Itt a meglepetés: bankot vesz a magyar állam!

2014. július 24., 12:30
Cimkék
MKB
, BayernLB

A magyar kormány vásárolja meg az MKB Bank Zrt.-t a Bayerische Landesbanktól - közölte csütörtökön a bajor tartományi bank. Korábban még arról szóltak a pletykák, hogy az OTP veszi meg a bankot.

A közlemény szerint a kormány 55 millió eurót (mintegy 17 milliárd forintot) fizet a bankért. A BayernLB ugyanakkor elengedi az MKB 270 millió eurós tartozását.

A BayernLB az MKB Bank főtulajdonosa. Az Európai Bizottság 2012-es döntése értelmében legkésőbb 2016 végéig értékesítenie kell magyar leányvállalatát.

Amikor még 100 milliárd nem volt elég

Néhány éve már volt róla szó, hogy az állam vásárolja meg az MKB-t - akkor 100 milliárd forintos vételárról folyt az alku. Ez nem lett volna rossz üzlet, de a tulajdonos BayernLB akkor még óriási összegű refinanszírozással volt "beragadva" az MKB-ba - ennek összegét 300 milliárd forintra taksálták. Simák Pál 2012-től 2014 márciusáig vezette a bankot, ez idő alatt ennek az állománynak a leírása történt, mostanra gyakorlatilag véget is ért a folyamat.

Az OTP-t többször is hírbe hozták, mint az MKB lehetséges vevőjét, ezeket a pletykákat sosem erősítette meg az OTP. Piaci információk szerint az OTP valóban érdeklődött, a tárgyalások során azonban inkább arról volt szó, hogy mennyit fizet a BayernLB azért, hogy átvegyék tőle veszteséges leányát.

Hogyan csináljunk "rossz bankot"? Tudást is vett az állam

Az MKB állami kézbe kerülésének külön érdekessége, hogy itt már korábban is szóba került egy úgynevezett "rossz bank" létrehozása. Bár végül mégis lefújták a feldarabolást, a rossz eszközök leválasztását a profittermelő részekről, a projekt már előrehaladott állapotban járt, így fontos tapasztalatokat nyerhet az MNB "rossz bank" projektje, amely megszabadítaná a bankokat a bedőlt vállalati hitelek terhétől.

A minisztérium azt szeretné: legyen ön is az állami bank ügyfele

"A magyar bankrendszerben jelentős átalakulásra van szükség, mert a pénzügyi válság világosan megmutatta, hogy a bankszektor tulajdonosi szerkezete korántsem semleges a pénzügyi stabilitás és a hitelezés szempontjából - írja bejelentésében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A külföldi tulajdonú leánybankok a válság idején jelentős pénzügyi forrásokat vontak ki az országból, ami erőteljes nyomást gyakorolt a forint stabilitására, ugyanakkor a hazai vállalatok hitelezése szinte leállt. Vagyis egy döntően külföldi tulajdonú bankrendszer nemcsak a válságból történő kilábalást nehezíti, hanem a forráskivonások következtében tovább mélyíti azt" - írja a minisztérium.

(Privátbankár kiegészítés: a bankok sokkal inkább likviditást vontak ki az országból, és nem forrást, miközben alaposan feltőkésítették a bankrendszert - nem véletlen, hogy a magyar bankrendszer állami mentőcsomagok nélkül is stabil maradt, amit a felügyelet is folyamatosan hangsúlyoz.)

"A folyamatok felismerése és megértése egy felelős kormányt új stratégia kidolgozására kötelez, ezért a kormány célja, hogy a hazai tulajdon aránya növekedjen, a külföldi tulajdonrész pedig csökkenjen a magyarországi bankokban.

Ebbe a stratégiába illeszkedik az a megállapodás, amely a magyar Kormány és a Bayerische Landesbank között született. Az 55 millió eurós vételár nem jelent jelentős költségvetési terhet."

A kormány célja, hogy az MKB-t aktív, jövedelmező bankká alakítsa át, ezért kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése - írja a minisztérium.

Hamar el is adnák?

Varga Mihály szerint semmibe sem kerül az adófizetőknek az MKB megvásárlása. Gatyába ráznák, és akár 1-2 éven belül el is adnák a bankot. Részletek >>

További részletek hamarosan.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

A Tesla bejelentése a berlini “gigagyár” felépítéséről még a németeket is megosztja. Ami pedig rossz a német autógyáraknak, az nem lehet túl jó a magyaroknak sem. Más szempontból viszont csökkenni látszik a kereslet a cég járműveire, miközben a részvény árfolyama egyre közelebb kerül a mindenkori csúcshoz.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX43216.34-0.63%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?