4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A miniszterelnök szerint nem a kvótarendszerről kellene Európában beszélni, hanem világosan el kellene küldeni azokat, akik ide akarnak jönni. Most még csak százezrek jönnek, később tízmilliók - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Szeptember közepétől új időszámítás jön Magyarországon.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A miniszterelnök a csütörtöki, bevándorlásról folytatott brüsszeli tárgyalásairól úgy nyilatkozott, komoly véleménykülönbség van az európai vezetők és Magyarország között. "Az európai vezetők azt gondolják, minden menekültet be kell engedni. Az EU nem érti, csak akkor van esélyünk a polgáraink jogos igényét a biztonságát iránt kielégíteni, ha meg tudjuk védeni a határainkat. A határainkat mindenképpen meg kell védeni, a kötelezettségeinket be kell tartani" - mondta a miniszterelnök, majd hozzátette: európai vezetői nem szeretik a kerítést, de jobb ötletük nekik sincs.

Jó példa vagy

Orbánnal folytatott megbeszéléséről Martin Schulz azt mondta: a magyar miniszterelnök kifejtette, hogy az európai vezetők nem tudják kezelni a menekültkérdést.  "Azt válaszoltam: igen, te jó példa vagy erre" - idézte fel a találkozót az EP német szociáldemokrata elnöke. Részletek >>>>

El kell küldeni azokat, akik Európába akarnak jönni

Arról, hogy zárt ajtók mögötti tárgyalásokon azzal győzködték, hogy fogadja el a kvótarendszert, a miniszterelnök azt mondta, nem a kvótáról kell beszélni, hanem a határvédelemről. A kvótarendszerrel az elsődleges baj, hogy nem tudjuk hány emberről, menekültről beszélünk. "Európa bátorítja azokat, akik ide akarnak jönni. Akik jobb élet reményében indulnak Európába. A kvótáról beszélünk, ahelyett, hogy világosan elküldenénk őket" - mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök ismét kifejtette, hogy nem támogat olyan megoldást, ami nem megoldás. "A kvótától nem jönnek kevesebben" - jegyezte meg Orbán. Hozzátette: Európát egy népvándorlás fenyegeti, most csak százezrek jönnek, de tízmilliók jönnek még.

A miniszterelnök szerint már megjelentek azok a bevándorlók is, akik nem háborús övezetből jönnek. "Azon vesszük magunkat észre, mi leszünk kisebbségben Európában" - mondta.

Hamis illúziók

Arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy nem ért egyet azzal, hogy más társadalomból, kultúrából érkező emberek Európába jöjjenek, a miniszterelnök azt válaszolta, személyesen olyan Európában, Magyarországban hisz, amely annak az ezeréves hagyománynak a folytatása, amit dédszüleink hoztak. Orbán ugyanakkor azt is mondta, tiszteletben kell tartani azoknak az országokat (ide sorolta például Franciaországot), ahol együtt akarnak élni pl. muszlim emberekkel.

Azt tanácsolta, ne kövessük ezeknek az országoknak a példáját.  "Később ez már nem döntés kérdése lesz, hanem kényszer" - mondta. A miniszterelnök úgy vélte, a hamis illúziókeltés a legnagyobb problémája Európának.

Orbán elmondta azt is, hogy a kormány szeptember 15-én új jogi helyzetet hoz létre. Amelyet - ahogy a miniszterelnök fogalmazott, reméli - sikerül ma megszavazni. Azaz nem tudnak majd a bevándorlók illegálisan belépni Magyarországra. "Szeptember 15-e után készüljön fel mindenki, a bevándorlók, az embercsempészek, Szerbia, Macedónia, mindenki" - mondta.

Európa vége

A miniszterelnök szerint az, hogy mindenkit beengedjünk az országba, képtelenség. "Világossá kell tenni, hogy nem tudunk mindenkit beengedni, mert akkor vége Európának. Az emberek aggódnak, tele vannak félelemmel. Nem csak Magyarországon, egész Európában. Úgy érzik, hogy a vezetőik nem képviselik az érdekeiket. A belépők nagy része nem menekült, hanem gazdasági bevándorló. Abból van a legnagyobb baj, hogy a Keleti pályaudvarnál lévő emberek nem akarnak elmenni a menekülttáborba, nem akarnak velünk együtt működni" - fogalmazott.

A pénteki V4-csúccsal kapcsolatban a miniszterelnök abban bízik, hogy megértésre talál a V4-ek körében. "Ezek az országok közel vannak a feszültségzónához. Ezek az országok azt a történelmet akarják folytatni amit eddig, és nem egy teljesen mást" - jegyezte meg az interjúban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG