Hirdetés
Hirdetés

Muszáj lesz beavatkozni Katalóniában?

2017. október 20., 16:14

Elértünk egy határig, amely cselekvésre kötelezi a kormányt - mondta Mariano Rajoy.

Mariano Rajoy miniszterelnök, a Néppárt vezetője. EPA/JUANJO MARTIN
Mariano Rajoy miniszterelnök, a Néppárt vezetője. EPA/JUANJO MARTIN

Nagyon óvatosak voltunk, minden intézkedést megpróbáltunk, hogy ne kerüljünk nehéz helyzetbe, de amikor megsértik a törvényt és a jogállamiságot, nincs más lehetőség – mondta spanyol elnök, hozzátéve: nem lehet az országnak olyan része, ahol a helyi kormány nem tartja be a törvényeket, hiszen akkor hogyan követelhetné az állampolgároktól ugyanezt.

A spanyol kormányfő kifejtette: minden Katalóniában tervezett intézkedést a szombati rendkívüli kormányülés után jelent be a kabinet, azokról megállapodtak az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párttal.

Hirdetés

Mariano Rajoy szerint helyes, hogy az EU-csúcson nem került napirendre Katalónia, mert az Spanyolország ügye. Senkit sem lephet meg, hogy az Európai Unió Spanyolország mellett van, mivel alapelveivel ellentétes, ami Katalóniában történik.

Példaként említette, hogy a katalán parlament hetek óta nem ülésezik, így az ellenzéki képviselőknek nincs lehetőségük véleményük kifejtésére, és a helyi kormány beszámoltatására.

Szombaton minden kiderül?

A spanyol kormány szombaton rendkívüli ülést tart, amelyen végleges döntés születik arról, hogy végül pontosan milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felső házának, a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?