4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hétvégén megint a szászoknál gyújtogattak, ott égett a menekültszállás. A németországi rasszista merényletek mintegy ötödét egyetlen tartományban követik el, egész Európa legnagyobb neonáci rendezvényeit itt tartják. Korábban is erős volt itt a szélsőjobb, de éveken keresztül agyonhallgatták, sőt sokszor inkább az antirasszista megmozdulásokat kriminalizálták.
Fotó: Wikimedia Commons, Kalispera Dell

Négymillió fővel Szászország kevesebb, mint öt százalékát adja Németország lakosságának, mégis itt követték el tavaly a menekültszállások elleni támadások mintegy húsz százalékát a Der Spiegel szerint. Egyetlenegy hétvégén, a mostanin felgyújtottak egy menekültszállást, leromboltak egy gyros-sütőt. ahol két ember megsérült, egy Hitler-bajszos ember egy szánkópályán támadt rá két afgánra. Festékbombát dobtak egy baloldali pártirodára és megtámadták egy bevándorlópárti mozgalom információs standját is.

Az egyik civil szervezet helyi aktivistájához minden nap érkeznek jelentések neonáci felvonulásról és migránsok elleni támadásokról, de a probléma nem ma és nem a menekültekkel kezdődött. A neonácik már évek óta erősen jelen vannak, felvonulásokat tartanak a tartományban, bejutottak a tartományi parlamentbe (NPD). Az NSU nevű, gyilkos merényleteket szervező neonáci terrorszervezet tagjai 14 éven keresztül tudtak bujkálni ezen a területen.

Emberhalál lesz?

Szászországból származik a Pegida nevű menekültellenes szerveződés is, amely zajos idegenellenes tüntetésekkel hívta fel magára a figyelmet tavaly. Február 13-án, Drezda gyújtóbombázásának évfordulóján pedig több ezer neonáci szokott összegyűlni az Elba partján egész Európából, ez a legnagyobb ilyen megmozdulás. Lipcse rendőrfőnöke pogromhangulatról beszél, sokan attól tartanak, nem kell már sokat várni az első halálesetre.

A "szász csőcselék" a kelet-német gazdaságot fenyegeti

A szászországi idegenellenesség komolyan veszélyezteti a régió gazdaságát a Handelsblatt.com által megkérdezett közgazdászok szerint. Ismét hatalmas a felháborodás az erőszakos cselekedetek (egy menekültszállás felgyújtása és egy menekülteket szállító busz fenyegetése) után, ám nem látni, hogy a politikusok tesznek is-e valamit - írják. A német gazdaságkutató intézet (DIW) vezetője szerint Kelet-Németország gazdasági leszakadása fokozódhat. Sok munkahely és szakember máshová vándorolhat az erőszak hatására.

Dietrich Herrmann, az egyik drezdai egyetem kutatója szerint ez az egész annak köszönhető, hogy éveken keresztül agyonhallgatták a szélsőjobb problémáját Szászországban. Nem véletlenül itt a legerősebbek ezek a mozgalmak, a tartomány politikai kultúrájában gyökerezik mindez. A szélsőjobbos mozgalmakat elbagatellizálták és elhallgatták, az antirasszista megmozdulásokat elítélték és kriminalizálták a politikusok.

A fejétől bűzlik

Ezért van, ahol azt írják, a fejétől bűzlik a hal, arra célozva, hogy a politikusok hagyták elfajulni a dolgokat. A német sajtóban egyébként szégyenfoltnak, robbanásveszélyes tartománynak nevezik a területet, sőt volt, ahol szász csőcselékről írtak, amely ujjong, ha felgyújtanak egy újabb menekültszállást. (A Süddeutsche Zeitung ma számos más lap címlapját gyűjtötte össze.)

A Der Spiegel hosszasan, konkrét példákkal megspékelve ecseteli, milyen kesztyűs kézzel bántak a vezető szász politikusok, hatóságok, bíróságok a szélsőjobboldali  bűnelkövetőkkel, és hogyan hurcoltak meg keményen antifasiszta, antirasszista aktivistákat, akik bűne általában kimerült a kiabálásban vagy falfirkák készítésében.

Ott utálják az idegeneket, ahol alig vannak

Amint az ősz elején megírtuk, meglepő módon Németországban ott a legerősebb a szélsőjobb és a rasszizmus, ahol a legkevesebb külföldi él: Keleten, az egykori NDK területén. Leírtuk, hogyan titkolta el az NDK az országban évtizedeken keresztül létező idegengyűlöletet, aminek szításáért maga az állam is felelős volt. Ugyanígy meglepő a magyar lakosság bevándorló-ellenessége, hiszen itt az egyik legalacsonyabb a külföldiek aránya a lakosságon belül – ahogy a tavalyi óriásplakát-kampányból is látszik, valószínűleg nálunk is a fejétől bűzlik a hal.

Olvassa el ezt is: Hétszer akkora az esély arra, hogy szélsőjobbos gyilkoljon meg, mint hogy muszlim.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG