Hirdetés
Hirdetés

Megnevezték, mi okozhatta a sorozatos e-cigaretta halált

2019. november 09., 18:44

Az e-cigaretta használata nyomán 39 ember halt meg az USA-ban és kétezer megbetegedett. A hatóság most megnevezte a lehetséges okot. De más is lehet még a háttérben.

Kép: ecigarettereviewed.com
Kép: ecigarettereviewed.com

Az e-cigaretták használata után bekövetkezett halálesetek száma az Egyesült Államokban hónapok óta növekedett. A tudósok keményen dolgoznak az okok feltárásán, és most bejelentették az első kisebb eredményt – írta a német Stern.de.

Egy, az E-vitaminból nyert olaj lehet a lehetséges halálokok legvalószínűbbike a CDC amerikai egészségügyi hatóság szerint. Egy potenciálisan veszélyes vegyi anyagot fedeztek ugyanis fel 29 beteg tüdőfolyadék-mintáiban. Az összes említett mintában megtalálták ezt az olajat, egy E-vitamin-acetátot.

Hirdetés

Az E-vitamin természetes módon előfordul különféle élelmiszerekben, például olajokban vagy diófélékben. Molekuláris szerkezete miatt azonban belélegezve veszélyes lehet – írták. A CDC szerint azonban további vizsgálatokat kell végezni, és nem lehet kizárni, hogy más vegyi anyagok is hozzájárulnak a megbetegedésekhez.

A marihuána is felelős?

A közelmúltban már találtak arra utaló nyomokat, hogy a THC-származékok is szerepet játszhatnak. A THC (tetrahidrokannabinol) a kannabiszban található, és elsősorban a drog mámorító hatásáért felelős.

Az Egyesült Államokban a 39 halott mellett az e-cigaretta használata után több mint 2000 fő meg is betegedett. Németországban és Európában eddig nem számoltak be a cigaretták használata utáni tüdőkárosodások hasonló növekedéséről.

Európa ebből kimarad?

A panaszok továbbra is az észak-amerikai felhasználókra korlátozódnak – írja a lap. Németországban az e-cigaretták aktív összetevőit szigorúbban szabályozzák, mint az Egyesült Államokban.

Az amerikai kormány bejelentette, hogy az e-cigaretták használatának alsó korhatárát 18-ról 21-re tervezi emelni. Donald Trump elnök pénteken azt mondta, hogy a jövő héten benyújtandó jelentés ezt javasolja majd. Szabályoznák a különböző ízesített e-cigarettákat is, amelyek a fiatalok körében népszerűek.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Havi 1250 euró fixszel – másfél millió német kaphat alapnyugdíjat

Havi 1250 euró fixszel – másfél millió német kaphat alapnyugdíjat

A német kormánykoalíció megegyezett a régóta vitatott alapnyugdíjról. A gordiuszi csomót úgy vágták át, hogy nem lesz ugyan rászorultsági vizsgálat, nem számít a vagyon, viszont vizsgálják a jövedelmet. Ez másfél millió embert érinthet. Mutatjuk, hol van még minimálnyugdíj vagy alapnyugdíj, és hol van a listán Magyarország.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?