1p
Sokat faragtak a spanyolok a deficiten, de a bankmentőcsomagot is ide számolva, a helyzet elég siralmas. Marad a recesszió, a kormányfő mégis azt várja idén megindul a növekedés.

Magyarázza a bizonyítványt Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök. Az államháztartási deficit tavaly év végén a GDP 6,7 százaléka volt, ami brutálisan magas, viszont ahhoz képest, hogy tavaly 9,4 százalék volt, jelentős eredménynek mondható. Senkit sem lep meg, hogy a spanyol deficit a 3 százalékos referenciaérték felett van magasan, ezt már tavaly év elején is lehetett tudni, az Ecofin is folyamatosan lazította a célértéket.

Mariano Rayoj Van Rompuy-jel és Barrosóval a legutóbbi EU-csúcson



Rajoy magyarázkodik: ez a szükséges rossz

Rajoy azt emelte ki, hogy a strukturális kiigazítás a GDP 3,5 százalékára rúg, ilyet egyetlen OECD tagállam sem ért el korábban - mondta ma a Képviselői Kongresszus (a spanyol parlament alsóháza) ülésén. A bankmentésre szánt hitelkeret nagysága ugyanakkor eléri a spanyol nemzeti össztermék 3,2 százalékát - a spanyol bankszektort a dominóhatástól tartva ugyan uniós alapból mentik, de Brüsszel már a múlt héten jelezte, hogy az összeurópai segítség nélkül a spanyol hiány 10,2 százalék lenne. A spanyol bankok közül elsőként bajba kerülő Bankia megmentését korábban átvállalta volna a kormány, hamar kiderül azonban, hogy a pénzszektor nagy része bajban van a rossz hitelek hatalmas aránya miatt, és hogy a költségvetés egyértelműen nem bírta volna el ezen bankok megmentését. A spanyol hitelintézeti szektor problémájának méretét jól jelzi, hogy hiába a kiigazítócsomag, a bankok megmentése még ennek az "eredményét" is lenullázta volna. Idén szintén a GDP 6,7%-a lehet a hiány a Bizottság szerint (itt javított a prognózison), az adósság leépítése és a deficit lefaragásának üteme azonban lassulhat a korábban várt ütemhez képest.

Jön az elrugaszkodás

Rajoy szerint a spanyol gazdaságpolitika jó irányba mutat, még akkor is ha ennek jelei még nem mutatkoznak meg. A kormányfő ugyanakkor azt is jelezte, hogy bizonyos lépéseket egyszerűen szükségből kell meglépniük, hogy csökkentsék az adósságot. Rajoy szerint 2013-ben vége lehet a recessziónak, az év második felében megindulhat a növekedés, jövőre pedig a munkaerőpiaci helyzet is javulni fog. "Az a fontos, hogy kitartsunk a gazdaságpolitika mellett, folytatni kell a költségvetési kiigazítást, a strukturális reformokat és a bankszektor újrastrukturálását" - mondta a kormányfő.



A megszorítások következtében azonban továbbra is nagyon gyenge a belső kereslet, a Spanyol Nemzeti Bank (BE) mai kiadott előrejelzése szerint a tavalyi év utolsó negyedévében tapasztalt 0,7%-os gazdasági visszaesés után az idei első negyedévben is valószínűleg zsugorodik a gazdaság. Jó hír lehet ugyanakkor, hogy a központi bank szerint bár a munkanélküliségi ráta nagyon magas (26%), a munkaerőpiaci helyzet stabilizálódhat és folyamatosan csökkenhet az állástalanok száma a közeljövőben (januárban a regisztrált munkanélküliek száma csökkent 0,1%-kal).


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG