4p
A kutatók szerint az elmúlt években annyira meleg volt, mint előtt még sohasem.

A 19. század vége óta az elmúlt négy év volt a legmelegebb a világon, ezen belül 2017 a harmadik legmelegebb esztendő - közölte a NOAA amerikai klímahatóság. Az elmúlt év globális trendjeit összefoglaló jelentés szerint az El Nino légköri jelenség nélküli éveket számítva 2017 volt a legmelegebb a Földön 1880 óta. Az El Nino bizonyos években megemeli a hőmérsékletet a Csendes-óceán térségében.

A jelentés szerint erősödnek a felmelegedésre utaló klímatrendek, úgy cscsot ért el ugyanis a szén-dioxid és a metán koncentrációja, amely erősen üvegházhatású. Emellett rekordmagasságba emelkedett a világtengerek szintje is, amely tavaly 7,7 centiméterrel haladta meg a 1993-ban regisztrált magasságot – vagyis évtizedenként 3 centivel nő az átlag tengerszint a világon.

Az erősödő felmelegés jeleit az Északi-sarkvidéken is észlelték, tavaly szeptemberben ugyanis negyedével volt kisebb a jégtakaró a sokéves átlagnál. Az elmúlt tíz legalacsonyabb jégértéket az elmúlt 11 évben mérték, az arktiszi tengerjég ugyanis az utóbbi években új képződésű, vékony, törékenységre és olvadásra hajlamos. Az öreg, vastagabb jég által borított terület tovább csökken.

A tengerek felmelegedése a korallzátonyokon is érezteti hatását: a 2014 júniusától 2017 májusáig tartó korallfehéredés nemcsak időtartama miatt volt szokatlan, hanem azért is, mert az El Nino légköri jelenségtől függetlenül történt.

Olvad Svédország csúcsa

Az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg elolvasztja Svédország legmagasabb pontját, a skandináv állam északi részében lévő Kebnekaise-hegy gleccser borította déli csúcsát. Gunhild Ninis Rosqvist, a Stockholmi Egyetem professzora évek óta méri a déli csúcs magasságának változatásait egy, a klímaváltozást tanulmányozó kutatás keretében.

Kebnekaise messze északon fekszik Svédországban és két fő csúcsa van: a délit egy gleccser borítja, amelynek magassága évszakonként változik a jégréteg vastagságának növekedése és csökkenése nyomán, az északi viszont jégmentes. A kutató szerint a déli csúcs négy méternyi havat veszített július 2-a és július 31-e között. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 14 centiméternyi hó olvadt el a gleccseren júliusban, miközben Svédországot rekordhőség sújtja, erdőtüzeket okozva szerte az országban.

Tavaly a két csúcs közötti különbség két méter volt, a legutóbbi méréskor a déli csúcs azonban mindössze 2097 méter magas volt, 20 centiméterrel lekörözve a 2096,8 méteres északi csúcsot – az előrejelzések szerint augusztustól a déli csúcs pedig alacsonyabb lesz, mint az északi. A globális felmelegedés mellett számos más tényező, köztük az igen gyenge nyugat-keleti magas légköri nagysebességű széláramlás és az Atlanti-óceán vízfelszíni hőmérsékletének jelentős megváltozása is okolható azért, hogy az északi féltekén szélsőségesen meleg és száraz időjárás uralkodik hetek óta. Erről korábban már írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>

Nálunk a hétvégén…

Itthon is kánikula várható, augusztus első hétvégéjén sok napsütétre lehet számítani, záporok csak elszórtan lehetnek, jellemzően 30 Celsius-fok felett alakulnak a maximumok. Az OMSZ előrejelzése szerint holnap a hőség miatt ismét az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, és néhány nyugati, délnyugati megyében heves zivatarra, felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Pénteken nagyrészt napos, gomolyfelhős időre kell számítani, a szél néhol megélénkül, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb hőmérséklet 29-33 fok között alakul. Szombaton többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, napközben 30-34 fok, a leghidegebb órákban 17-22 fok között lehet a hőmérséklet. Vasárnap is gyengén felhős, napos időre lehet számítani, de az északi megyékben több lehet a gomolyfelhő.

Még most sem hiszed el, hogy itt a globális felmelegedés?

Nem kell globális felmelegedést kiáltani, ha épp kánikula van augusztusban, de tényleg az ember által okozott klímaváltozás tehet arról, hogy egyre többször tapasztalunk szélsőséges időjárást - véli a szakértő. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG