Hirdetés
Hirdetés

Sikerrel jártak a tüntetők: szabadon engedik a katalán elnököt

2018. április 06., 08:56

Feltételesen szabadlábra helyezik Carles Puigdemont volt katalán elnököt Németországban.

EPA/OLIVIER HOSLET
EPA/OLIVIER HOSLET

A Schleswig-Holstein tartományi felsőbíróság még tegnap este hozott döntést arról, hogy feltételesen szabadlábra helyezik a március 25-e óta előzetes letartóztatásban lévő katalán elnököt, Carles Puigdemontot. Puigdemont jelenleg a neumünsteri börtönben van, kiadatási őrizetben, a fegyintézményt azután hagyhatja el, hogy letétbe helyezett 75 ezer euró (23,4 millió forint) biztosítékot. A katalán elnököt Spanyolországban lázadással és közpénz hűtlen kezelésével vádolják, Németországban csak az utóbbi miatt adhatják ki őt a spanyol hatóságoknak.

A bíróság a közpénz hűtlen kezelésének vádjával kapcsolatban kiemelte, hogy ez Németországban egy súlyos bűncselekmény, a korrupció egyik formája, így erre hivatkozva a volt katalán elnököt át lehet adni a spanyol hatóságoknak, hogy felelősségre vonják, de a végső döntés meghozatalához további adatokra van szükség.

Hirdetés

Elfogadták a spanyolok

A hírre szinte azonnal reagált a spanyol kormány is, az igazságügyi miniszter, Rafael Catalá elmondása szerint tiszteletben tartják a németek döntését. A tárcavezető ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a katalán vezető elleni kiadatási eljárásban ez még csak az első döntés, és meg kell várni az egyébként hosszú folyamat végét.

Eduard Pujol, a katalán függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts el Catalunya) párt politikusa "nagyszerű hírnek" nevezte a történteket, és kiemelte, hogy a német bíróság már csak a közpénz hűtlen kezelésére vonatkozó vád alapján történő kiadatást vizsgálja, és elvetette a súlyosabbnak számító lázadás bűncselekményét. Ez azt jelenti, hogy ha végül a volt elnököt Németország átadja a spanyol hatóságoknak, Spanyolországban emiatt a bűncselekmény már nem lehet bíróság elé állítani.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?