3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Benyújtották a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot. A kamatperiódus nem mindenkinek lesz 3 év, az új kamat nem haladhatja meg az eredetileg számítható kamatot, a jenhiteleseknek nem lesz kötelező a forintosítás.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot hétfőn.

A kamatperiódus nem mindenkinek 3 év

A javaslatból kitűnik: a kamatperiódus 9 év után 4, 16 év után 5 év, tehát a 3 éves kamatperiódus csak azon hitelekre érvényes, amelyeknek még 3-9 év van hátra a futamidejéből. Ráadásul a kamatperiódus kezdete jövő május és 2016. április vége között az a nap, amikor az alapszerződés is módosul. Vagyis lesz olyan ügyfél, akinek kb. egy évvel hosszabb lesz a kamatperiódus.

Mekkora lesz a kamat?

Az alkalmazható referencia-kamatláb a három hónapos BUBOR – ez október eleje óta 2,1 százalékon áll. A kamatfelár az eredeti kamatfelár, azzal, hogy nem lehet kevesebb, mint 2 százalék, és nem haladhatja meg lakáscélú fogyasztói jelzálog kölcsönszerződés esetén az 5,5 százalékot, szabad felhasználású hitelnél a 7 százalékot.

Ezt úgy lehet elérni, hogy ahol csak kamat jellegű a hitel, ott a kamatfelár kerül meghatározásra, azokban az esetekben ugyanakkor, ha a kölcsön százalékban meghatározott kezelési költséget is tartalmaz, akkor a kamatfelárat úgy kell meghatározni, hogy a kamatfelár mértékét a kezelési költség százalékpontjával csökkentett mértékben kell megállapítani. (Itt nagy kérdés, hogy mit tehet a bank, ha a kezelési költség ugyan százalékos mértékben van kimutatva, de annak összege felső korlátos – ezt ugyanis nehéz fix kamatra átszámolni.)

Az új kamat nem haladhatja meg az eredetileg számítható kamatot, kivéve, ha ez a kamat alacsonyabb, mint az e paragrafus alapján meghatározható legkisebb induló kamat.

Kinek nem kötelező a forintosítás?

A forintosítás alól mentesülni csak az ügyfél kérésére lehet. Ennek feltétele, hogy az ügyfél igazolja, hogy a várható törlesztőrészletet meghaladó összegű rendszeres jövedelme van az MNB által hivatalos árfolyamként jegyezett devizanemben – amely jövedelem adóstársak esetében összesítve értendő –, vagy jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) alapján jogosult lenne az adott devizaalapú kölcsönt felvenni.

Ugyancsak mentesül a forintosítástól az az ügyfél, akinek a szerződése legkésőbb 2015. december 31-én lejár.

Ami újdonság az az, hogy az is mentesül a forintosítás alól, akinél a törvény alapján a forintra átváltás esetén számítható induló kamat meghaladja az eredetileg számítható kamatot, kamatfelárat. Mindez azt jelenti, hogy a jenhitelesek számára megnyílt a döntési lehetőség.

Az új hitelre nem érvényesek az új, szigorú szabályok

A hiteles a forintosítás okán módosuló szerződést 60 napon belül felmondhatja. Ennek feltétele, hogy a fennálló tartozást a felmondást követő 90 napon belül megfizesse, azaz nem 6, de 5 hónap mindenképpen rendelkezésére áll az ügyfélnek, hogy új – olcsóbb – szolgáltatót találjon. Ahogy vártuk, az átszerződésnél az új fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződésnek nem kell megfelelnie a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló jogszabályban foglalt feltételeknek.

Már januártól fix az árfolyam

Ahogy azt a Privátbankár.hu megírta, az átmeneti időszakban, azaz 2015. január 1-jét követően –a szerződésmódosulás alapján fizetendő törlesztőrészlet első alkalommal történő teljesítéséig is – a bankoknak már a forintosítási árfolyamon kell kiszámolniuk az aktuális törlesztőrészletet.

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG