Hirdetés
Hirdetés

Matolcsyék pénzéből megvette az állam az egyik Munkácsy-képet

2015. február 26., 11:46

A magyar állam megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását, így hamarosan ismét együtt lesz Debrecenben a Krisztus-trilógia - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Debrecenben. A trilógia két képe állami tulajdonban lesz, a harmadikért egy orosz üzletemberrel versenghet az állam.

A jegybank adott pénzt

Balog Zoltán elmondta, hogy a Munkácsy-kép megvásárlását két fontos döntés előzte meg: a Hamilton Galéria igazgatótanácsa hozzájárult az eladáshoz, a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja pedig rendelkezésre bocsátotta a kép vételárát. Hozzátette: a kép megvásárlásáról szóló szerződést március végén írják alá - közölte az MTI. A vételárról egyelőre nincs információ.

Hirdetés

A Déri Múzeum Munkácsy termében jelenleg is látható a trilógia két darabja, a Golgota és az Ecce Homo, a harmadik monumentális méretű kép helyét azonban a tavalyi elszállítása óta üresen hagyták.

Az Ecce Homo már állami tulajdonban van, a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőé.

A Golgota két és fél milliárdot érhet - egy orosz üzletember is bejelentkezett érte

A Figyelő Online korábban arról írt: birtokába jutott négy korábban készített értékbecslés a trilógia harmadik darabjáról, a Golgotáról, amelyeket vitathatatlan szaktekintélyek készítettek. A világhírű londoni aukciósház, a Christie's 10 millió dollárban állapította meg a Golgota árát. A másik legnagyobb aukciósház, a Sotheby's hasonló eredményre jutott. A bécsi Künstlerhaus igazgatója, Peter Bogner is 10 millióra becsüli a műalkotás árát ­ euróban. Az amerikai Fine Art Asset Management is 10 milliót írt dollárban - írta a Figyelő Online.

A napokban kiderült: Vaszilij Anyiszimov orosz üzletember pontosan 10 millió dollárt kínált Pákh Imrének a képért - erről a Blikk írt részletesebben.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

A digitalizálódó gazdaság, a dolgok internetének térnyerése az üzleti folyamatokban azt eredményezi, hogy a cégek működésében egyre fontosabbá válnak a szoftverek, szenzorok és a munkaerő tudása. Csakhogy a banki finanszírozási modellek ezekkel még nem igazán tudnak mit kezdeni: hitelfelvételnél nem ismertethetők el fedezetként.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?