenkorra megmutatta, hogy a miniszterelnök kaotikus Brexit-tárgyalásai valójában csak a pártja menedzseléséről szóltak, nem pedig elvekről és a közérdekről. Hozzátette: az új vezető választása nem lehet "konzervatív átverés", most már az embereknek kell dönteniük.

May leköszönésének lehetséges időrendje a következő: május 27-én megkezdődik a verseny a székéért, június 28-án May részt vesz az utolsó nemzetközi csúcsán, az Oszakában megrendezendő G20-on, majd július 10-én új konzervatív vezető lép a helyébe.

(Guardian, MTI)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A hétéves csúcs kipipálása után milyen éve lehet az aranynak?

A hétéves csúcs kipipálása után milyen éve lehet az aranynak?

Alapvetően a felerősödő piaci és geopolitikai kockázatok, a negatív reálkamatok és a globális gazdasági növekedés várható lassulása lesz a legnagyobb hatással az arany árfolyamára a 2020-ban – emeli ki a Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács most nyilvánosságra hozott jelentéséből. Rövid távon azonban a spekulánsok is labdba rúghatnak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?