Hirdetés

Megúszta a forint, de nem múlt el a veszély

2020. január 21., 11:24

Hétfőn történelmi mélypont közelében is járt a magyar fizetőeszköz, ám délután hirtelen sokat erősödött az euróval szemben. Az elemzők szerint a forint az átmeneti erősödés ellenére továbbra is gyengülő pályán mozog.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Hétfőn az Egyesült Államokban ünnepnap miatt zárva tartottak a tőzsdék, emiatt a részvénypiacokon világszerte kivárás volt megfigyelhető. A forint ugyanakkor eseménydús napot zárt, meglepő fordulatot mutatva be.

Gyengültek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók a keddi kereskedés kezdetén a hétfői záróértékükhöz képest. A hét első napján a londoni tőzsde 0,30 százalékos, a párizsi pedig 0,36 százalék gyengüléssel, a frankfurti börze viszont 0,17 százalékos emelkedéssel zárt. Kedden viszont a londoni FTSE-100 index 0,80 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,76 százalékos, a frankfurti DAX30 index pedig 0,97 százalékos mínuszban indított. Ismét felmerül, hogy csak az utóbbi hetek nagy emelkedése utáni kisebb korrekcióról van szó, vagy megtörik a piacok eddigi lendülete. Lássuk milyen információk mozgathatják a tőzsdéket.

1; Hétfőn erősödött a forint, de ma már lefele indult
Hétfőn a piacot meglepve az MNB nem fogadott el egyetlen ajánlatot sem az aktuális deviza swap tenderen. Az elutasítást nem indokolták meg, az összefüggésben lehet a forint elmúlt napokban látott gyengülésével. Az ilyen csereügyletek egyfajta nemkonvencionális monetáris eszköznek tekinthetők, amelyek révén a jegybankok a pénzkínálatot tudják növelni. A mostani lépés inkább jelképesnek tekinthető csupán, de az MNB ezzel azt üzenhette, hogy nem lazít tovább. A szakértők szerint a forintot támogathatja az is, hogy a közeljövőben ugyan lesz nagyobb összegű devizakötvény lejárat, ám az előzetes tájékoztatás szerint nem fogják azokat megújítani.
A hét első napján az euróval szemben a forint árfolyama elérte a 337-es szintet, innen erősödött vissza a magyar fizetőeszköz 334,50 körülre. Kedden délelőtt viszont ennél egy egységgel magasabban járt a jegyzés, ugyanis ismét 335,50-ig gyengült a forint.2; A korábbinál gyengébb számokat vár az IMF
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdasági kilátások című kiadványnak, a davosi tanácskozáshoz időzített frissítésében tovább rontotta a világgazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését. A valutaalap 0,1 százalékponttal 3,3 százalékra csökkentette a 2020-as és 0,2 százalékponttal 3,4 százalékra a 2021-es globális GDP-növekedési előrejelzését. A 2019-es növekedésre októberben tett 3,0 százalékos becslését az IMF 2,9 százalékra vitte le.

3; A túlzott pesszimizmus segíthet a piacoknak
A JPMorgan stratégiái azt gondolják, hogy az elemzői várakozások a 2020-as vállalati eredményekről túl negatívak, ez pozitív meglepetés-sorozat esetén lökést adhat a részvénypiacoknak, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A bank stratégája szerint az S&P 500 indexben lévő vállalatok következő két időszaki elemzői eredményvárakozásai elmaradnak a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezt a véleményt erősíti a Citigroup egyik jelentése, mely azt találta, hogy a globális profitvárakozások csökkentése 2019 áprilisa óta nagyobb ütemben történnek, mint a profitvárakozások emelése.

Hirdetés

4; Kivár a japán jegybank
Nem változtatott rendkívül laza monetáris politikáján a japán jegybank kedden, de módosította inflációs előrejelzését és az eddigieknél nagyobb gazdasági növekedéssel számol. A Bank of Japan (BoJ) monetáris tanácsa a szakértők várakozásának megfelelően kedden mínusz 0,1 százalékon hagyta a betéti rátát. Nem változott az a cél sem, hogy a tízéves japán államkötvény hozamát zéró szint körül tartsák.
A jegybank szerint a márciusban záródó folyó pénzügyi évben a japán hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékkal nő az eddig várt 0,6 százalék helyett. A következő pénzügyi évre vonatkozó GDP-növekedési várakozását 0,7 százalékról 0,9 százalékra változtatta a japán központi bank. A jegybank nem számít arra, hogy egyhamar sikerül elérni a 2 százalékos inflációs célt. A folyó pénzügyi évre vonatkozó inflációs várakozását 0,7 százalékról 0,6 százalékra, a következő évit 1,1 százalékról 1 százalékra módosította.

5; Kedvező hírek jöttek a Richterről
A brit Medical Research Council által megrendelt vizsgálatba 18 antipszichotikumot, skrizofréniát kezelő gyógyszert vontak be, és azt vizsgálták, hogy a gyógyszer szedésének milyen hatása van a főbb metabolikus mutatókra, például a testsúlyra, a glükóz- és a koleszterinszintre. A tizennyolcból nyolc készítménynek, köztük a Vraylarnak sem volt hatása a kezeltek testsúlyára, sőt a cariprazine bekerült az öt legjobban szereplő hatóanyag közé, melyek alkalmazása a legbiztonságosabb a metabolikus megbetegedések kockázata szempontjából, írta hírlevelében az Equilor. A Richter vezető termékének amerikai forgalma idén meghaladhatja az egymilliárd dollárt, a csúcsévre vonatkozó árbevételi prognózist pedig két-három milliárd dollárra emelte az amerikai forgalmazást végző Allergan. A tavalyi negyedik negyedév értékesítési adatait jövő hét hétfőn teszi közzé a vállalat.

Az elemzéstől független, de kedvező hír a magyar gyógyszergyártó számára, hogy a Jeffries elemzője 7700 forintra emelte a Richter célárfolyamát a korábban meghatározott 6800 forintról. Nem meglepő módon az elemzés továbbra is vételre ajánlja a gyógyszergyártó részvényeit.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Eddig 100 milliárd forint értékben fizetett ki számlákat az orosz félnek a magyar megrendelő, vagyis a kormány. Az egész projekt során összesen mintegy 110 számlát fog kiállítani a kivitelező.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?