Hirdetés
Hirdetés

Orbán óriási támogatásokat dobott be: van, aki többet nem fizet személyi jövedelemadót

2019. február 10., 15:50

Huszonegyedik évértékelő beszédét tartotta Orbán Viktor, a Várkert Bazár környékét lezárták, a beszéd után négy órára ellenzéki tüntetést hirdettek a Szent György térre. Gulyás Gergely már a Kormányinfón elárulta, hogy Orbán a családvédelmi akciótervet ismerteti, de az is kiszivárgott, hogy egyéb gazdasági bejelentések is jönnek. Itt vannak a részletek.

Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2019. február 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2019. február 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Az évértékelőt Balog Zoltán volt EMMI-miniszter, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesült tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, kiemelve, hogy soha ennyien nem akartak még bejutni az évértékelő beszédre.

Orbán Viktor egy mondatban úgy értékelte az évet, hogy:

Hirdetés

"soha rosszabb évet, mint a 2018-as volt".

A miniszterelnök szerint az 5 százalék feletti GDP-növekedés és a kétharmados választási győzelem közt közvetlen összefüggés van, mivel "egyiket sem adták ingyen".

Orbán megköszönte a dolgozó magyarok erőfeszítéseit, majd a kormány munkáját is megdicsérte, mivel úgy látja, hogy jó úton jár az ország. Kiemelte, hogy egy ma született gyerek úgy számolhat, hogy meg fogja élni a XXII. századot, egyre többen házasodnak. Emellett a miniszterelnök szavai szerint a foglalkoztatottságot 70 százalékra emelték, munkanélküliséget harmadára csökkentették, a minimálbért megduplázták. Orbán szerint ez egy "felemelkedés-történet".

A beharangozott családvédelmi program

Ahogy azt már Gulyás Gergely is említette a Kormányinfón, a miniszterelnök bejelentette az akcióterv részleteit:

  • bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását - minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést gyermekenként 3-3 évre felfüggesztik, egy harmadik gyerek születése esetén pedig a kölcsön teljes összegét elengedik.
  • bővítik a csok-ot, a két vagy több gyermekes családok használt lakásokra is felvehetik majd
  • a 2. gyermek születésekor egy, a 3. gyermeknél négy, és minden további gyermek születésekor 1-1 millió forintot vállal át a kormány a jelzáloghitelekből
  • a 4 vagy több gyerekes nők életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól
  • nagycsaládosok autóvásárlási programja: 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak a 7 személyes autókhoz
  • teljes bölcsődei ellátás 2022-ig, a miniszterelnök 21 ezer új férőhelyet ígért 3 év alatt.
  • nagyszülői gyed bevezetése, mostantól a nagyszülők is otthon maradhatnak a gyerekekkel, hogyha a szülők így döntenek

Fejlesztik a nyelvtanulást

Minden középiskolás a kilencedik és a tizenegyedik tanév nyarán 2x2 hét külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, amelynek költségeit a magyar kormány teljes egészében állja. Ez azért is fontos, mert a felsőoktatási felvételihez kötelező lesz a nyelvvizsga. >>>

Feladatot állít a vállalkozók elé

A miniszterelnök szerint a sikeres magyar vállalkozókra vár egy történelmi feladat, miszerint az ország területén kívül kell létrehozni olyan befektetéseket, aminek a profitját haza tudják hozni, Orbán szavai szerint erre legalább tíz év kell.  A kormányfő úgy fogalmazott, hogy tisztában van vele, hogy ezek a vállalkozók azt várják, hogy ne ütközzenek akadályokba, ne hátráltassa őket az „ostoba” adórendszer, valamint a bürokrácia. A miniszterelnök itt odaszúrt azért a vállalkozóknak, hogy ezt bár szívesen biztosítja a kormány, cserébe azt várja, hogy mindenki tartsa be a törvényeket, és ne próbálják befolyásuk alá vonni a kormányzati politikát.

„Fel fogjuk számolni a szegénységet!”

A miniszterelnök nagy feladatnak nevezte azt, hogy megnyissák a felemelkedés útját a szegények előtt, akiket szerinte a baloldal „segéllyel tartott féken” és „nem vett emberszámba”, valamint „elfogadta a megélhetési bűnözést.” Orbán azt ígérte, hogy mindenkinek lesz munkája, mindenkinek lesz otthona, minden gyereknek lesz bölcsőde, óvoda, iskola.

Színvonalasnak tartja a magyar gazdaságot

Orbán szerint egy gazdaság színvonalát leginkább azzal lehet mérni, hogy mennyire állják meg a termékeink a helyüket a világban. Mint mondta, Magyarország jelenleg a 34. legtöbbet exportáló ország, és mint mondta, sokan arra számítanak, hogy a világgazdaság lassulni fog, de a kormány terve az, hogy míg mások lassulnak, addig a magyar növekedés legalább a kétszerese maradjon az uniós átlagnak. A kormányfő szerint még csak „most jön a java”.

Nekiment az ellenzéknek és Brüsszelnek is

Orbán amellett, hogy lényegében lenácizta az ellenzéket és parodizálta a közmédia épületében történt eseményeket, kifejezetten sokat szidta a migrációt és Brüsszelt is. Mint mondta, egy összeurópai választás előestjén ott tartunk, hogy ki kell állnunk a magyarság és a szabadság mellett. A miniszterelnök szerint külföldről irányítják az ellenzéket, és Brüsszelben „már bevetésre készen áll az a hétpontos terv, ami Európát bevándorlókontinenssé tenné Európát”. Ez annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy vészesen közeledik az EP-választás.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Horst Seehofer szerint a magyar kormányfő néha ugyan túlzásokba esik, de ettől még demokrata politikus, akinek figyelemreméltó múltja van. A német belügyminiszter, a CSU egykori elnöke a Neue Zürcher Zeitungnak arról is beszélt, hogy a menekültpolitika Európa Achilles-sarka. A német kormány a héten újabb menekültügyi szigorításokról döntött, és csökkentené a menedékkérők ellátását.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?