1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magyar kormány egyenlegjavító intézkedéseinek valószínűleg nem minden eleme tetszik a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), de ezzel együtt sem kizárt a kompromisszum - vélekedtek hétvégi helyzetértékeléseikben londoni elemzők.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport felzárkózó piacokra szakosodott londoni stábja befektetők számára összeállított elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi magyar gazdaságpolitikai elegy az IMF szempontjából "messze nem ideális", különös tekintettel a bankadóra és arra, hogy a kiigazítási intézkedések eltúlzott mértékben a bevételi oldalra és az adókra összpontosulnak - az elemzés publikálása óta az IMF budapesti irodavezetője nyilatkozott is erről, a Valutaalap kifogásolja az "ad hoc adóintézkedéseket".

Bíznak a kompromisszumban

A ház szerint egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy még az idén egyezség születik az új IMF/EU-programról, azzal együtt is, hogy a magyar hatóságok cáfolták a tárgyalások megszakadásáról szóló értesüléseket.

A Morgan Stanley londoni elemzői ugyanakkor megerősítették azt a már korábban is hangoztatott érvelésüket, hogy az IMF/EU-tárgyalások további menete a valutaalap és Brüsszel egymás közti egyeztetésén múlik. Az IMF és az Európai Bizottság véleménye általában teljesen egybeesik, és ha az EU végül elégségesnek minősíti az újabb kiigazító lépéseket a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásához, akkor nehéz elképzelni, hogy a megállapodás elérése meghatározatlan ideig elhúzódna, csak azért, mert az IMF nem tartja optimálisnak a magyar gazdaságpolitikai intézkedéseket. A tárgyalásokat vezető Varga Mihály tegnapi nyilatkozata szerint az EU és az IMF között is vannak nézetkülönbségek.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek helyzetértékelése szerint az egyes országok finanszírozási programjai ritkán tökéletesek az IMF szempontjából, és a megállapodások e programokról gyakran hosszasan elhúzódó tárgyalások után, kompromisszumok eredményeként jönnek létre.

A két gyenge pont: a médiakampány és a bankok

Ugyanakkor a magyar bankokkal kapcsolatos legutóbbi fejlemények, és az ezekkel kapcsolatban valószínűsíthető IMF-kritikák legalábbis csökkentik a gyors megállapodás esélyeit. Mindemellett a kormány "IMF-ellenesnek érzékelt" médiakampánya sem segíti elő a kapcsolatok zökkenőmentessé tételét - áll a Morgan Stanley londoni elemzésében.

Mehet IMF nélkül is? Nagy a kísértés

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza befektetők számára összeállított hétvégi helyzetértékelésében úgy vélekedett: a magyar kormány nyilvánvalóan késztetést érez arra, hogy a likvid globális adósságpiacról próbáljon forrást bevonni, "inkább előbb, semmint utóbb".

Ash szerint azonban ennek meglenne az a kockázata, hogy a piac e lépést esetleg eladási jelzésnek tekinti, mivel a tőkepiaci forrásbevonás nyomán a kormány kevesebb ösztönzést érezhetne arra, hogy alávesse magát a feltételekkel járó IMF-programnak.

Orbán Viktor miniszterelnök mindazonáltal fél szemmel most már egyértelműen a 2014-ben esedékes választásokra figyel, és valószínűleg nem szívesen menne bele egy korlátozó jellegű IMF-programba a választások előtti időszakban. Ezért nyilvánvaló a kísértés a piaci finanszírozás biztosítására akár IMF-programmal, akár anélkül, és inkább előbb, mint később - áll a Standard Bank vezető londoni elemzőjének értékelésében.

Vannak erősségei a magyar gazdaságnak

Timothy Ash szerint a kormány készpénztartalék-pozíciója meglehetősen erős, és bár a makrohelyzet "vegyes" - a GDP-érték az idén várhatóan 1 százalékot meghaladó mértékben visszaesik, miközben az infláció a kitűzött cél kétszerese -, a magyar gazdaságnak megvannak az erősségei. A Standard Bank elemzője ezek között említette a folyómérleg-többletet és a pozitív nettó külső egyenleget, amelyet nettó működőtőke-beáramlás is alátámaszt. Az államháztartási hiányt Ash szerint sikerül a GDP-érték 3 százaléka alatt tartani, a GDP-arányos közadósságráta pedig valamivel az EU átlag alatt, 77 százalék környékén stabilizálódik.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői devizapiaci befektetőknek összeállított hétvégi értékelésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy bár a kommunikáció a kormány és az IMF között hivatalosan nem szakadt meg, a legutóbbi államháztartási kiigazító csomag összetétele rövid távon valószínűtlenné teszi az érdemi előrelépést az új finanszírozási programról szóló megállapodás felé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG