3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Forbes Magyarország ismét összeállította a 100 legértékesebb magyar magánvállalkozás listáját, a Magyar 100-at.

Jó éve volt a hazai gazdaságnak, a listatagok kétharmada többet ér, mint egy évvel ezelőtt. A lap immár másodszor értékelte fel a legnagyobb,100 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozásokat. A 100 legnagyobb teljesen hazai kézben lévő cég összesített értéke jócskán nőtt, 2035 milliárdról 2788,2 milliárd forintra. A legtöbb céget a gyártóipar adja a listára, majd a kereskedelem és az építőipar következik. A legnagyobb hazai cégek jellemzően a rendszerváltás után indultak, rengeteget forgatnak vissza a megtermelt nyereségükből saját fejlesztéseikre, piacképesek külföldön is, a legtöbbjük nagyon ügyesen gondozza saját márkáját.

Az élen továbbra is a Videoton Holding áll, az élbolyban ugyanakkor vannak új szereplők is, hiszen az idei évben az egy vállalatcsoportba tartozó társaságokat egybe számították be a lista készítői (ahol nem volt konszolidált adat, ott maguk igyekeztek konszolidálni a publikusan elérhető információk alapján). A listán nem az volt a peremfeltétel, hogy magyarországi bejegyzésű legyen a társaság, hanem hogy a tulajdonosok 100%-ban magyar magánszemélyek legyenek (lásd a módszertant a cikk végén).

A Videoton mellett így több topmilliárdos érdekeltsége is ott van az élbolyban, így Gattyán György Luxemburgba költöztetett cégbirodalma, a Demján örökösök ingatlanos holdingja, a Gránit-Pólus, amiben tulajdonos a legnagyobb hazai agrárbefektető, a 4. helyen szereplő Bonafarm tulajdonosa is, Csányi Sándor. A dobogóra felkerült a régió egyik legnagyobb ipari befektetője, a Forbes szeptemberi kiadása szerint, jelenleg a legnagyobb magyar családi cég, az MPF Holding is.

A 100 legértékesebb vállalkozás több mint 60 ezer embernek ad munkát, összesített árbevételük 5444,2 milliárd forint volt tavaly.

A Magyar 100 térképéről lekerült Zala megye, ami mellett – a tavalyihoz hasonlóan – Nógrád és Somogy sem ad céget a listára.

Magyar 100 - A legnagyobbak

1. Videoton Holding – 231,4 milliárd forint

2. Gattyán Group – 188,6 milliárd forint

3. MPF Holding – 151,5 milliárd forint

4. Bonafarm csoport – 127,3 milliárd forint

5. Gránit-Pólus csoport – 123,5 milliárd forint

6. Dayton Invest Kft. – 97,4 milliárd forint

7. Jász-Plasztik Kft. – 88,7 milliárd forint

8. Nitrogénművek – 74,2 milliárd forint

9. Futureal-Cordia csoport – 71,2 milliárd forint

10. Master Good – 69 milliárd forint

Látványosan nőttek az autóiparhoz kapcsolható magyar cégek (beszállítók, alkatrész- és járműkereskedők), de már második éve értéknövekedésben azok az élmenők, amelyek sokat forgatnak vissza a nyereségből a működésükbe, kockáztatnak és fejlesztenek. Árulkodó az egész magyar gazdaságszerkezetére, hogy a legnagyobb számban gyártóipari cégek vannak az élmezőnybe, nagy részük amúgy szintén autóipari beszállító (alkatrészgyárak, öntödék).

A második legtöbb cég a kereskedelemből került ki, az építőipar a harmadik legerősebb szektor a lajstromban. A legizmosabb növekedést a gyógyszeripar tudta felmutatni, ezeknek a cégeknek az értéke átlagosan 30 százalékkal nőtt, majd az IT következik a maga 20 százalék feletti bővűlésével, de ez jórészt a Gattyán Group bekerülésének köszönhető. 18 százalékkal nőtt az értéke a vegyipari cégeknek, de kétszámjegyű volt a növekedés kereskedelmi cégek esetében és az ingatlanfejlesztőknél is.

A teljes lista elérhető a novemberi Forbes magazinban.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Hernádi Zsolt elárulta: megvan, mekkora osztalékot fizet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 16:43
Nem volt egyszerű éve a Molnak 2023-ban.
Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG