4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Médiaértesülések szerint egyre elkeserítőbb a helyzet, már szeptemberben működésképtelenné válhatnak.

Médiaértesülések szerint komoly problémákkal küzd a Honvédkórház: már ebben a hónapban megbénulhat az ellátás a fővárosi sürgősségi központban az orvoshiány miatt. A Népszava cikke szerint a sürgősségi osztályra már szeptemberre sem sikerült kellő számú orvost találni a műszakokra.

Zacher Gábor már korábban is jelezte, hogy baj van, az adott körülmények között az ellátás nem menedzselhető. Az adatok szerint az elmúlt három évben, miközben mind több lett az ellátandó beteg – tavaly már mintegy 64 ezer embert kezeltek itt –, az orvosok száma egyre csökkent. Márciusban még 39 orvosa volt a centrumnak, mostanra 10-11-gyel van kevesebb – írják.

Pár hónap a teljes összeomlásig?

A osztály korábbi főorvosa már korábban jelezte levélben a kórház vezetésének: ha a feltételek nem javulnak, október elejére működésképtelenné válik a sürgősségi osztály. Akkor hat orvos volt távozóban, és a meglévők közül pedig többen már csak kisebb óraszámban vagy félállásban akartak dolgozni. A honvéd sürgősségi osztályán az elmúlt három évben erős volt a fluktuáció, általában évente 15-17 új orvost is felvettek, de ugyanennyi távozott is. A kilépők, szinte minden esetben az óriási megterhelésre hivatkoztak.

Egy ottani szakdolgozó azt nyilatkozta, a sürgősségin naponta 110-160 sérültet fogadnak, a betegek gyors osztályozásához, ellátásához azonban soha nem voltak elegen. Januárban például órákig hagytak haldokolni egy férfit a Honvéd sürgősségi osztályán. Az üggyel a rendőrség is foglalkozott,  a nemrég lezárt vizsgálat szerint azonban nem történt bűncselekmény. A szakdolgozó elmondása szerint az első nagyobb krízis tavaly augusztusban volt, amikor a parancsnokság egy szemorvost és egy nőgyógyászt vezényelt le, hogy az orvos nélküli ügyeleti lyukakat föl lehessen tölteni.

Mindent tagadnak?

A betegforgalom mellett a halálozások száma is jelentősen megnőtt: míg 2015-ben 254-en, addig tavalyra már 333-an haltak meg a Honvédkórház sürgősségijén. Ezek a száma azonban még nem jelentenek sokat önmagukban, hiszen a sürgősségire a nagyon súlyos esetek kerülnek, akiknél eleve az egyik lehetőség, hogy nem sikerül megmenteni őket. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy az szakemberhiány biztosan rontja a minőségi mutatókat – írja a Népszava.

A honvédelmi tárca sajtóosztálya folyamatosan hárította ezeket a híreket, szerintük minden rendben van, a betegellátás zavartalan. A lap legutóbb augusztus végén számolt be arról, hogy krízis van, a kórház azonban tagadta, hogy probléma lenne az önként vállalt túlmunkadíjak kifizetésével. Levelükben azt írták: nyomatékosítjuk, hogy a Honvédkórház Sürgősségi Centrumában nem mondott fel egyetlen orvos sem, a biztonságos betegellátáshoz szükséges orvosi létszám, rendelkezésre áll.

Zacher már korábban is szólt

Fölmondták az önkéntes túlmunka szerződéseiket a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosai – tudta meg a Népszava. Emiatt a jövő hónaptól nem lesz könnyű megszervezni a műtéteket a budapesti sürgősségi centrumban.

Zacher Gábor lemondása után meglepően hamar választottak utódot a pozícióra, már napokkal később megbízták a sürgősségi osztály vezetői feladatainak ellátásával Burány Bélát, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) korábbi főigazgatóját – tették hozzá.  Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni - mondta Zacher.

Ahogy arról korábban már írtunk, a volt osztályvezető a hírt maga közölte a hvg.hu-val. Zacher azzal indokolta a döntését a portálnak, hogy az a fajta személyügyi és tárgyi krízis, ami az évek során kialakult a kórházban, a munkavégzést veszélyeztette. Az egészségügyi munkavégzés veszélyeztetése egyben a betegnek is veszélyeztető. Azt mondta, az elmúlt időszakban 9 orvos adta be felmondását, amit a Honvédelmi Minisztérium letagadott.

Egyszerre lépett 112 orvos: még hosszabbak lesznek a kórházi várólisták

Föemondták az önkéntes túlmunka szerződéseiket a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosai – tudta meg a Népszava. Emiatt a jövő hónaptól nem lesz könnyű megszervezni a műtéteket a budapesti sürgősségi centrumban. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG