Hirdetés
Hirdetés

Kiszivárgott egy levél: így tett tönkre a kormány egy ágazatot

2017. július 13., 14:58
Cimkék
vízközmű

A kormány saját jelentése szerint óriási baj van a vízszolgáltatással, 3000 milliárdnyi javítás kellene.

A fejlesztési minisztérium alá tartozó Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya drámai hangú jelentést készített a vízközmű ágazat helyzetéről, amely a 444.hu birtokába került. Az önkormányzatoknak is elküldött jelentés szerint a "víziközmű szolgáltatási szektor állapota válságosra kezd fordulni fenntarthatóság, a működtethetőség, és a finanszírozás szempontjából.”

A kormány döntéseinek hála

Hirdetés

A bajok a 2013-as rezsicsökkentéssel és a közműcégekre kirótt különadókkal kezdődtek. Az előző választások elé időzített rezsicsökkentéses gerjedelemben a háztartási vízszolgáltatás árát is 10 százalékkal csökkentették, miközben a közműadót úgy vetették ki, hogy azt akkor is fizetni kell, ha a cégek a bevételeikből ezt nem tudják kitermelni - írja a 444.hu. 

A módszer tökéletesen megfelelt a kormánynak arra, hogy a lakossági áram- és gázszolgáltatókat felvásárolja a külföldi tulajdonosok kivéreztetésével. Csakhogy a vízközművek nem nyugati multiknál, hanem jellemzően települési önkormányzatoknál voltak, így ebben az esetben őket sikerült tönkretenni.

Mivel a vizes cégek csak az állam által meghatározott díjat szedhetik, és fizetik az adókat is, sok közülük veszteségessé vált. Ahol még éppen kijönnek a pénzükből, ott sem marad felújításokra, ezért rettenetes műszaki állapotba kerültek a vízvezetékek. A jelentés szerint a felújítás 3000 milliárd forintnál is többe kerülne.

Mi a megoldás?

A jelentés megoldási javaslatai tökéletesen szembe mennek a kormányzat eddigi politikájával - írja a 444.hu. Egyrészt felvetik, hogy jó lenne, ha az emberek annyit fizetnének a vízért, mint amennyibe kerül és nem kevesebbet. A jelentés azt is javasolja, hogy alakítsák át a közműadót a vizes cégek esetében, legalább úgy, hogy arányosítsák a kisebb és nagyobb települések terheit, hogy a nagyvárosi szolgáltatók többet, a kistelepülésekéi pedig kevesebbet fizessenek.

A jelentés legvégén pedig felmerül a kormány kedvenc megoldása mindenre: az államosítás. Felvetik, hogy a teljes ágazat államosával optimalizálni lehetne a rendszer működését, növelni a hatékonyságot. Ahhoz, hogy mindegyik vízközműcégben az állam legyen a többségi tulajdonos, 53 milliárd forintra lenne szükség a jelentés szerint - írja a lap.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén jöhet a következő világgazdasági válság?

Idén jöhet a következő világgazdasági válság?

Honnét jön a következő világgazdasági válság? – tették fel a kérdést az Amundi Asset Managementnél. Nem várnak feltétlenül nagy válságot, csak 15 százalékos esélyt adnak ennek, de készülnek erre az eshetőségre is. Annak esélye, hogy megint olyan jó évünk legyen, mint tavaly, viszont csak tíz százalék.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38092.48+0.11%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?