Hirdetés

Brexit-krimi: elhalasztották a kilépést, de Brüsszel nem tárgyal többet

2019. március 22., 08:22

Március 29. helyett április 12-én vagy május 22-én lépnek ki a britek az EU-ból. Vagy máskor. A megállapodás újratárgyalását ugyanakkor kizárja az EU.

 Dutch Prime Minister Mark Rutte, Luxembourg's Prime Minister Xavier Bettel, President of the European Commission Jean-Claude Juncker, Britain's Prime Minister Theresa May and Belgium's Prime Minister Charles Michel during round table at the European Council in Brussels, Belgium, 21 March 2019. European Union leaders gather for a two-day summit to discuss, among others, Brexit and British PM request to extend Article 50. EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL
Theresa May és Jean-Claude Juncker a tegnapi csúcstalálkozón. EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL

Kétlépcsős megközelítésről született megállapodás az európai uniós vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján az Egyesült Királyság kilépési dátumának elhalasztása ügyében, attól függően, hogy jóváhagyja-e a brit parlament jövő héten a távozás feltételeit rögzítő, kétszer már leszavazott megállapodást.

Április vagy május

A zárónyilatkozat értelmében a jelenlegi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lenne az új határidő, amennyiben a londoni alsóház elfogadja az egyezményt. Újabb elutasítás esetén a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

Hirdetés

Ezzel a kéthetes, feltétel nélküli halasztással a britek némi levegőhöz jutottak - mutatott rá egy uniós diplomata. Theresa May brit miniszterelnök eredetileg június 30-ig terjedő halasztást kért.

Nem lesz újratárgyalás

A csúcson jóváhagyták emellett azokat a jogilag kötelező erejű biztosítékokat, amelyeket a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ügyében fogadott el márciusban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May.

A huszonhetek szerint nem tárgyalható újra a kiválás feltételrendszerét rögzítő egyezség. Kiemelték, minden egyoldalú vállalásnak, nyilatkozatnak vagy egyébnek összhangban kell lennie ezen dokumentum szövegével és szellemével egyaránt.

Végezetül felszólítottak a felkészülési munka folytatására minden forgatókönyv, köztük az úgynevezett kemény, vagyis a megállapodás hiányában bekövetkező Brexit esetére is.

Tusk: még minden lehet

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a javaslatról egyhangúlag egyeztek meg szűk körű, éjszakába nyúló ülésükön a huszonhetek vezetői, és ezt később Theresa May is elfogadta. A Lisszaboni Szerződés 50. cikke értelmében a tagországok - beleértve Nagy-Britanniát - egyhangú döntéssel állapodhatnak meg a hosszabbításról.

"Április 12-ig minden lehetőség nyitva marad: a rendezett és a rendezetlen kiválás, a hosszú halasztás, illetve a kilépési szándék visszavonása"

- mondta. Hozzátette, a hosszú halasztáshoz a szigetországnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az általa februárban említett pokolbéli külön helyet ki kellene-e terjeszteni azon brit parlamenti képviselők számára is, akik nem szavazzák meg jövő héten a kiválási szerződést, az Európai Tanács elnöke tréfásan azt válaszolta, hogy "Ferenc pápa szerint a pokol még üres, tehát sok ott a hely".

Juncker reménykedik

Jean-Claude Juncker szerint az Európai Unió mindent megtett, amit csak lehetett, hogy segítse a londoni ratifikációt, mást már nem tud felajánlani.

"Reméljük, hogy az egyezményt jóváhagyja majd a brit parlament, de akármi is történik, az EU készen áll minden eshetőségre, a legrosszabbra is"

- emelte ki. Szerinte meghozták a szükséges intézkedéseket az úgynevezett kemény Brexit esetére, így ez sem okozhat fennakadásokat.

May most áprilisban lépne ki

Theresa May az Európai Tanács ülését követően kijelentette: péntek reggel visszatér Londonba és azonnal nekikezd a munkának, hogy rábírja a brit parlament képviselőit a megállapodás elfogadására, hogy Nagy-Britannia rendezett körülmények között léphessen ki az Európai Unióból.

Reményét fejezte ki, hogy minden akadály elhárulhat a megállapodás parlamenti elfogadása elől. Szerinte eljött az idő, hogy megvalósuljon a brit választók akarata, és a londoni parlament alsóházának jóváhagyásával megtörténjen Nagy-Britannia uniós kiválása.

Úgy véli, hogy helytelen lépés lenne a kiválás határidejének április 12-ét meghaladó meghosszabbítása. Ez esetben a szigetország kénytelen lenne részt venni az európai parlamenti választásokon is, noha nem ez Nagy-Britannia szándéka, mivel három éve arról döntött, hogy kilép az Európai Unióból. Meg kell érteniük a képviselőknek, hogy a lehetőség a kezükben van a rendezett kiválás elérésére. Az Egyesült Királyság ki fog lépni az EU-ból - tette hozzá.

Nem állítják le a Brexitet

A Financial Times értesülései szerint May kész akár a kilépési megállapodás érvénybe lépése nélkül is kiléptetni Egyesült Királyságot, ha továbbra sem sikerül elfogadtatnia a parlamentben az egyezményt.

Eközben már több mint kétmillióan írták alá azt a minap megjelent hivatalos petíciót, amely a Brexit leállítását követeli. A legtöbb aláírás a nagyvárosok - London, Bristol, Edinburgh, Manchester, Oxford, Cambridge, Brighton - választókörzeteiből érkezett.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

A szakításra utaló szaporodó jelek ellenére sem lehet biztosra venni a Fidesz közeli kizárását az Európai Néppártból. Egyelőre kétesélyes, hogy a EPP február 3-4-re összehívott politikai gyűlése egyáltalán döntést hoz majd a közel egy éve húzódó ügyben. Az viszont már biztosra vehető, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnökének kezében futnak össze a szálak és az ő ítélete meghatározó lesz a végeredmény szempontjából.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?