5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Huszonegyedik évértékelő beszédét tartotta Orbán Viktor, a Várkert Bazár környékét lezárták, a beszéd után négy órára ellenzéki tüntetést hirdettek a Szent György térre. Gulyás Gergely már a Kormányinfón elárulta, hogy Orbán a családvédelmi akciótervet ismerteti, de az is kiszivárgott, hogy egyéb gazdasági bejelentések is jönnek. Itt vannak a részletek.
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2019. február 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Az évértékelőt Balog Zoltán volt EMMI-miniszter, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesült tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, kiemelve, hogy soha ennyien nem akartak még bejutni az évértékelő beszédre.

Orbán Viktor egy mondatban úgy értékelte az évet, hogy:

"soha rosszabb évet, mint a 2018-as volt".

A miniszterelnök szerint az 5 százalék feletti GDP-növekedés és a kétharmados választási győzelem közt közvetlen összefüggés van, mivel "egyiket sem adták ingyen".

Orbán megköszönte a dolgozó magyarok erőfeszítéseit, majd a kormány munkáját is megdicsérte, mivel úgy látja, hogy jó úton jár az ország. Kiemelte, hogy egy ma született gyerek úgy számolhat, hogy meg fogja élni a XXII. századot, egyre többen házasodnak. Emellett a miniszterelnök szavai szerint a foglalkoztatottságot 70 százalékra emelték, munkanélküliséget harmadára csökkentették, a minimálbért megduplázták. Orbán szerint ez egy "felemelkedés-történet".

A beharangozott családvédelmi program

Ahogy azt már Gulyás Gergely is említette a Kormányinfón, a miniszterelnök bejelentette az akcióterv részleteit:

  • bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását - minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést gyermekenként 3-3 évre felfüggesztik, egy harmadik gyerek születése esetén pedig a kölcsön teljes összegét elengedik.
  • bővítik a csok-ot, a két vagy több gyermekes családok használt lakásokra is felvehetik majd
  • a 2. gyermek születésekor egy, a 3. gyermeknél négy, és minden további gyermek születésekor 1-1 millió forintot vállal át a kormány a jelzáloghitelekből
  • a 4 vagy több gyerekes nők életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól
  • nagycsaládosok autóvásárlási programja: 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak a 7 személyes autókhoz
  • teljes bölcsődei ellátás 2022-ig, a miniszterelnök 21 ezer új férőhelyet ígért 3 év alatt.
  • nagyszülői gyed bevezetése, mostantól a nagyszülők is otthon maradhatnak a gyerekekkel, hogyha a szülők így döntenek

Fejlesztik a nyelvtanulást

Minden középiskolás a kilencedik és a tizenegyedik tanév nyarán 2x2 hét külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, amelynek költségeit a magyar kormány teljes egészében állja. Ez azért is fontos, mert a felsőoktatási felvételihez kötelező lesz a nyelvvizsga. >>>

Feladatot állít a vállalkozók elé

A miniszterelnök szerint a sikeres magyar vállalkozókra vár egy történelmi feladat, miszerint az ország területén kívül kell létrehozni olyan befektetéseket, aminek a profitját haza tudják hozni, Orbán szavai szerint erre legalább tíz év kell.  A kormányfő úgy fogalmazott, hogy tisztában van vele, hogy ezek a vállalkozók azt várják, hogy ne ütközzenek akadályokba, ne hátráltassa őket az „ostoba” adórendszer, valamint a bürokrácia. A miniszterelnök itt odaszúrt azért a vállalkozóknak, hogy ezt bár szívesen biztosítja a kormány, cserébe azt várja, hogy mindenki tartsa be a törvényeket, és ne próbálják befolyásuk alá vonni a kormányzati politikát.

„Fel fogjuk számolni a szegénységet!”

A miniszterelnök nagy feladatnak nevezte azt, hogy megnyissák a felemelkedés útját a szegények előtt, akiket szerinte a baloldal „segéllyel tartott féken” és „nem vett emberszámba”, valamint „elfogadta a megélhetési bűnözést.” Orbán azt ígérte, hogy mindenkinek lesz munkája, mindenkinek lesz otthona, minden gyereknek lesz bölcsőde, óvoda, iskola.

Színvonalasnak tartja a magyar gazdaságot

Orbán szerint egy gazdaság színvonalát leginkább azzal lehet mérni, hogy mennyire állják meg a termékeink a helyüket a világban. Mint mondta, Magyarország jelenleg a 34. legtöbbet exportáló ország, és mint mondta, sokan arra számítanak, hogy a világgazdaság lassulni fog, de a kormány terve az, hogy míg mások lassulnak, addig a magyar növekedés legalább a kétszerese maradjon az uniós átlagnak. A kormányfő szerint még csak „most jön a java”.

Nekiment az ellenzéknek és Brüsszelnek is

Orbán amellett, hogy lényegében lenácizta az ellenzéket és parodizálta a közmédia épületében történt eseményeket, kifejezetten sokat szidta a migrációt és Brüsszelt is. Mint mondta, egy összeurópai választás előestjén ott tartunk, hogy ki kell állnunk a magyarság és a szabadság mellett. A miniszterelnök szerint külföldről irányítják az ellenzéket, és Brüsszelben „már bevetésre készen áll az a hétpontos terv, ami Európát bevándorlókontinenssé tenné Európát”. Ez annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy vészesen közeledik az EP-választás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG