3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai elnök újra nekifutott a kitiltási törvénynek, és egy puhított, módosított változatot írt alá belőle, mely reményei szerint nem ütközik jogi akadályokba. Igazán az lett volna az elegáns, ha az egészből kihátrál, mondván, időközben megszigorították a vízumkiadás gyakorlatát, de nem volt képes a visszavonulásra.

Az új beutazási tilalom hét ország helyett hat polgáraira vonatkozik – Irak kimaradt. Ez teljesen érthető, pontosabban az volt az érthetetlen, hogy eredetileg kiterjesztette az országra, amellyel vállvetve harcol az Iszlám Állam ellen, most épp egész hatékonyan, hisz Moszul városának nyugati felét egész jó ütemben veszi vissza az iraki hadsereg az amerikai parancsnok által irányított hadműveletben.

Felkészülési idő

Az új rendelet március 16-án lép életbe, így megfelelő felkészülési időt ad mindenkinek, nem úgy, mint az előző rendelet, melynek hatására sokan repülőtereken rekedtek, a légitársaságoknak pedig fogalmuk sem volt, hogy kezeljék a helyzetet. A 10 napos haladék annyiban is előnyös, hogy ha ismét komoly jogi kifogás merülne fel, akkor az nem egy éppen életbe lépett rendeletet akaszt meg, hanem akkor legfeljebb életbe sem lép a dolog.

Jogilag korrektebb

Ezúttal a Fehér Ház jogászai tekintették át a rendeletet, hogy ne maradjanak benne egyéb törvényekbe ütköző részek. Például nem lehet vallási alapon különbséget tenni a menekültek között (a keresztényeknek kedvezményezni), és nem lehet már kiadott vízummal és zöld kártyával, vagyis letelepedési engedéllyel rendelkezőket kitiltani. Ez utóbbi valóban teljes képtelenség volt, ilyen alapon az ország saját polgárait is kitilthatná.

Mire jó?

Hogy a rendelet mire jó, az továbbra sem világos, hisz egyrészt kimutatták, hogy a hat országból érkező turisták, diákok vagy bevándorlók csak elenyésző részben felelősek az amerikai földön elkövetett terrorcselekményekért. Ráadásul az eltelt 45 nap elég lehetett volna arra, hogy minden olyan biztonsági intézkedést megtegyenek, amit eredetileg a 90 napos időszakra terveztek (egyébként pedig amúgy is megtette őket Bush elnök még a 2001-es merényletek után).

Nyilvánvaló volt, hogy az elnök nem akart teljesen kihátrálni a rendeletből, egyrészt hogy ne szenvedjen nagy presztízsveszteséget, másrészt hogy a választóinak mutathasson valamit az ígéretek teljesítéséből. Tulajdonképpen nyugodtan el is vethette volna az egészet azzal, hogy időközben minden szükséges biztonsági intézkedést megtettek, az intézkedés okafogyottá vált.

Országválasztás

A Fehér Ház egyébként úgy indokolja a hat ország kiválasztását, hogy közülük három (Szomália, Szudán és Irán) államilag támogatja a terrorizmust, a másik három (Jemen, Szíria, Líbia) pedig csak részben uralja saját területét, a többi az al-Kaida vagy az Iszlám Állam befolyása alatt áll. Líbia esetében Irakhoz hasonlóan szerencsétlennek tekinthető a dolog, hisz az ország hivatalos kormánya küzd a terrorizmus ellen, mégpedig a nyugattal együttműködve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG