3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Augusztusban 3,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma: a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A szálláshelyek árbevétele is jócskán, közel 10 százalékkal nőtt.

Kik jönnek?

Ilyen volt a nyár közepe

Júliusban 2,6 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Akkor a külföldiek 0,7 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, a belföldi vendégek viszont 5,5 százalékkal többet. Részletek>>>

A külföldi vendégek 1 millió 788 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, szá­muk 4,3, az általuk eltöltött éjszakáké 1,2 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva. A német, a lengyel és az osztrák vendég- forgalom 8,9, 15, illetve 12 százalékkal javult, míg az olasz és az orosz vendégforgalom 6,9, valamint 10 százalékkal csökkent az előző év augusztusához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Privátbankárral.

A KSH szerint a belföldi vendégek 2 millió 81 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, szá­muk 8, az általuk eltöltött éjszakáké 6,1 százalékkal nőtt 2013 augusztusához viszonyítva.

A belföldi vendégek forgalma – a Tisza-tó kivételével – minden régióban emelkedett. A belföldi vendégek 59 százalékát fo­gadó szállodákban a vendégéjszakák száma 4,3 százalékkal nőtt.

Jól megy az 5, és a 4 csillagosoknak

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 68 százalékos volt, ami 1,5 százalékponttal több a 2013. augusztusinál. Az ötcsillagos egységek és a gyógyszállodák, valamint a négycsillagos egységek igénybevétele kiemelkedő, az előbbiek esetén 82, az utóbbiaknál 81 százalékos volt.

Mennyibe kerül egy szoba?

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 198 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj 11 032 forint, a teljes árbevétel 18 409 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 9,9 százalékkal volt magasabb, mint 2013 augusz­tusában. Az összes bruttó árbevétel 40 milliárd forint volt, ezen belül a szállásdíjbevétel 25 mil­liárd forint. A ven­­déglátásból 7,2 milliárd forint folyt be, 195 millióval több, mint 2013 augusztusában. A forint/euró havi átlag­árfolyama 314 forint volt, 15 forinttal gyengébb a 2013. augusztusinál.

Rosszabbul teljesített a SZÉP Kártya

Augusztusban  – a működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján – 2191 egység fogadott el Széchenyi Pi­he­nő­kártyát, és a kártyatulajdonosok 2,9 milliárd forintot költöttek összesen ezzel a fizető­eszközzel. 2013 augusz­­tu­sá­hoz képest a  beváltott SZÉP-kártya forgalom 8,2 százalékkal  csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG