Hirdetés
Hirdetés

Nem akárhol fog találkozni Trump és Kim Dzsongun

2018. június 07., 06:07

A nagy találkozó, ha egyáltalán összejön, egy szigeten fog történni Szingapúrban, mégpedig egy olyanon, amely hadifogolytábor volt a második világháborúban, és földje talán még elásott ezüstöt is rejt. Méltó helyszín, bár ma már egy luxus nyaralóhely, amely alkalmas arra, hogy védjék a magas vendégek épségét.

A sziget mai neve Sentosa, és rajta áll a Capella hotel: ez lesz a találkozó helyszíne. Az épület egykor a brit gyarmati tüzérségnek adott otthont, most már luxushotelként funkcionál. A japán támadás előtt a tüzérek állítólag sebtében elásták ezüsttartalékaikat, melyek egy része később előkerült Malajziából, a többi azonban még nincs meg, lehet, hogy máig is a szigeten van elásva.

Elszigetelt helyszín

A szingapúri hatóságok műveleti területnek nyilvánították a szigetet, ahol korlátozzák a forgalmat, és megtiltják a hangszórók és drónok használatát. A rendőrség és egyéb biztonsági szervek már nagy erőkkel dolgoznak a helyszínen, de a hotel még fogadja az eddig bejelentkezett vendégeket, igaz, új foglalásokat egyelőre nem engednek. Szingapúrban már sok csúcstalálkozó lezajlott, de egyiknek sem Sentosa szigete adott helyet.

Hirdetés

Ilyen még nem volt

Persze ez a mostani igen különleges esemény lesz, az amerikai elnök személyét eleve különös körültekintéssel védik, itt ráadásul ősellenségével fog találkozni, ahol bármi megtörténhet, így talán még a tárgyalóféltől és kísérőitől is ugyanúgy védeni kell a Trumpot, mint bármilyen más esetleges merénylőtől. Nyilván Kim Dzsongun is meglehetősen komoly védelmet igényel, tisztában lehet vele, hogy vannak rosszakarói.

Miközben mindkét tárgyalófél hozza saját biztonsági embereit, elit szingapúri rendőri erők, köztük a helyi TEK fogják ellátni a védelmi feladatokat, ahol még ők is úgy gondolják, hogy bármi megtörténhet, ami alatt feltehetőleg olyasmire gondolnak, minthogy a magas vendégeket egymás biztonsági erőitől is védeni kell, ha már egyszer országaik 68 éve háborúban állnak (Trump jelezte, hogy ezt szeretné formálisan lezárni), és tavaly még kígyót-békát szórtak egymásra.

Máshol szállnak meg

A vendégek szállása nem a szigeten lesz, talán nem is tartaná senki jó ötletnek, ha túlságosan egymás közelében lennének. Szingapúr kijelölt egy másik, nagyobb területet a belváros közelében, ahol több luxushotel is található: feltehetően ezek között vannak azok, amelyek szóba jöhetnek elnöki (pártfőtitkári) szállásként. Ebben a negyedben van a nagykövetségek többsége és az Interpol helyi irodája, de van sok üzlet, bevásárlóközpont is.

Itt található a Shangri-La Hotel is, ahol a kínai elnök és Tajvan vezetője 2015-ben találkozott egymással, és itt szállt meg múlt héten Narendra Modi indiai miniszterelnök, Jim Mattis amerikai védelmi miniszter és más országok védelmi miniszterei is, akik egy évente megtartott találkozón vettek részt. Felmerült, hogy ez a jónevű hotel lenne Trump szállása.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kelet felé fordulnak a németek: miért választja Merkel a kínaiakat?

Kelet felé fordulnak a németek: miért választja Merkel a kínaiakat?

Angela Merkel már több mint egy évtizede ápolja a kapcsolatot Kínával, a német vállalatok megdöbbentő ütemű térnyerését keleten pedig csak tovább erősíti Trump kereskedelmi háborúja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?