4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A korábban érkezett férfiak most legálisan maguk után hozatják a családjukat is – ezzel magyarázzák, hogy januárban kivételesen több nő és gyermek érkezett Görögországba, mint férfi. Ehhez hozzájárulhat egy kapuzárási pánik is, mert Németországban éppen ennek a lehetőségnek a korlátozására készülnek. Vitázik a német nagykoalíció és lázadoznak az önkormányzatok.
Menekültek egy berlini ideiglenes szálláson (fotó: ENSZ, UNHCR)

Januárban a menekültkrízis kitörése óta először több nő és gyermek menekült érkezett Görögországba, mint férfi – írja a Funke Mediengruppe értesülésére hivatkozva az AFP hírügynökség. A menekültek 55 százaléka volt nő és gyermek, júniusban például ez az arány még csak 27 százalék volt.

Eszerint a korábban érkezett férfiak hozzák maguk után a feleségüket és a gyermekeiket. (A forrás egy német rendőrségi jelentés, amely az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR adatait idézi.) Azt is gyanítják, hogy sokan nagyon igyekeznek most akit lehet, áthozni, „kapuzárási pánik” van, mivel Németországban éles viták vannak a családtagok beutaztatásának korlátozásáról.

Eddig hivatalosan is ment

Az úgynevezett „Asylpaket II.” (Menedékcsomag II. vagy Menedékkérő-csomag II.) törvény most zajló vitájának egyik sarkalatos pontja a családtagok utánhozatala. Jelenleg a már beutazott migránsok közvetlen hozzátartozói legálisan utazhatnak be Németországba, hivatalos vízummal, bár hosszú várakozási idők vannak. A nagykoalíció tagjai közül a baloldali SPD kifejezetten elutasítja a korlátozást tartalmazó tervezeteket, míg a bajor konzervatív CSU a legfőbb támogatója. (A bajorokhoz érkezik a menekültek zöme.)

A három nagykoalíciós párt csütörtökön krízisülést tart, erre készült egy új kompromisszumos javaslat a DPA hírügynökség és az N24 szerint. Több variáció volt már a családegyesítések korlátozására, az egyik szerint például a szírekkel teljesen kivételt tettek volna, nem korlátoznák őket. A mostani javaslat a már beutazott szírek létszámának 20 százalékában korlátozná a családtagok beutazását.

Őrült bőkezű segélyezés

A csomag másik fontos eleme az erőszakos bűncselekmény miatt elítélt külföldiek gyorsabb kiutasítása. Erről és az észak-afrikai államok biztonságos országgá nyilvánításáról úgy tűnik, alig van vita. A koalíción belül éles feszültségek vannak Angela Merkel menekültpolitikája miatt, de a CSU-hoz tartozó bajor belügyminiszter egy tévéadásban kijelentette, hogy semmiképp sem szeretnék a koalíciót szétrombolni.

A német önkormányzatok szervezete (DStGB) ötpontos petíciót készített be Angela Merkelnek az N24 szerint, mielőtt találkoznának a kancellárral. Ebben első helyen szerepelnek a Harz IV segélyek, ez egy majdnem, hogy alanyi jogon a szegényeknek járó komplex segélycsomag az országban. Becslések szerint ebben az évben a menekültek miatt 460 ezer új személy lesz jogosult rá, és a költségek egy részét – a lakhatásnál – az önkormányzatoknak kellene állni.

Munkát a menekülteknek

Az önkormányzatok a rájuk jutó terheket most az államra szeretnék átterhelni. Egyébként emiatt a kelet-európai, köztük magyar bevándorlók is a begyükben vannak, e téren 120 ezer új igénylő is jelentkezhet egy bírósági ítélet következtében, amint arról a Privátbankár nemrég tudósított.

A német önkormányzatok második pontja kötelező lakhelyet írna elő a menekülteknek, hogy azok ne koncentrálódjanak néhány nagyvárosban. Ehhez kapcsolódik a harmadik pont is, amely munkalehetőséget kér a menekülteknek, azzal az indokkal is, hogy akinek van munkája, az nem fog olyan könnyen máshová vándorolni. „Az nem elég, hogy felhívjuk a figyelmüket, mennyi lakás áll üresen Kelet-Németországban” – írják.

Lakást mindenkinek

Negyedik helyen említik, de lehet, hogy a legfontosabb a menekültek számának csökkentése. Ezzel az a baj, hogy senki sem tudja igazán, hogyan lenne kivitelezhető, minimum kemény határőrizet felállítása kellene hozzá. (Egyelőre azt is elég nehéz a németekről elképzelni, hogy menekültcsaládokat hagyjanak egy szögesdrót kerítés előtt éhezni és fázni, ahogy a magyarok tették.)

Az ötödik pont a lakásépítések számának növelése – nem csak a menekültek, hanem minden rászoruló számára. Ez még a magyar vendégmunkásoknak is jól jöhet…

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG