Hirdetés
Hirdetés

A tulajdonosoknak is komoly kárt okozott a McDonald's vezére

2019. november 04., 20:05
Cimkék
McDonald's

Miközben szárnyalnak az amerikai tőzsdék, és hétfőn immár mind a három fontos index rekordszintre ugrott, van egy nagyvállalat, ami számottevően gyengült. A McDonald's ugyanis a trenddel szembe mozgova 2,5 százalékkal esett.

(MTI Fotó: Komka Péter)
(MTI Fotó: Komka Péter)

A McDonald's amerikai gyorsétteremlánc közölte vasárnap, hogy távozott a cégtől Steve Easterbrook elnök-vezérigazgató, miután kiderült, hogy szerelmi viszonyt folytatott egy alkalmazottjával. A társaság szerint Easterbrook ezzel a viszonnyal megsértette a társaság irányelveit. A vezetőváltást bejelentő hírlevél szerint, az igazgatótanács megállapította, hogy a viszony kapcsán Easterbrook "rossz ítélőképességről tett tanúbizonyságot". A viszonyt illetően a McDonald's más részletekkel nem szolgált.

Easterbrook a cég dolgozóihoz intézett emailben elismerte a történteket, levelét a The New York Times és más amerikai médiumok is idézték. "Hibát követtem el. Tekintettel a társaság által vallott értékekre, egyetértek az igazgatótanáccsal, hogy ideje odébb állnom" - írta. Easterbrook helyére az igazgatótanács azonnali hatállyal Chris Kempczinskit, a globális gyorsétteremlánc eddigi egyesült államokbeli elnökét nevezte ki.

A most távozó vezérigazgató 2015 márciusa óta állt a társaság élén, és sokat tett azért, hogy technológiailag megújuljon az étterem-lánc. Ilyen újítás volt a pultosoktól függetlenül végrehajtható  önálló rendelést lehetővé tévő kioszkok és a digitális menütábla. Emellett sokat dolgozott azon is, hogy megváltozzon a vásárlók ítélete a McDonald's ételeinek minőségével kapcsolatban. Vezetésével a társaság 17 egymást követő negyedévben produkált növekedést.

Hirdetés

Csalódást keltett a legutóbbi negyedév

Más kérdés, hogy épp a legutóbbi beszámoló csalódást keltő volt, hiszen a vártnál kisebb nyereséget termelt a McDonald's amerikai gyorsétteremlánc a szeptember végén zárult negyedévben, mivel sokkal több pénzt fordított az amerikai éttermek korszerűsítésére és a házhoz szállítási szolgáltatások felgyorsítására, így költségei jelentősen nőttek.

A negyedéves számai ugyan mind a forgalom, mind a nyereség soron növekedést mutattak, azonban mindkét esetben a piaci konszenzusnál alacsonyabb lett az elért érték. A működésben nehézséget okoz, hogy a cég a fő riválisokhoz - így a Burger Kinghez és a KFC-hez - képest lemaradt az ételválaszték egészséges és új termékekkel való bővítésében. Hogy a piaci versenyben helytálljon, a McDonald's átalakítja mintegy 14 ezer amerikai éttermét, és új termékeket vett fel étlapjára.

A vártnál gyengébb eredmények, és a rendszeres sajtótámadások ellenére a McDonald's továbbra is a világ legértékedebb vállalata. A Forbes legutóbbi ilyen listáján a 10. helyre került a McDonald's 43,8 milliárd dollár márkaértékkel.

Az elsőszámú vezető távozása azonban úgy tűnik elbizonytalanította a részvényeseket, a társaság papírjai ugyanis a hétfői kereskedés első két óráját követően 2,5 százalék feletti mínuszban álltak. A vezérigazgató félrelépése így a tulajdonosok számára nagyjából 4 milliárd dolláros veszteséget okozott.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kínai javaslat alapján készülhet új ENSZ-szabvány az arcfelismerő rendszerekről

Kínai javaslat alapján készülhet új ENSZ-szabvány az arcfelismerő rendszerekről

Ha az új szabályozást a mostani formájában fogadják el, úgy milliónyi személyes adat kel majd útra Kína felé Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia fejlődő országaiból.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?