4p
Amerikai sajtóhírek szerint az orosz katonai hírszerzés különleges egysége hosszú évek óta dolgozik Európa destabilizálásán, valamint az Egyesült Államok ellen. Emberei kémkedés, puccs-szervezés és elektronikus hadviselés mellett állítólag gyilkolnak is. Az elit alakulat tagjai felforgató tevékenységben, szabotázsban és merényletekben jártas tisztek.

Szkripalt és lányát 2018. március 4-én mérgezték meg egy salysburyi bevásárlóközpontnál. Fotó: EPA/Neil Hall

A GRU, az orosz katonai kémszolgálat állt pár éve a meghiúsult montenegrói puccskísérlet mögött, annak emberei követtek el két gyilkossági kísérletet egy bolgár fegyverkereskedő ellen, és - nyugati vélelmek szerint - ugyanez a szigorúan titkos egység próbálta idegméreggel eltenni láb alól a Nagy-Britanniában élő volt GRU-tisztet, Szergej Szkripalt és lányát

A New York Times által idézett nyugati biztonsági szakértők véleménye szerint legalább egy évtizede tartó, folyamatos és összehangolt kampányról van szó, amely mögött az orosz hírszerzés „29155-ös egység” elnevezésű elit alakulata áll. Annak tagjai a felforgató tevékenységben, szabotázsban és gyilkossági merényletekben jártas tisztek. Vannak közöttük véres háborúk, az afganisztáni szovjet hadviselés, a csecsenföldi és az Ukrajna elleni harcok kitüntetett veteránjai.

Egymásról sem tudnak

Munkájuk annyira titkos, hogy arról feltehetően a GRU más részlegei sem tudnak. Az egység parancsnoka Andrej Averjanov vezérőrnagy, aki egy fotón Anatolij Csepiga ezredes oldalán látható: az utóbbi volt a két orosz ügynök egyike, akikkel szemben a brit igazságszolgáltatás a Szkripál elleni merényletért vádat emelt.

A 29155-ös egység akciói az említett esetekben feltűnést keltettek, de a nyugati elhárítás csak később derítette fel, hogy azok összefüggenek és közös hátterük van. A különleges GRU-egységet először a 2016-os montenegrói puccs-kísérlet után azonosították. Akkor két orosz ügynök állt az akció mögött, hogy meggyilkolják az ország miniszterelnökét és elfoglalják a parlament épületét. A terv kudarcot vallott és Montenegró egy évvel később a NATO tagja lett.

A tavaly márciusi ideggázos merényletet Szkripal és lánya túlélte, de egy rendőr megsebesült és egy angol asszonyt, aki parfümnek vélte az elhajított kis palackot, megölt az ideggáz. A történteket követően mintegy 20 ország (köztük Magyarország) Nagy-Britanniával szolidaritást vállalva utasított ki összesen 150 orosz diplomatát. Csepiga ezredes mellett a londoni merénylet helyszíni előkészítésében részt vett a 29155-ös egység egy Fedotov és egy Pavlov nevet használó embere is. Ők ketten részesei voltak az akciónak, amelyben Emilian Gebrev bolgár fegyverkereskedőt 2015-ben kétszer is megpróbálták eltenni láb alól, de ez végül nem sikerült.

Putyin engedélyével

Egyébként Putyin orosz elnök 2006-ban írta alá a törvényt, amely engedélyezte ilyen külföldi gyilkosságok elkövetését. Ugyanabban az évben öltek meg egy másik, átállt orosz ügynököt, Alekszander Litvinyenkót Londonban, radioaktív izotóppal. Ezt a gyilkosságot a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat számlájára írják.

Az amerikai lap idézte az Orosz Védelmi Minisztérium döntését jutalom odaítéléséről három egységnek, azok „különleges katonai teljesítménye” elismeréseként. Az egyik jutalmazott a 29155-ös volt. A másik a 74455-ös, amely kiberhadviselési eszközökkel avatkozott be a 2016-os amerikai választási kampányba, a harmadik pedig a 99450-es: ez az egység szerepelt a Krím elfoglalásában.

Eerik-Niiles Kross, az észt hírszerzés volt vezetője kijelentette:

Ez a fajta tevékenység a lélektani háború módszere lett. Az oroszok éreztetni akarják, hogy jelen vannak...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG