Hirdetés
Hirdetés

Van még szufla a magyar iparban - meglepetés készül az év végére?

2017. december 06., 09:48

Az előző havi kisebb döccenő után októberben ismét pluszban az ipar teljesítményét mérő mutatók: tavalyhoz és az előző hónaphoz képest is nőtt a termelés.

Forrás: KSH
2017 októberében az ipari termelés volumene 7,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit - közölte a KSH. Ha az év első tíz hónapját együtt vizsgáljuk, akkor az ipari termelés  5,4%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Ami külön jó hír, hogy az előző hónaphoz viszonyítva az ipari kibocsátás októberben 1,2%-kal emelkedett.

Hirdetés

Ezt nem csak az autógyárak hozhatták össze

A részletesebb adatokat csak egy hét múlva teszi közzé a KSH, így a folyamat hátterét akkor érthetjük meg pontosabban - az biztos, hogy az előző hónap gyengébb adata a járműgyártás csökkenésének következménye volt; a magyar iparon belül ez az ágazat jelentős, 29 százalékos súllyal vesz részt a termelésben.

Az ING gyorselemzése szerint nem csak az autógyártás állhat a háttérben, inkább széleskörű növekedésről beszélhetünk, melyet az olyan ágazatok vezérelnek, mint az elektronikai-, élelmiszer- vagy vegyipar. Természetesen továbbra is kulcsfontosságú a magyar gazdaság számára a járműgyártás és vélhetően egy ilyen erős növekedéshez az autógyártásnak is jól kell teljesítenie.

Figyeld a GDP-növekedést - 4 százalék is összejöhet!

A mostani adat alapján elképzelhető, hogy az év végén nem lesz gond az iparból érkező adatokkal, ami a negyedik negyedéves GDP-adatra is pozitív hatással lehet. (A harmadik negyedévre vonatkozó adatot épp a napokban javította jelentősen, visszamenőleg a KSH >>). Az ING szerint a kedden látott kedvező kiskereskedelmi adat után az erős ipari teljesítmény, valamint a meglepő 0,3 százalékpontos pozitív revízió a III. negyedéves GDP-növekedésben együttesen arra utal, hogy a IV. negyedévben reális elvárás lehet egy 4 százalék feletti gazdasági növekedés, vagyis további gyorsulásra számíthatunk.

Persze nehéz becslést adni: év végén előfordulhatnak leállások az üzemekben, amelyek befolyásolhatják a termelést. Tovább bonyolítja a képet, hogy a szintén előre várható nyári nagyleállások idejét és időtartamát sem sikerült túl jól belőnie az elemzőknek idén.

Az is kérdés, hogy a munkaerőhiány mekkora teret enged a további növekedésnek: az ipari vállalatok is termelési lehetőségeik csúcsán járnak, a szakképzett munkaerő megtartásának még nincs meg az a receptje, amely nem kibírhatatlan fizetésemeléssel járna együtt.

Mindenesetre az ING szakértői szerint az év hátralévő részében további erősödésre számítunk az ipartól. Erre utalhat az is, hogy a vállalatok visszajelzése alapján kalkulált beszerzési menedzser index és vállalati bizalmi indikátorok továbbra is magas szinten vannak, ami kedvező kilátásokra utal. Mindemellett a rendelésállomány is magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában, így ez is további növekedést jelez.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?