Hirdetés
Hirdetés

Mennyit keresnek a magyarok? Rég nem volt ilyen eredmény

2018. október 19., 10:34
Cimkék
KSH
, nettó
, bruttó
, keresetek

Éves alapon több mint tíz százalékkal nőttek a bérek.

2018. augusztusban a bruttó átlagkereset 321 200 forint volt, 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az év elejétől augusztusig tartó időszakban a bruttó átlagkereset 324 300 forint, a nettó átlagkereset 215 700 forint volt, mindkettő egyaránt 11,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – írja a Központi Statisztikai Hivatal.

A közlemény szerint a növekedést a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések segítették.

Hirdetés

Augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 321 200 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 331 400 forint volt. A nettó kereset családi kedvezmény nélkül 213 600 forint volt, a kedvezménnyel pedig 222 100 forintra becsülhető. A bruttó és a nettó keresetek több mint 10 százalékkal nőttek éves alapon.

Visszaesett az ütem

A január-augusztus időszakot nézve a bruttó kereset 324 300 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 336 300 forint volt. A kereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (604 800 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (209 000 forint).

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 11,8, a rendszeres bruttó kereset ennél kisebb mértékben, 11,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához hasonlítva. A nyolc hónap alatt mért átlag 2,6 százalékos infláció mellett a reálkereset 9,0 százalékkal emelkedett.

Az ING vezető elemzője elmondta: az eredmény jócskán alulmúlta a 12,3 százalékos piaci várakozást, a bérnövekedés 2017 januárja óta a legalacsonyabb. Ezt elsősorban a közszféra 6,1 százalékos éves alapú növekedéséhez vezethető vissza. Erre a gyenge dinamikára 2016 októbere óta nem volt példa. A versenyszféra 11,4 százalékos növekedési üteme felülmúlta az idei év átlagát – tette hozzá.

Virovácz Péter szerint a munkaerő iránti kereslet tekintetében az összkép továbbra is kedvezőnek mondható. Az elsődleges munkaerőpiacon 127,8 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, míg a közfoglalkoztatottak száma 46 ezer fővel 114,5 ezerre zsugorodott. A szakértő hozzátette: a munkaerőért folytatott küzdelem továbbra is felfelé hajtja majd a béreket, de közben a növekvő infláció miatt a reálbérek már nem érik el idén a kétszámjegyű növekedési ütemet, az 9 százalék körül alakulhat 2018 egészében.

Forrás: KSH

A munkaerőhiány hajtja a növekedést

A Takarékbank elemzője elmondta, továbbra is kifeszített munkaerőpiac és a rekord alacsony munkanélküliség miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan intenzív maradhat, sőt, ismét gyorsul az üteme. A munkaerőért zajló összeurópai versenyben a hazai béreknek továbbra is jelentős hátrányt kell még ledolgozniuk, ezt követően indulhatna visszaáramlás a hazai munkaerőpiacra, ami enyhítené a vállalkozások keresleti problémáit, akik ma már szinte bárkit felvesznek képzettség nélkül is.

Horváth András szerint a képzett munkaerő hiánya kihat a termelés minőségére, ami az építőiparban észlelhető csúszásokon is érezhető. A folyamat fokozatosan a termelékenység növekedését is kikényszeríti: egyrészt a hatékonyabb szervezésen keresztül, másrészt pedig a munkaerőt kiváltó technológiai beruházások révén, amit immár nem tudnak kikerülni a vállalkozások.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Sokan aránytalanul sok pénzt fektetnek ingatlanba, pedig az ingatlanpiac is ciklikus, jöhet visszaesés. Mások lakásra spórolnának, de nem tudják, hogyan. Mindkét típusú befektetőknek érdemes lehet részvényeket vásárolnia, részben ingatlan-befektetési társaságokban is. Interjú Török Lajossal, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjével.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?