Hirdetés
Hirdetés

Mennyit keresnek a magyarok? Rég nem volt ilyen eredmény

2018. október 19., 10:34
Cimkék
KSH
, nettó
, bruttó
, keresetek

Éves alapon több mint tíz százalékkal nőttek a bérek.

2018. augusztusban a bruttó átlagkereset 321 200 forint volt, 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az év elejétől augusztusig tartó időszakban a bruttó átlagkereset 324 300 forint, a nettó átlagkereset 215 700 forint volt, mindkettő egyaránt 11,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – írja a Központi Statisztikai Hivatal.

A közlemény szerint a növekedést a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések segítették.

Hirdetés

Augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 321 200 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 331 400 forint volt. A nettó kereset családi kedvezmény nélkül 213 600 forint volt, a kedvezménnyel pedig 222 100 forintra becsülhető. A bruttó és a nettó keresetek több mint 10 százalékkal nőttek éves alapon.

Visszaesett az ütem

A január-augusztus időszakot nézve a bruttó kereset 324 300 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 336 300 forint volt. A kereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (604 800 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (209 000 forint).

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 11,8, a rendszeres bruttó kereset ennél kisebb mértékben, 11,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához hasonlítva. A nyolc hónap alatt mért átlag 2,6 százalékos infláció mellett a reálkereset 9,0 százalékkal emelkedett.

Az ING vezető elemzője elmondta: az eredmény jócskán alulmúlta a 12,3 százalékos piaci várakozást, a bérnövekedés 2017 januárja óta a legalacsonyabb. Ezt elsősorban a közszféra 6,1 százalékos éves alapú növekedéséhez vezethető vissza. Erre a gyenge dinamikára 2016 októbere óta nem volt példa. A versenyszféra 11,4 százalékos növekedési üteme felülmúlta az idei év átlagát – tette hozzá.

Virovácz Péter szerint a munkaerő iránti kereslet tekintetében az összkép továbbra is kedvezőnek mondható. Az elsődleges munkaerőpiacon 127,8 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, míg a közfoglalkoztatottak száma 46 ezer fővel 114,5 ezerre zsugorodott. A szakértő hozzátette: a munkaerőért folytatott küzdelem továbbra is felfelé hajtja majd a béreket, de közben a növekvő infláció miatt a reálbérek már nem érik el idén a kétszámjegyű növekedési ütemet, az 9 százalék körül alakulhat 2018 egészében.

Forrás: KSH

A munkaerőhiány hajtja a növekedést

A Takarékbank elemzője elmondta, továbbra is kifeszített munkaerőpiac és a rekord alacsony munkanélküliség miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan intenzív maradhat, sőt, ismét gyorsul az üteme. A munkaerőért zajló összeurópai versenyben a hazai béreknek továbbra is jelentős hátrányt kell még ledolgozniuk, ezt követően indulhatna visszaáramlás a hazai munkaerőpiacra, ami enyhítené a vállalkozások keresleti problémáit, akik ma már szinte bárkit felvesznek képzettség nélkül is.

Horváth András szerint a képzett munkaerő hiánya kihat a termelés minőségére, ami az építőiparban észlelhető csúszásokon is érezhető. A folyamat fokozatosan a termelékenység növekedését is kikényszeríti: egyrészt a hatékonyabb szervezésen keresztül, másrészt pedig a munkaerőt kiváltó technológiai beruházások révén, amit immár nem tudnak kikerülni a vállalkozások.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Heti befektetői fókusz: kereskedelmi háború, MNB-kamatdöntés, olasz válság

Heti befektetői fókusz: kereskedelmi háború, MNB-kamatdöntés, olasz válság

Újabb adok-kapokra került sor az Egyesült Államok és Kína között a rétestésztaszerűen nyúló kereskedelmi háború ügyében, ami jócskán lehúzta a főbb tőzsdeindexeket. Ezek utóhatása mellett augusztus utolsó hetében még két téma határozhatja meg a befektetői hangulatot. Globális szinten az, merre mozdul tovább az olasz kormányválság. Idehaza pedig a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülése tűnik a legérdekesebbnek, amelyen ugyan nem várható az irányadó ráta megváltoztatása, de fontos, lesz-e az euróval szemben immár a 330-as szintnél toporgó forintot is érintő üzenet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?