Hirdetés

Nehezen indul be Hosszú Katinka új cége - megvan, mennyit fizetnek a Duna Arénáért?

2019. június 01., 13:29

Úgy tűnik, hogy akadnak nehézségek Hosszú Katinka úszóiskoláját is üzemeltető cége, az Iron Swim Kft. háza táján. Azután, hogy az úszónő elvált férjétől, Shane Tusuptól, és közös cégük, az Iron Corporation január végén végrehajtás alá került, az olimpiai és világbajnok úszónő a testvérével közös Iron Swimben folytatta az üzleti tevékenységét.

Hosszú Katinka a 2016-os riói nyári olimpia 100 méteres hátúszás versenyszámának elődöntője után. MTI Fotó: Kovács Tamás
Hosszú Katinka a 2016-os riói nyári olimpia 100 méteres hátúszás versenyszámának elődöntője után. MTI Fotó: Kovács Tamás

A 2018 júniusában alapított cégnek ez az első éves beszámolója, és hogyha megnézzük a mérleget, az látszik, hogy az úszónő cégének nehézkesen indul az első éve, hiszen a cég adózott eredménye -17 095 000, azaz az Iron Swim több mint 17 milliós veszteséggel zárta első pénzügyi évét.

Nem olyan rossz eredmény

Ez önmagában ugyanakkor nem kiemelkedően rossz eredmény, hiszen egy első évében járó cégnél még egyáltalán nem meglepő, hogy nem tud nyereséget termelni, kellhet néhány év ahhoz, hogy a tevékenység átforduljon pozitívba. Egy dolog ugyanakkor biztos, a cég saját tőkéje elapadt, a kimutatás jelenleg -14 095 000 forintot mutat ebben a sorban, azaz az úszónőnek és testvérének be kell avatkoznia, hogyha folytatni akarják.

Az mindenképpen jó hír az úszónőnek, hogy az Iron Swimnek nincsenek lényegi adósságai, a pénzügyi év lezárásakor egyedül rövid lejáratú kötelezettségei voltak a cégnek, a kiegészítő melléklet szerint ez elsősorban a belföldi szállítókat, az adófizetési kötelezettségeket, a jövedelem-elszámolási számlát, és az alapítókkal szembeni kötelezettségeket jelentette.

Hirdetés

Az értékesítés nettó árbevétele 30,17 millió forint volt, a beszámolóhoz kapcsolt kiegészítő melléklet szerint ez elsősorban a marketing, a reklámok, és az úszóiskola által realizált bevételekből állt össze. A cégnek 7,89 millió forintnyi követelése van, elsősorban vevőkkel szemben, míg pénzeszközként (pl. bankszámlákon) 3,14 millió forintot tartanak.

Mire költöttek?

Az Iron Swim beszámolójában kifejezetten érdekes sor az anyagjellegű ráfordítások sora, amely 18,49 milliós kiadást jelentett a cégnek. Ebből kiderül, hogy Hosszúék cége 2018-ban adott ki pénzt pl:

 • az úszóiskola költségeire – 2,95 millió forint
 • bérleti díjakra (ide tartozhat a Duna Aréna bérlése is) – 13,05 millió forint
 • telekommunikációra és a weboldal üzemeltetésére – 210 ezer forint
 • számviteli, jogi tanácsadási szolgáltatásokra – 1,464 millió forint
 • hirdetésre, reklámra – 406 ezer forint

A kiegészítő melléklet alapján az Iron Swim jelenlegi beszámolója a 2018. június 25-e és december 31-e közti hat hónapos időszakot fedi le, azaz, hogyha a ráfordítások közt szereplő „bérleti díjak” sor ténylegesen a Duna Arénát jelenti, akkor Hosszúék havonta több mint 2,1 millió forintos bérleti díjat fizetnek, ahogy azt az úszónő egy korábbi interjú során is sejtette.

Mennyit keresnek a dolgozók?

Az Iron Swim 2018-ban 12 embert foglalkoztatott, a beszámolóban 28,67 millió forintnyi személyi jellegű ráfordítás szerepel. Ez szokás szerint két tételből áll össze, a bérköltség 22,956 millió forint volt, míg a bérjárulék 5,082 millió forint. Ebből kiszámolva a cég egy átlagos dolgozója havonta 159 416 forintot vitt haza.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Jókora ijedtség a tőzsdéken, kötvényekbe és aranyba menekülnek

Jókora ijedtség a tőzsdéken, kötvényekbe és aranyba menekülnek

Csúnya eséseket produkált a világ legtöbb tőzsdéje, mivel Kínán kívül több országban is aggasztóan nő a koronavírus-fertőzések száma. Európában és az USA-ban is 3-4 százalékkal esnek az indexek, zuhan az olaj, viszont veszik az olyan menekülőeszközöket, mint az arany vagy az államkötvények. Itthon a Mol esett legjobban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX44381.32-3.06%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?