Hirdetés
Hirdetés

Váratlan helyről jött az újabb pofon Spéder bankjának

2016. június 22., 07:35

Egyébként is érett a banknak egy leminősítés, az elmúlt hetekben történtek azonban meggyőzték a Moddy's-t: lépni kell.

Leminősítési felülvizsgálat alá vette az FHB bankot kedden a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban közölte, hogy a felülvizsgálatot a bank fizetőképességét és üzleti kilátásait terhelő megnövekedett kockázatok indokolják, az idei első negyedév jelentős veszteségei és a magyar hatóságok által az utóbbi időben bejelentett intézkedések - köztük rendőrségi vizsgálat és a jegybank által kirótt pénzbírság - nyomán.

Az ág is húzza

Hirdetés
  • Törvényt hoztak a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó takarékok megregulázására
  • 105 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabtak ki a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó FHB-re, emellett személyi felelősségre vonási eljárást is indított a felügyelet
  • egy időre felfüggesztették a kereskedést az FHB részvényeivel, azóta viszont szépen esik az árfolyam
  • csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomozás indult az FHB-nál
  • egy csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen indult nyomozás során a a Spéder Zoltánhoz sok szálon kötődő Magyar Postánál is nyomozók jártak
  • az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő TV2-n erős gyomrot igénylő lejárató műsor jelent meg Spéder üzleti ügyeiről és magánéletéről, a kampányhoz több kormányközeli médium is csatlakozott
  • a 444.hu információi szerint az index.hu kiadójánál, a Spéder Zoltán tulajdonában álló Central European Media & Publishing (CEMP) Zrt.-nél  minden adónemre kiterjedő vizsgálatot folytat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Sok a rossz hitel a bankban

Az FHB hitelprofilja már néhány éve nyomás alatt áll, elsősorban a bank által jelentett nagy veszteségek miatt, amelyeket mindenekelőtt a bevételek zsugorodása, és a jelentős nem teljesítő kinnlevőségi rátára képzett magas tartalékolás okozott - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő adatai szerint az FHB nem teljesítő követelésállománya a bruttó kinnlevőség 11,6 százaléka volt 2015 végén.

Marad a nyomás a bankon

A nagy veszteségek a bank tőkeellátottságának érdemi apadásához vezettek, amely miatt feltőkésítésre volt szükség, és bár ez hozzájárult a tőkemegfelelési ráta javulásához az idei első negyedév végére, a Moody's véleménye szerint az FHB tőkeellátottsága valószínűleg továbbra is nyomás alatt marad a magas hitelveszteségi tartalékolás, a csökkenő bevételek és a magyar hatóságok esetleges intézkedéseiből eredő költségek miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Havi 1250 euró fixszel – másfél millió német kaphat alapnyugdíjat

Havi 1250 euró fixszel – másfél millió német kaphat alapnyugdíjat

A német kormánykoalíció megegyezett a régóta vitatott alapnyugdíjról. A gordiuszi csomót úgy vágták át, hogy nem lesz ugyan rászorultsági vizsgálat, nem számít a vagyon, viszont vizsgálják a jövedelmet. Ez másfél millió embert érinthet. Mutatjuk, hol van még minimálnyugdíj vagy alapnyugdíj, és hol van a listán Magyarország.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?