Hirdetés

Jön a BMW – újabb részletek a debreceni beruházásról

2018. augusztus 01., 14:28

Német lapok szerint a BMW gazdasági okok miatt választotta Debrecent új gyára helyszínéül, politikai szempontok nem játszottak közre a döntésben. Ezzel együtt a beruházás jól jön a magyar kormánynak, amely az autógyártókkal eddig is kesztyűs kézzel bánt. A debreceni üzem 2023-ban kezdheti meg működését, elektromos, hibrid és robbanómotoros autókat is gyárthat majd.

Robotizált BMW-gyártósor Lipcsében (fotó: Wikipedia)
Robotizált BMW-gyártósor Lipcsében (fotó: Wikipedia)


A BMW-t nagyon szívesen látja Debrecenben Orbán Viktor jobboldali populista kormánya – így kommentálta a Handelsblatt, hogy a bajor prémiumautó-gyártó  a hajdúsági városban építi majd új gyárat. 

Hirdetés

Több mint összeszerelő-üzem

A magyar kormány ugyanis minőségi termékeket előállító ipari "telephellyé" fejlesztené az országot, a BMW-beruházás pedig tökéletesen megfelel ennek a célnak. A külföldi beruházókkal szemben korábban többször felmerült az a vád, hogy csak összeszerelő-üzemként használják Magyarországot, és nem hoznak ide magas értéket előállító beruházásokat.

A vezető német gazdasági lap szerint a magyar kormány a külföldi kereskedelmi, energiaipari és pénzügyi befektetőket már többször nyomás alá helyezte, az autóipari cégeket viszont mindig békén hagyta. Az autók ugyanis a magyar gazdaság egyik legfontosabb exporttermékei.

Nem politikai döntés

A német autógyárak az alacsony bérek és adók, valamint a földrajzi közelség miatt preferálják Magyarországot, véli a Handelsblatt, amely megemlíti, hogy Debrecen és München között már közvetlen légijárat is közlekedik. A Stuttgarter Zeitung szintén az alacsony béreket emeli ki vonzerőként.

A BMW hivatalosan a jó infrastruktúrával, a képzett munkaerővel és a fejlett beszállítói hálózattal indokolta a debreceni beruházást. A bajorországi gyárak – a lipcsei gyárral együtt – elérték az ideális nagyságukat, Debrecen pedig nincs olyan messze tőlük, hogy ne lehessen bekötni a beszállítói hálózatba, idézi a lap a cég illetékeseit. A stuttgarti újság szerint a cégnél hangsúlyozták: a beruházásról szóló döntés nem politikai, hanem gazdasági megfontolások alapján született.

2023-ban indulhat a gyártás                

Úgy tudják, hogy a gyártás 2023 környékén kezdődhet meg: hagyományos robbanómotorral, valamint elektromos motorral ellátott autókat és hibrid járműveket is gyártanak majd. Arról még nincs döntés, hogy pontosan melyik modellek gyártását hozzák ide.

A német lapok kiemelik, hogy a konkurens Audi már a 90-es évek óta gyárt Győrben, a Daimler pedig éppen most bővít: júniusban rakta le második gyárának alapkövét Kecskeméten.

Első lépésben ezer munkahely

Mint arról korábban beszámoltunk, a debreceni gyár építése várhatóan 2019 második felében kezdődik. A beruházás értéke több mint egymilliárd euró. Az üzem kezdetben több mint ezer embernek ad majd munkát. Ez azonban csak az első lépés lehet, az üzemet ugyanis könnyű lesz majd bővíteni, írja a Stuttgarter Zeitung.  Emellett számos új munkalehetőség jöhet létre a beszállítóknál és egyéb szolgáltatóknál.

Az új üzemben kezdetben évi 150 ezer járműt gyárthatnak. A gyáregység képes lesz ugyanazon a soron hagyományos robbanómotorral és elektromotorral ellátott járművek előállítására is. Arról egyelőre nincs információ, hogy a magyar állam mennyivel támogatja a beruházást.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Bekövetkezett: tényleg eljött a lakáspiaci fordulat

Bekövetkezett: tényleg eljött a lakáspiaci fordulat

A múlt év közepétől jelentősen csökkent a lakásvásárlások száma: az adásvételek száma Budapesten több mint 80 százalékkal csökkent, a megyeszékhelyeken és nagyobb vidéki városokban 52, illetve 50 százalékos csökkenés ment végbe. Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint eközben januárban jelentősen nőtt a magánszemélyek kínálata.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX44515.97-0.69%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?