4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Alig egy hét van hátra az szja-bevallások beküldésére, kiegészítésére. Idén a pünkösdi ünnepek miatt május 22. a határidő. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén már több mint 5 millió magánszemélynek készítette el az szja-bevallását. Aki egyetért a tervezettel, annak nincs más tennivalója, a dokumentumot azonban célszerű átnézni, hogy biztosan a helyes adatokat tartalmazza.
Adóbevallások (Kép forrása: MTI Fotó, Mohai Balázs)

A NAV idén első alkalommal adóbevallási tervezetet készített a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is, ha a bevallások és adatszolgáltatások szerint 2017-ben bevételt, jövedelmet szereztek. Ez azonban számukra csak ajánlat, ami nem válik automatikusan bevallássá, nekik a tervezeteket ki kell egészíteniük az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele tavaly nem volt több 600 ezer forintnál, és más adóköteles jövedelme sem volt, nem kell bevallást benyújtania - írja összefoglalójában az MTI.

Tudja hogy kell kitölteni az szja bevallást? A NAV egy videóval segít >>>

Ki kell egészíteni a bevallási tervezetet akkor is, ha az adózó fizető-vendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást választott, adóelőleg-nyilatkozatában költség levonását kérte, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmet szerzett, és a jövedelmet nem, vagy nem kizárólag kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltató igazolása alapján állapítják meg, vagy például jövedelme külföldről származott, vagy külföldön (is) adóztatható.

Így áll össze a bevallás

Az adóhatóság a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján állította össze a bevallási tervezeteket, amelyek pontosan rögzítik az adózók kifizetőktől származó, tavaly megszerzett jövedelmeit és év közben érvényesített kedvezményeit. Előfordulhat azonban olyan adat, év közbeni változás, amelyről a NAV-nak nincs információja. Tipikusan ilyen az ingatlan-bérbeadásból, az ingatlaneladásból és ingó értékesítésből származó jövedelem. 

Ha valaki például cégnek adja bérbe az ingatlanát, a bevallási tervezet tartalmazza az ebből származó jövedelmet is, mert a cég minden hónapban levonja az adóelőleg összegét, azt be is fizeti, és erről adatot szolgáltat a NAV-nak. 

Ne felejtsük el, ha eladtuk a lakást!

Ha valaki tavaly ingatlan vagy vagyoni értékű jog (haszonélvezet) eladásából jövedelmet szerzett, bevallási tervezetét ki kell egészítenie ezzel az összeggel. A magánszemélyek ingatlanértékesítésből származó jövedelmét 15 százalékos adó terheli, amelyet május 22-ig kell megfizetni. A 2012-ben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2017-es értékesítése esetén nem keletkezik adóköteles jövedelem. Az ingatlanértékesítésből származó bevételt nem kell bevallani, ha a költségek elérik vagy meghaladják a bevételt, vagy az ingatlanértékesítés adómentes, illetve a tulajdonban tartás időszaka eléri az öt évet. 

Nézzük át az adatokat!

A kedvezményeket is érdemes átnézni, mert a bevallási tervezet csak a kifizetők/munkáltatók által küldött adatokat tartalmazza. Így például, akitől a munkáltatója 2017 januárjában nem vonta le a családi, az első házas vagy személyes adókedvezmény összegét, mindenképpen érdemes kiegészítenie a tervezetet.

Akik 2017-ben egy önkéntes pénztárba fizettek, azoknak a rendelkezését is kitöltötte az adóhivatal. A tervezetet azoknak kell kiegészíteniük, akik tavaly több önkéntes pénztárba is fizettek, hiszen nekik kell dönteniük arról, hogy az adókedvezmény összegét mely pénztárakba utalja át a NAV. A nyugdíjbiztosítások utáni adójóváírást csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igénylik az szja-bevallásukban.

Akár 20 százalékos adójóváírástól is elbukhatunk, ha erre nem figyelünk >>>

A NAV az idei évtől adóbevallási tervezetet készít azok részére is, akik korábban a munkáltatójukat bízták meg a bevallás elkészítésével. A súlyos fogyatékosság miatt személyi kedvezményre jogosultaknak célszerű ellenőrizniük, hogy bevallási tervezetükben szerepel-e az adókedvezmény.

Szerepeljen számlaszám vagy lakcím

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet. Fizetendő személyi jövedelemadó vagy egészségügyi hozzájárulás esetén, ha összegük nem haladja meg a 200 ezer forintot, idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés, amit a bevallásban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje május 22.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG