Hirdetés
Hirdetés

Lopakodókban, drónokban lesz a következő sztori? Trump végre győzelmet aratott

2017. december 02., 14:12

Mára virradó éjszaka az amerikai szenátus elfogadta Donald Trump amerikai elnök adócsomagját, amit egy éve vártak a tőzsdei befektetők. A jogszabályt még csiszolni kell, de Karácsonyra véglegessé válhat. Erre a győzelemre nagy szüksége van Trumpnak.

Az amerikai haditengerészet által korábban kiadott fotón a drónokkal felszerelt USS Lassen járőrözik török és dél-koreai támogatással a térségben 2015 májusában. Fotó: EPA/Evan Kenny
Az amerikai haditengerészet által korábban kiadott fotón a drónokkal felszerelt USS Lassen járőrözik török és dél-koreai támogatással 2015 májusában. Fotó: EPA/Evan Kenny

Késő estébe nyúló ülésén az amerikai Szenátus szoros, 51:49 szavazati arányú döntéssel elfogadta a Donald Trump elnök nevéhez fűződő adóreform-csomagot. A Bloomberg megfogalmazása szerint harminc éve nem nyúltak hozzá ennyire az adótörvényekhez, ami főleg a társaságoknak jelent adókönnyítést, de az amerikai magánemberek nagy részének is.

A Képviselőház már korábban elfogadott egy hasonló értelmű törvénymódosítást, amely azonban nem pontosan egyezik meg a jelenlegi javaslattal, így a kettő közötti összhang megteremtésén még dolgozni kell. Az elnök, akinek számos beváltatlan kampányígérete miatt, a jövőre esedékes választások miatt égető szüksége lenne egy ilyen belpolitikai sikerre, Karácsony előtt aláírhatja a végleges jogszabályt.

Hirdetés

Az adócsökkentési csomag fő eleme a társasági adó mérséklése 35-ről 20 százalékra, ami azonban a Szenátus verziójában egy évvel később lépne életbe, mint a Képviselőházéban, azaz 2019-ben. Egyéb különbségek is vannak, például az ingatlanadóban vagy az amerikai cégek külföldön felhalmozott százmilliárdjainak hazahozatalát terhelő adónál.

Nagyot nőhet a hiány

Az adócsomag 1400 milliárd dollárral terhelheti a szövetségi költségvetést tíz év leforgása alatt. Ebbe azonban nincs beleszámolva, hogy gazdasági növekedést is generálhat, ami növeli majd az adóbevételeket.

A tőzsdék lényegében Donald Trump megválasztása óta várnak az adócsökkentésre, az idei amerikai részvénypiaci emelkedést ezért is nevezték “Trump-ralinak”. Ám az idei két számjegyű indexemelkedések után sok szakértő szerint már a piac beárazta az adócsökkentéseket a részvények árába, így további emelkedés emiatt nem túl valószínű.

A védelmi iparágakat vehetik

“Vásárolj a pletykákra, adj el a hírekre” – még az is lehet, hogy már nem marad, aki vásároljon, és éppen a régóta esedékes korrekciót, esést hozza meg az adócsomag.

A Marketwatch felteszi a kérdést, mi lesz ezután a következő Trumpo-sztori a tőzsdéken? Az elnöknek nincsen igazán további törvénykezési menetrendje, az Omabacvare egészségbiztosítási rendszer reformját már kétszer elbukta. Így azt valószínűsítik, hogy a védelmi iparágban jöhetnek sztorik, a Lockheed Martin, a Boeing vagy a Northrop Grumman részvényei mehetnek fel. A hajtóerőt a rakéta-védelmi rendszerek, a drónok, a lopakodó repülőgépek gyártása jelentheti.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?