Hirdetés

Valami nagyon nem stimmel a nyíregyházi Legolanddel - blöffölt a polgármester?

2017. február 28., 14:39

Az üzemeltető Merlin Entertainment egyáltalán nem tervezi, hogy Nyíregyházán nyisson központot. De akkor mire adott a kormány közel 10 milliárdot?

Nemrég futótűzként járta be a magyar sajtót a nyíregyházi fideszes polgármester, Dr. Kovács Ferenc Facebook-posztja, amelyben közli a bombasztikus hírt, miszerint Nyíregyházán megépül egy LEGOLAND Discovery Center élményközpont, amelyből Európában eddig összesen négy működik és óriási turisztikai vonzóerőt jelentene a városnak. Kovács Ferenc ráadásul azt is közölte, hogy mindehhez a kormány 9,5 milliárd forint támogatást is ad, és több éves előkészítő munka előzi meg a folyamatot.

Hirdetés

"Nem is lehet felmérni ennek a jelentőségét! Ez egy óriási projekt. Vannak a világban a Disneylandek, vannak a LEGOLAND-ek nem nagy számban. Most egy újabb Nyíregyházán valósulhat meg. Minden adottságunk meg van hozzá. Nagyon komoly, több éves előélete van ennek, de igazán most kerül napvilágra és most válik nyilvánvalóvá, hogy a kormány teljes mellszélességgel mellé állt" - tudósít a nyiregyhaza.hu a polgármester közgyűlésen elhangzott szavairól.

Valami nem okés

Csakhogy az egész projekttel van egy apró probléma: a Discovery Centerek működtetését kizárólagosan gyakorló Merlin Entertainment vállalat abszolút nem gondolkodik abban, hogy központot nyit Nyíregyházán - legalábbis ez derül ki egy, a lapunkhoz eljutott email alapján, amelyben a sajtóirodájuk az alábbiakat közli:

"Merlin Entertainments currently has no plans on opening a LEGOLAND Discovery Centre in Nyíregyháza"

azaz, a Merlin jelenleg nem tervezi, hogy Nyíregyházán bővít, pedig a hozzájárulásuk nélkül nem nyithat senki semmit, mivel ők a franchise tulajdonosai.

Megkérdeztük a nyíregyházi önkormányzatot, hogy mégis akkor mi a helyzet. "A Kormány a 1092/2017 kormányhatározat. A Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség Kiemelt Turisztikai Térség fejlesztéséről szóló határozatában döntött Nyíregyháza turisztikai fejlesztési elképzeléseinek támogatásáról" - idézik a döntést, a válasz folytatásból viszont kiderül, hogy

"...a Kormány támogatta azt az elképzelését is a városnak, hogy egy egyedülálló a tágabb térségben is nagy vonzásképességű attrakciót hozzon létre így 9,5 milliárdos keretet biztosít arra, hogy komoly tárgyalópartnerként kereshessük meg azt a nemzetközi vállalatcsoportot, amely az építkezéshez és üzemeltetéshez szükséges jogokat birtokolja."

Magyarul a nagy csinnadrattával bejelentett beruházáshoz képest egyelőre még szó sincs arról, hogy a Legoland Discovery Center egyáltalán megépülhet. Annyi történt, hogy a kormány adott egy zsák pénzt, hogy legyen mivel tárgyalóasztalhoz ülni és meggyőzni a Merlint, akik viszont nem nagyon terveznek Nyíregyházával. Pókernyelven szólva tehát a polgármester blöffölt: bár még nincs semmi a kezében, máris bejelentette a győzelmet - igaz, a pénzkupacot most az állam, azaz az adófizetők tolták be az asztal közepére.

Forrás: Magyar Közlöny, 25. szám
Forrás: Magyar Közlöny, 25. szám

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Csökkentik a felesleges bürokráciát, támogatják a bankok technológiai fejlődését és erősítik a pénzügyi szektor stabilitását is a bankok szavatoló tőke számítására vonatkozó, az eddigi prudenciális keretrendszert (CRD, CRR) módosító új változásai. A Magyar Nemzeti Bank szakértőjének szakcikkét közöljük.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX45338.26+0.96%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél