Hirdetés
Hirdetés

Powell beszélt, a tőzsdék új csúcsokra ugrottak

2019. július 10., 18:37

Az Egyesült Államok tőzsdéi új rekordotokat értek el szerdán. Ugyanis a Federal Reserve elnöke, Jerome Powell egyértelműen utalt arra, hogy a központi bank csökkenti a kamatlábakat, hogy támogassa az Egyesült Államok különböző kereskedelmi konfliktusainak súlya alatt szenvedő gazdaságot.

Jerome Powell
Jerome Powell

A Fed (Federal Reserve) elnöke, Jerome Powell félévente esedékes meghallgatásán vett részt az USA kongresszusában. Amit a tőzsdék élénk figyelemmel és felfokozott várakozással kísértek. Nem csoda, a november-decemberi esést is az fordította meg, hogy a Fed bejelentette, felfüggeszti a kamatemelési ciklust. A tőzsdéknek az alacsony kamat a jó.

Az S&P 500 vezető tőzsdeindex a történelem során először átlépte a 3000 pontos határt is, de csak rövid időre. Később kicsit ez alá süllyedt vissza. Jelenleg 2993, de ez is fél százalékos emelkedés. A Nasdaq Composite technológiai index 8194 pontos értéke is új csúcs, az index 0,7 százalékos emelkedést mutat. Még nem ért csúcsra, de felfelé tart a Dow Jones ipari átlag is.

Hirdetés

A Fed már előzetesen közzétette Powell előkészített észrevételeit az előtt, hogy a Ház pénzügyi szolgáltatásokért felelős bizottsága a meghallgatást elkezdte volna. Powell elmondta, hogy a kereskedelemmel kapcsolatos politika és a céloktól elmaradó infláció körüli bizonytalanságok tovább mérséklik az amerikai gazdaság kilátásait.

Kockázati tényezők

Megismételte a korábban hangoztatott ígéreteket, hogy a Fed megfelelően lépni fog a jelenlegi gazdasági növekedés fenntartása érdekében. Powell jelezte, hogy az Egyesült Államok jelenlegi kereskedelempolitikája negatív hatást gyakorolt ​​számos gazdaságra, amelyekkel az Egyesült Államok üzleti tevékenységet folytat. Ez pedig visszahat, fenyegetést jelent a hazai gazdasági tevékenységre is.

Úgy tűnik, hogy a gazdasági lendület lelassult néhány nagyobb külföldi gazdaságban, és ez a gyengeség befolyásolhatja az amerikai gazdaságot is – mondta el. Külön kiemelte a kereskedelmi háború fejleményekeit, a szövetségi adósságra vonatkozó korlátot és a Brexitet, mint kockázati tényezőket.

Galambok kora

A beszéd alapján a Fed alapkamatának 25 bázispontos csökkentését immáron biztosra veszik a szervezet július 30-31-i ülésén. Ez lenne az első Fed-kamatvágás mintegy egy évtized óta. A félvezető-gyártók vezetik ma a tőzsdei emelkedést, a pénzintézetek viszont alulteljesítenek.

A Marketwatch úgy fogalmaz, hogy “Powell teljesen galamb lett” – a galamb a kamatcsökkentés-pártiak, a héja a magas kamatok híveinek szimbóluma. A Bloomberg pedig azt írja, hogy a kereskedelmi háborúval kapcsolatos bizonytalanságok súlya nagyobb, mint a legutóbb érkezett jó amerikai munkaerő-piaci adatoké.

Az európai tőzsdék nem tudtak profitálni a fejleményekből, a német DAX esett. A magyar BUX index viszont 0,6 százalékos emelkedést ért el.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Matuzsálemkötvények: nem kéne Magyarországnak is kibocsátania ilyesmit?

Matuzsálemkötvények: nem kéne Magyarországnak is kibocsátania ilyesmit?

Egyesek nevettek, mások szörnyülködtek rajta két évvel ezelőtt, amikor Ausztria és Argentína száz éves lejáratú államkötvényeket bocsátott ki. A vészmadarak nagy veszteségektől óvták a vásárlókat. Azóta viszont 70-100 százalékkal felment az osztrák kötvények ára, és felére esett a másiké. Kinek van még ilyenje? Nálunk miért nincs?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?