3p
A svájci sajtó az utóbbi napokban felfigyelt arra, hogy a magyar miniszterelnök fél éven belül már másodszor járt magánúton az alpesi országban. A látogatásról szóló hazai hivatalos indoklásokat fenntartásokkal kezelik, figyelmüket inkább egy, a svájci Zug kantonban bejegyzett offshore cég tevékenysége köti le, amely szerintük közvetítő-szerepet játszik orosz energetikai ügyletekben és több szálon is kötődik a magyar miniszterelnökhöz.

Offshore über alles

Az inkriminált MET Holding AG felemelkedése hazai megfigyelők szerint is Orbánhoz kapcsolódik. 2010-es választási győzelme után az új kormányfő az energiaköltségek csökkentését ígérte a választóknak.  Az árak leszorítása érdekében az MVM állami gázcég megcsapolhatta a tartalékokat, és olcsón vásárolhatott gázt a világpiacon.  Az MVM az Orbán-kormánytól kapott különleges jogokkal élve a MET svájci leányvállalatától Ausztriában olcsó gázhoz jutott, amit aztán belföldön a MET Magyarországnak értékesített.

A mérlegadatok elemzése szerint az állam ezen az ügyleten jóval kevesebbet kereshetett, mint a Mol résztulajdonában álló, javarészt offshore-hátterű MET.  A kormány soha nem adott választ arra, miért is volt tulajdonképpen szükség közbenső kereskedőre, és az MVM helyett miért a MET-nél csapódhatott le több tízmilliárd forint haszon.

Magyar oligarchákról ír a Tages Anzeiger

Ezen a ponton érdemes kiemelni, hogy tilos Magyarországon közpénzből átláthatatlan tulajdonosi hátterű (offshore) cégnek közpénzt fizetni a 2012. január óta hatályban lévő új Alaptörvény szerint.

A MET tulajdonosai 40 százalékban a Mol, 60 százalékban offshore-szerű, a kormányfőhöz (nagyon) közel álló Garancsi István cégét is magába foglaló hálózat.  Az áttételes MET-tulajdonosok közé tartozik Nagy György vállalkozó is, aki számos más közvetett MET-kistulajdonossal együtt korábban Wallis-érdekeltségekben tevékenykedett.  A svájci sajtó alapos munkát végzett és részletesen mutatja be olvasóinak, hogy közös üzleteik révén Garancsi István kapcsolatba hozható Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával, Nagy György pedig Csányi Sándor Mol-alelnökkel és OTP-bankvezérrel is.

Mint ismeretes, a MET-csoport tagja, a svájci bejegyzésű MET Power AG idén tavasszal szerezte meg a Dunamenti Erőmű 74,8 százalékát.  A Dunamenti Erőmű Zrt. Magyarország legnagyobb teljesítményű gáztüzelésű erőműve, a magyarországi beépített kapacitás csaknem egyötödét kitevő 1900 megawattos villamos teljesítménnyel és 1000 megawatt hőszolgáltatási teljesítménnyel rendelkezik.

Magyar-amerikai megreccsenés, orosz behatolás, svájci érdeklődés

A svájci sajtó feltűnő érdeklődése és alapos kutató-munkája természetesen nem választható el magyar-amerikai viszony megrendülésétől és az oroszok aktív geopolitikai játszmájától hazánkban.  A magyar miniszterelnök tevékenységét ezek szerint már Svájc is élénk figyelemmel kíséri...

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége egy 2010 februárjában küldött titkos jelentésben – amelyet a Wikileaks tett közzé – megjegyezte, hogy az energiagazdaság különösen fogékony a korrupcióra: egy erős lobbi akadályozza a piac megnyitását, a nagy pártok konszernek által finanszíroztatják magukat: a szocialisták inkább az MVM gázkonszernnel, Orbán Fidesze főleg a Mol olajkonszernnel.  A nagykövetség jelentése Washingtonnak kiemelte azt is, hogy a MET 50%-ának értékesítése egy, oroszok által tulajdonolt karibi (Belize) cégnek az orosz gázhoz való saját hozzáférést célozza meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG