4p
A szívélyes elvtársi légkört hirtelen egy mogorva beszólás szakította meg észak-koreai részről az Amerikával folytatott kapcsolatokban. Úgy tűnik, teljesült a cél, az amerikai elnökkel való találkozás, így az abszolút elismerés Kim Dzsongunnak, most jöhet a visszalépés. Komolyan egy percig sem gondolhatta senki, hogy Észak-Korea csak úgy leszereli nukleáris fegyvereit.

Minden jel arra mutat, hogy bejött Észak-Korea terve, miszerint nukleáris fegyverzetének a világot fenyegető kifejlesztése után békeoffenzívát indít, barátkozni kezd mindenkivel, népe déli felének vezetőit kenyérre keni, és végül legnagyobb ellenségével is barátságosnak mutatkozik. Kim Dzsongun amerikai foglyokat engedett el, hirtelen kedves lett mindenkihez, elnagyolt ígéretekkel rávette Donald Trumpot, hogy személyesen találkozzon vele.

A csúcs után

A találkozón a két fél meglepően visszafogott volt, sőt úgy tettek, mintha nagy barátság kezdődne, de legalábbis véget érne az ellenségeskedés. Kim Dzsongun lelkesen beszélt a nukleáris leszerelésről, de arra gondosan ügyelt, hogy ne mondja ki azt, miszerint ő teljesen és egyoldalúan leszerelné nukleáris fegyvereit. Ezt az amerikai elnök a jelek szerint nem is követelte, megelégedett a további együttműködés ígéretével, talán azért, mert azt szerette volna, ha mindenképpen sikeres a csúcstalálkozó.

A siker meg is lett, Trump a béketeremtés bajnokának tűnt, ezzel viszont kissé le is szűkült a mozgástere a jövőt illetően, mert ha most megint összeveszés jön a korábbi ellenséggel, akkor visszamenőleg kudarccá alakul a csúcstalálkozó. Kim Dzsongunnak ezzel szemben már megvan a trófea: neki mindenképpen siker, hogy találkozott a legfőbb ellenség vezetőjével, és ezzel világméretű elismerést nyert, nem kiközösített pária többé.

Ereszd meg után húzd meg

Ha azonban ezek után nem történne semmi, az amerikai részről kudarc lenne, ezért érthető módon szorgalmazzák az észak-koreai nukleáris leszerelést. Miután azonban úgy tűnik, nem született semmilyen többhatalmi megegyezés, ami a kis ország sérthetetlenségét garantálná, a teljes leszerelés nem lehet opció. Ezt most elég keményen tudtára is adták a Phenjanban látogató amerikai külügyminiszternek, pontosabban távozása után a világnak.

Míg Mike Pompeo úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások megfelelően haladtak, nem sokkal később a phenjani külügyminisztérium dörgedelmes nyilatkozatot adott ki, miszerint Mike Pompeo látogatása sajnálatosan rosszul sikerült, mivel gengszterszerű követeléseket fogalmazott meg az észak-koreai leszereléssel kapcsolatban. Ahogy mondták, a külügyminiszter a múlt havi Trump-Kim találkozó légkörét aláásva egyoldalú követeléseket, ultimátumokat fogalmazott meg Észak-Korea telje, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelését illetően.

Hozzátették, hogy ez igen aggasztó, mivel megingatja az eddig stabil észak-koreai leszerelési szándékot. Úgy gondolták, Hogy az Egyesült Államok konstruktív és kölcsönös javaslatokat fog tenni (nem tudni, mit értettek ezalatt, talán hogy Amerika is szerelje le nukleáris fegyvereit?), de miután erről szó sem volt, így úgy gondolják, hogy Észak-Korea naiv volt az amerikai szándékokat illetően.

Régi trükk

Ügyes retorika, valószínűleg megfelelően fel is készültek rá előre. Amíg megvolt a csúcs Trumppal, addig korlátlanul engedékenynek mutatkoztak, most viszont visszakeményítenek egy kicsit, de nem annyira, hogy megint háborús helyzet legyen, csak annyira, hogy senki ne erőltethessen teljes leszerelést. Ugyanakkor olyan kérdésekben közben konstruktívak maradhatnak, mint az egykori háborúban elesett amerikai katonák holttestének átadása, vagy akár a 75 éve húzódó békeszerződés megtárgyalása, de ezt most Észak-Korea nem szorgalmazza, miután ennek kapcsán esetleg megint felvetődne a teljes leszerelés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG