Kosaras módszertan

2012. január 11., 14:57

A Privátbankár Árkosárban havonta 30 termék (23 étel, illetve élelmianyag, továbbá 7 alkoholos és alkoholmentes ital) árának alakulását követjük nyomon. A termékekből egy fiktív bevásárlókosarat állítottunk össze. Az árösszehasonlítást 3 hipermarketben (Auchan, Interspar, Tesco) végezzük el. Az árak összehasonlítására mindegyik áruház vonatkozásában egy nap alatt kerül sor.

A felmérés a KSH által publikált fogyasztói árindex közzététele előtti 2 hétben történik. Az összehasonlításban nem szerepelhetnek az áruházak saját márkás termékei, az akciós áruk viszont igen. Az árakat a polcokon feltüntetett árak alapján rögzítjük, azok helyességét nem ellenőrizzük.

Az összehasonlított termékeken belül vannak termékcsoportok, ahol referenciatermékeket határoztunk meg, azaz ezek árait hasonlítjuk össze, illetve vannak olyan termékek, ahol az adott csoporton belül minőségre való tekintet nélkül a legolcsóbbat keressük.

Az összehasonlítást a legnagyobb - egy átlagos bevásárlás során elvárható maximális - gondossággal végeztük el. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a felmérés során bármilyen hiba (elnézés, elírás, villámcsapás) bekövetkezik, ezért azonban - az áruházi akciós újságokhoz hasonlóan - semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés