Hirdetés

Orbán óriási támogatásokat dobott be: van, aki többet nem fizet személyi jövedelemadót

2019. február 10., 15:50

Huszonegyedik évértékelő beszédét tartotta Orbán Viktor, a Várkert Bazár környékét lezárták, a beszéd után négy órára ellenzéki tüntetést hirdettek a Szent György térre. Gulyás Gergely már a Kormányinfón elárulta, hogy Orbán a családvédelmi akciótervet ismerteti, de az is kiszivárgott, hogy egyéb gazdasági bejelentések is jönnek. Itt vannak a részletek.

Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2019. február 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2019. február 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Az évértékelőt Balog Zoltán volt EMMI-miniszter, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesült tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, kiemelve, hogy soha ennyien nem akartak még bejutni az évértékelő beszédre.

Orbán Viktor egy mondatban úgy értékelte az évet, hogy:

Hirdetés

"soha rosszabb évet, mint a 2018-as volt".

A miniszterelnök szerint az 5 százalék feletti GDP-növekedés és a kétharmados választási győzelem közt közvetlen összefüggés van, mivel "egyiket sem adták ingyen".

Orbán megköszönte a dolgozó magyarok erőfeszítéseit, majd a kormány munkáját is megdicsérte, mivel úgy látja, hogy jó úton jár az ország. Kiemelte, hogy egy ma született gyerek úgy számolhat, hogy meg fogja élni a XXII. századot, egyre többen házasodnak. Emellett a miniszterelnök szavai szerint a foglalkoztatottságot 70 százalékra emelték, munkanélküliséget harmadára csökkentették, a minimálbért megduplázták. Orbán szerint ez egy "felemelkedés-történet".

A beharangozott családvédelmi program

Ahogy azt már Gulyás Gergely is említette a Kormányinfón, a miniszterelnök bejelentette az akcióterv részleteit:

  • bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását - minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést gyermekenként 3-3 évre felfüggesztik, egy harmadik gyerek születése esetén pedig a kölcsön teljes összegét elengedik.
  • bővítik a csok-ot, a két vagy több gyermekes családok használt lakásokra is felvehetik majd
  • a 2. gyermek születésekor egy, a 3. gyermeknél négy, és minden további gyermek születésekor 1-1 millió forintot vállal át a kormány a jelzáloghitelekből
  • a 4 vagy több gyerekes nők életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól
  • nagycsaládosok autóvásárlási programja: 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak a 7 személyes autókhoz
  • teljes bölcsődei ellátás 2022-ig, a miniszterelnök 21 ezer új férőhelyet ígért 3 év alatt.
  • nagyszülői gyed bevezetése, mostantól a nagyszülők is otthon maradhatnak a gyerekekkel, hogyha a szülők így döntenek

Fejlesztik a nyelvtanulást

Minden középiskolás a kilencedik és a tizenegyedik tanév nyarán 2x2 hét külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, amelynek költségeit a magyar kormány teljes egészében állja. Ez azért is fontos, mert a felsőoktatási felvételihez kötelező lesz a nyelvvizsga. >>>

Feladatot állít a vállalkozók elé

A miniszterelnök szerint a sikeres magyar vállalkozókra vár egy történelmi feladat, miszerint az ország területén kívül kell létrehozni olyan befektetéseket, aminek a profitját haza tudják hozni, Orbán szavai szerint erre legalább tíz év kell.  A kormányfő úgy fogalmazott, hogy tisztában van vele, hogy ezek a vállalkozók azt várják, hogy ne ütközzenek akadályokba, ne hátráltassa őket az „ostoba” adórendszer, valamint a bürokrácia. A miniszterelnök itt odaszúrt azért a vállalkozóknak, hogy ezt bár szívesen biztosítja a kormány, cserébe azt várja, hogy mindenki tartsa be a törvényeket, és ne próbálják befolyásuk alá vonni a kormányzati politikát.

„Fel fogjuk számolni a szegénységet!”

A miniszterelnök nagy feladatnak nevezte azt, hogy megnyissák a felemelkedés útját a szegények előtt, akiket szerinte a baloldal „segéllyel tartott féken” és „nem vett emberszámba”, valamint „elfogadta a megélhetési bűnözést.” Orbán azt ígérte, hogy mindenkinek lesz munkája, mindenkinek lesz otthona, minden gyereknek lesz bölcsőde, óvoda, iskola.

Színvonalasnak tartja a magyar gazdaságot

Orbán szerint egy gazdaság színvonalát leginkább azzal lehet mérni, hogy mennyire állják meg a termékeink a helyüket a világban. Mint mondta, Magyarország jelenleg a 34. legtöbbet exportáló ország, és mint mondta, sokan arra számítanak, hogy a világgazdaság lassulni fog, de a kormány terve az, hogy míg mások lassulnak, addig a magyar növekedés legalább a kétszerese maradjon az uniós átlagnak. A kormányfő szerint még csak „most jön a java”.

Nekiment az ellenzéknek és Brüsszelnek is

Orbán amellett, hogy lényegében lenácizta az ellenzéket és parodizálta a közmédia épületében történt eseményeket, kifejezetten sokat szidta a migrációt és Brüsszelt is. Mint mondta, egy összeurópai választás előestjén ott tartunk, hogy ki kell állnunk a magyarság és a szabadság mellett. A miniszterelnök szerint külföldről irányítják az ellenzéket, és Brüsszelben „már bevetésre készen áll az a hétpontos terv, ami Európát bevándorlókontinenssé tenné Európát”. Ez annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy vészesen közeledik az EP-választás.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ide csak akkor költözhetsz be, ha törődsz a szomszédokkal

Ide csak akkor költözhetsz be, ha törődsz a szomszédokkal

Rendhagyó módon küzd az elmagányosodás ellen egy önkormányzat Svédországban: a lakásokat csak olyan bérlők vehetik ki, akik vállalják, hogy hetente minimum két órát más lakók társaságában töltenek. A remények szerint az emberek így boldogabbak lesznek, kevesebbszer betegszenek meg, és ezzel az egész társadalom jól jár.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?