Hirdetés
Hirdetés

A leggyakoribb hibák használtautó-vásárlásnál - hogyan vásároljunk okosan?

2019. május 13., 20:12

Autóvásárlás esetén talán a leggyakrabban előforduló hiba, hogy nem határozzuk meg pontosan, mire is kívánjuk használni a megvásárolt gépjárművet – véli Várkonyi Gábor autóbróker. Szerinte az ügyfél általában rosszul definiálja a saját érdekeit, ezért a tranzakció pénzügyi részében is az esetek többségében jócskán mellé lő. Ő azt ajánlja, hogy ne csak az aktuális vételárat nézzük, hanem mindig a teljes bekerülést, benne az élethossziglani fenntartás és szervizeltetés költségeit.

Várkonyi Gábor autóbróker
Várkonyi Gábor autóbróker

Mi az a három legfontosabb szempont, amire új, vagy éppen használt autó vásárláskor mindenképpen felhívná a figyelmet, ha a vásárlás hivatalos márkakereskedőnél történik?

Használt autók esetében az első és legfontosabb az előélet beható vizsgálata, minimum három-négy évre visszamenőleg. Kié volt, hol használták és hol szervizelték az autót, volt-e valamilyen káreseménye, és azt hol javították. Új autók esetében a szignifikáns megbízhatóságbeli különbségek eltűnőben vannak az utóbbi időben, ami annyit jelent, hogy a futószalagról frissen lekerülő járművek többsége, márkától és gyártótól függetlenül az első három-négy évet általában mindenféle gond nélkül képesek abszolválni. Nem úgy, mint akár húsz évvel ezelőtt, amikor már újonnan is lehetett bűnrossz autót, de ugyanígy csodamasinát is venni. Fontos tehát, hogy szerviztúlfutás nélküli, időben karbantartott és tudható történetű autót vásároljunk.

Hirdetés

Bár a kilométeróra aktuális állása nem a legfontosabb paraméter egy használt autó megvételekor, az átlagvásárló mégis ez után szokott a leggyakrabban érdeklődni. Talán mert ez az adat az egyik legmegfoghatóbb, a hétköznapokban is a legkönnyebben értelmezhető számára - gondolhatnánk első blikkre, ám ez igencsak csalóka. Tipikusan ez az a helyzet, amikor az ügyfél általában rosszul definiálja a saját érdekeit. Sokan tartanak például attól, hogy magas futású, ámde fiatal autót vásároljanak. Ezek azonban általában olyan vevők, akik nem hajtják túl a járgányt, vagyis egy kétéves, százezer kilométert megtett autó még jó sokáig szolgálhatna a megelégedésükre. Az átlag vásárlói elvárás azonban mégis az, hogy inkább döntenek egy jóval idősebb, de állítólag csak keveset, mindössze pár tízezer kilométert futott autó mellett az emberek, holott árban alig van a kettő között különbség, ráadásul az utóbbi vélhetőleg jobban le is van harcolva, mint fiatalabb társa.

Ha pedig átlagos pénztárcával rendelkezünk, és ez lenne a harmadik jótanács, akkor mindenképpen gondoljunk a jövőbeni fenntarthatóságra, vagyis a jelenben semmiképpen se költekezzünk ki, fektessünk inkább egy átlagos, megfizethető autóba, és ne kergessünk drága délibábokat.

Miféle kockázatai vannak annak, ha egyénileg indulunk útnak vásárolni, vagyis mik fenyegethetik a gyanútlan vásárlót az autónepperek részéről? Mi az a 3-4 dolog, amire ilyen esetben nagyon oda kell figyelni?

Hamisított szervízkönyv, törött autóba visszaépített autó, szakszerűtlenül karbantartott, vagy már fennálló műszaki hibával értékesített gépjármű – ezek ma ugyanúgy létező jelenségek, mint évekkel ezelőtt. Egyszerűen azt az egyszerű tételt kell autóvásárláskor is elfogadnunk, hogy nincs „ingyen” ebéd itt sem, vagyis nem fogunk fillérekét hozzájutni egy értékes autóhoz. Azt javaslom mindenkinek, hogy ilyenkor vegyük elő a józan paraszti eszünket, és tegyük fel – magunknak is – a legegyszerűbb kérdéseket a portékával kapcsolatban: leinformáltuk-e, hogy ki az, aki árulja az autót, milyen céges háttere van, hogyan került a gépjármű hozzá, egyáltalán kinek a nevén van az eladásra kínált autó, és az adásvételkor ez a személy jelen van-e? Ha a vételárat csak készpénzben fogadják el, már az komoly gyanúra adhat okot. Használt autó vásárlásnál tehát mind a jogi, mind pedig a műszaki háttér problematikus lehet, ezért ne legyünk restek, próbáljunk választ kapni az evidensnek tűnő kérdéseinkre is.

Melyik az a három autótípus, melynek szervizelése száz százalékban megoldott Magyarországon hosszú távon is, vagyis, amelyeknek az alkatrészellátása a leginkább biztosított?

Itt megint csak azt tudom tanácsolni, ha nincs se időnk, se kedvünk egzotikus alkatrészek beszerzésével foglalatoskodni, akkor úgynevezett tömegautót vásároljunk. És itt a jó értelemben vett tömegautókra gondolok, a Suzuki, az Opel, a Volkswagen, vagy a Ford csoport termékeire érdemes odafigyelni, de az elmúlt években például a koreai autómárkák is olyan ívet futottak be, hogy ma már gond nélkül képesek a tömeggyártók kiszolgálási színvonalával, megbízható szervízháttérrel működni. Ha viszont mindenképpen valami ritkább motorverziójú, különlegesebb autóra vágyunk, akkor számítanunk kell arra, hogy ez hátráltató tényező lehet a szervizelésben.

Mire érdemes odafigyelni a külföldről behozott autók esetében?

Ha külföldről – jellemzően nyugatról – vásárolunk gépkocsit, két dolog lehet árcsökkentő tényező, ugyanakkor – és ezt érdemes észben tartani - mindkettő valamilyen csalással van összefüggésben. Az ilyen ügyletekkel foglalkozók általában olyan öreg gépjárműveket hoznak be külföldről, amiket kint már nem lehet levizsgáztatni, vagy olyan műszaki problémájuk lehet a járműveknek, amik gazdaságosan már helyrehozhatatlanok. Itthon aztán kipofozzák őket, és a közterheket kikerülve, nem cégszerűen bocsájtják áruba; a nepper jogilag ki is marad az ügyletből, gyakorlatilag egy német adásvételi szerződéssel helyezik a gépkocsit forgalomba. Értelemszerűen így mindenfajta szavatossági igény érvényesíthetetlen lesz a jövőben. A másik lehetőség, amikor valamilyen gazdasági bűncselekmény, jellemzően áfacsalás keretében beérkezett autó megvásárlásába futunk bele. Lehet persze jól is járni, ehhez azonban az kell, hogy mi magunk zarándokoljunk el nyugatra, és egy ottani márkakereskedésben vásároljunk bruttóáron. Így vélhetőleg nem is fogunk csalódni.

Jellemzően melyek azok a finanszírozási konstrukciók, melyekkel érdemes egy autóvásárlásba belevágni?

Cégek esetében a nyílt végű lízing és a tartósbérlet a lehető legelőnyösebb költségelszámolás szempontjából, magánembereknél pedig a zárt végű lízing az ajánlott, ilyenkor az utolsó ki nem fizetett összeg erejéig a bank nevén marad a jármű. És, hogy miért is érdemes hitelt felvenni? Ha valaki egy egy-másfél milliós autó helyett vesz magának egy hárommilliós autót egy értelmezhető, kigazdálkodható hitellel, akkor hosszú távon mindenképpen jobban fog kijönni az egészből, mintha egy-másfél millióért egy 10-12 éves, bőven 200 ezer kilométert futott autót venne. Egy jól megválasztott autótípussal ugyanis kap egy legalább még 5-6 évig, minimális szervizköltséggel üzemeltethető autót, főleg, ha a törlesztés mértéke is vállalható.

És mi a helyzet az erőn felüli vásárlással?

Az erőn felüli vásárlás az elmúlt években azért egy kicsit racionalizálódott. Aki a válság környékén egy kicsit is megégette magát azzal, hogy minimális kezdő részlettel, elnyújtott törlesztőkkel vásárolt, az nem is volt igazi vevő. Normális esetben nem is tudta volna az illető ezeket az autókat megvásárolni. Egy értelemes célra fordított és értelmesen beosztott hitel, ha abból egy fenntartható, hosszú távon is biztonsággal szervizelhető autót vásárolunk, az egy kifejezetten előnyös konstrukciónak tűnik. Ha viszont valakinek csak egy meghatározott keretösszeg áll rendelkezésre autóvásárlásra, annak minden esetben azt szoktam javasolni, hogy az összeg maximum hatvan-hetven százalékát fordítsa a gépkocsi megvételére, mert a fenntartásra, a szervizelésre érdemes azért félretenni.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlet, a THM 18,48 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

41 különböző márkájú, összesen 115 - az új és a használt áruk piacán is kapható - babakocsit tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A teszt során azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire biztonságosak, milyen könnyen irányíthatók, használhatók, szállíthatók vagy tisztíthatók.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

 • Rossz hír a dízeleseknek: újra a lélektani határon a gázolaj ára

  A benzin most nem drágult. Tovább

  Rossz hír a dízeleseknek: újra a lélektani határon a gázolaj ára
 • Itt a nagy debreceni teszt: melyik a legjobb kolbász?

  A grillszezon kedvelt termékeit, debreceni húskészítményeket vizsgált a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Tovább

  Itt a nagy debreceni teszt: melyik a legjobb kolbász?
 • Jön a 400 forintos gázolaj

  Pénteken. A benzin most nem drágul. Tovább

  Jön a 400 forintos gázolaj
 • Már csak egy köpésre van a 400 forintos benzin és dízel

  Nagyot drágultak mára virradóra az üzemanyagok. Tovább

  Már csak egy köpésre van a 400 forintos benzin és dízel
 • Nagyon rövid fizetési határidőkkel szívatják a magyarokat a cégek

  A magyar cégek fele annyi időt adnak a lakossági ügyfeleknek a fizetésre, mint az európai átlag: mindössze 11 napunk van kiegyenlíteni tartozásainkat. Tovább

  Nagyon rövid fizetési határidőkkel szívatják a magyarokat a cégek
 • Fordulat: tényleg elindult a zöld forradalom a magyar boltokban

  A napi bevásárlásaink helyszíneként szolgáló üzletek kiváló terepet jelentenének a gondolkodásmód átformálására: itt mindenki megfordul és mindenki rengeteg (műanyag)szemetet termel. Amikor legutóbb kérdeztük a hazai áruházláncokat, még leginkább csak nagy szavakat és terveket kaptunk - mostanra viszont úgy tűnik, valóban elkezdtek cselekedni a kereskedők. Tovább

  Fordulat: tényleg elindult a zöld forradalom a magyar boltokban
 • Túltolták a csokicső reklámját – lecsapott a GVH

  Kicsit sokat ígér a Chocolate Brown hálózatot üzemeltető cég. Tovább

  Túltolták a csokicső reklámját – lecsapott a GVH
 • A valóban hatékony meetingek receptje

  A legtöbb munkatárs számára a meeting kifejezés egyet jelent az unalommal és az elpazarolt idővel. Sajnos sokunknak van már tapasztalata teljesen felesleges, időt rabló és sehová sem vezető megbeszélésekről. Pedig Steven Rogelberg szerint a meetingekre igenis szükség van. Az Észak-Karolina Charlotte Egyetem professzora kutató munkájának eredményeként arra jutott, hogy a kooperáció, a hatékony kommunikáció, valamint a közös döntéshozatal csakis ebben a formátumban tud megvalósulni. Ennek fényében rövid bejegyzésünkben a valóban hatékony meetingek receptjét fogjuk megosztani Roselberg professzor eredményei alapján. Tovább

 • Itt a nyár - harcoljunk a szúnyogok ellen

  Jelenleg nagyon sok ember életét keserítik meg az elszaporodott szúnyog kolóniák. Hogy mi ne tartozzunk ebbe a körbe, érdemes minél előbb felszereltetni egy megbízható szúnyoghálót, ha még nem tettük meg. Ezek nagy része véd a poloskák és egyéb repülő jószágok ellen is. Ahhoz, hogy átfogóbb képet kapjunk az elérhető szúnyoghálókról, érdemes felkeresni a redony-napellenzok.hu oldalt. Itt komplexebb képet kaphatunk arról, hogy milyen kialakítás közül választhatunk. Megtudhatjuk, hogy léteznek fix, illetve függőlegesen vagy vízszintesen mozgatható, azaz rolós, valamint pliszé kialakítású szúnyoghálók is - ezek vízszintesen mozgathatóak. Tovább

 • Poharak, amelyek egyetlen bárpultról sem hiányozhatnak

  Az alkoholfogyasztás stílusos módja nemcsak abban merül ki, hogy minőségi italokat fogyasztunk. Az igazi ínyencek emellett arra is figyelmet fordítanak, hogy a bárpultban felkínált nedű egy tökéletesen hozzá passzoló, magas minőséget képviselő pohárban legyen felkínálva. Tovább

 • A “magyar tenger” partján

  Neked is a “Balaton az igazi Riviéra”? Akkor számos olyan várost látogathatsz meg környékén, ahol csupán egy ugrásnyira leszel kedvenc tavadtól. A Balaton egyik legfelkapottabb üdülővárosa Keszthely, amely a “magyar tenger” nyugati partján fekszik. Menjünk el egy idegenforgalmi útra, az élénk városkában! Tovább

 • Egyéni igényekre szabva – a monitor szemüveg

  Napjaink szerves része a számítógép használat. Már egy egyszerű ügyintézés, levelezés kapcsán is a képernyőt nézzük. Sokan vannak, akik munkájukból adódóan több, akár 8-10 órát is gép előtt ülnek. És akkor még az otthoni kikapcsolódás közbeni számítógépezésről nem is beszéltünk... Tovább

 • Hogyan tárolj minden “földi jót”?

  Nem tiltott gyümölcsökről lesz szó. Viccet félretéve, azokról a zöldségeknek és gyümölcsöknek a tárolásáról szólnék, amelyek színesebbé teszik mindennapi étrendünket. Bárhová is kerülnek útjukon, fontos, hogy a tárolás alatt megóvjuk “színüket” a kórokozóktól. Illetve egy olyan cégről, amely ehhez segítséget nyújt neked. Tovább

 • Tudatos döntés: régiből újat!

  A fogyasztói társadalom szinte megköveteli, hogy régi, megunt tárgyainkat folyton újra, szebbre, modernebbre cseréljük. Ennek ellenére egyre többen vallják, hogy pusztán azért, mert használati eszközei már nem vadonatújak, attól még működőképes, tetszetős és főleg, még használható tárgyakról van szó. Az újrahasznosítás és a tudatos fogyasztás nem üres szólam. Valóban agyban dől el, amikor döntünk: a régit nem kell szükségszerűen eldobni, lecserélni. Természetes az is tény, hogy az ember igényei és ízlése is változik, de még ezzel együtt sem kell azonnal a boltba futni a legújabb termékért. Tovább

 • Részekből egész, avagy a mobiltelefonok szervizelése

  Raktál már ki valaha puzzle-t? Ha igen, tudhatod, hogy ha csak egy darab is hiányzik, a kép már nem teljes. Ahhoz, hogy összeálljon az egész kép, szükség van minden hiányzó darab megkeresésére. Na és mi a helyzet a mobiloddal? Hacsak egy alkatrész is meghibásodik, a működése onnantól koránt sem “egész”. Tovább

 • Látványosan mérgezik magukat a magyar fiatalok - minden bolt polcán ott van a veszélyforrás

  A magyar fiatalok túlnyomó többsége folyamatos energiaital fogyasztó, sokan úgy isszák, mint az üdítőt, ráadásul mind gyakrabban alkohol kíséretében, ami akár életveszélyes is lehet. E Tovább

  Látványosan mérgezik magukat a magyar fiatalok - minden bolt polcán ott van a veszélyforrás
 • A nap képe: Orbán elárulta, mit ebédelt

  A miniszterelnök is csak egy ember, és olykor megéhezik. Tovább

  A nap képe: Orbán elárulta, mit ebédelt
 • Megint drágult a benzin

  A dízel nem. Tovább

  Megint drágult a benzin
 • Fogás az RTL-en: pornó miatt megbüntették a csatornát

  A luxemburgi médiahatóság kezdeményezésére ment a büntetés az RTL II-nek a Való Világ egyik része után. Tovább

  Fogás az RTL-en: pornó miatt megbüntették a csatornát
 • Nem szedték szét a turisták az országot májusban

  2,4 százalékkal csökkent a szálláshelyek forgalma. Tovább

  Nem szedték szét a turisták az országot májusban
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?