7p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Autóvásárlás esetén talán a leggyakrabban előforduló hiba, hogy nem határozzuk meg pontosan, mire is kívánjuk használni a megvásárolt gépjárművet – véli Várkonyi Gábor autóbróker. Szerinte az ügyfél általában rosszul definiálja a saját érdekeit, ezért a tranzakció pénzügyi részében is az esetek többségében jócskán mellé lő. Ő azt ajánlja, hogy ne csak az aktuális vételárat nézzük, hanem mindig a teljes bekerülést, benne az élethossziglani fenntartás és szervizeltetés költségeit.
Várkonyi Gábor autóbróker

Mi az a három legfontosabb szempont, amire új, vagy éppen használt autó vásárláskor mindenképpen felhívná a figyelmet, ha a vásárlás hivatalos márkakereskedőnél történik?

Használt autók esetében az első és legfontosabb az előélet beható vizsgálata, minimum három-négy évre visszamenőleg. Kié volt, hol használták és hol szervizelték az autót, volt-e valamilyen káreseménye, és azt hol javították. Új autók esetében a szignifikáns megbízhatóságbeli különbségek eltűnőben vannak az utóbbi időben, ami annyit jelent, hogy a futószalagról frissen lekerülő járművek többsége, márkától és gyártótól függetlenül az első három-négy évet általában mindenféle gond nélkül képesek abszolválni. Nem úgy, mint akár húsz évvel ezelőtt, amikor már újonnan is lehetett bűnrossz autót, de ugyanígy csodamasinát is venni. Fontos tehát, hogy szerviztúlfutás nélküli, időben karbantartott és tudható történetű autót vásároljunk.

Bár a kilométeróra aktuális állása nem a legfontosabb paraméter egy használt autó megvételekor, az átlagvásárló mégis ez után szokott a leggyakrabban érdeklődni. Talán mert ez az adat az egyik legmegfoghatóbb, a hétköznapokban is a legkönnyebben értelmezhető számára - gondolhatnánk első blikkre, ám ez igencsak csalóka. Tipikusan ez az a helyzet, amikor az ügyfél általában rosszul definiálja a saját érdekeit. Sokan tartanak például attól, hogy magas futású, ámde fiatal autót vásároljanak. Ezek azonban általában olyan vevők, akik nem hajtják túl a járgányt, vagyis egy kétéves, százezer kilométert megtett autó még jó sokáig szolgálhatna a megelégedésükre. Az átlag vásárlói elvárás azonban mégis az, hogy inkább döntenek egy jóval idősebb, de állítólag csak keveset, mindössze pár tízezer kilométert futott autó mellett az emberek, holott árban alig van a kettő között különbség, ráadásul az utóbbi vélhetőleg jobban le is van harcolva, mint fiatalabb társa.

Ha pedig átlagos pénztárcával rendelkezünk, és ez lenne a harmadik jótanács, akkor mindenképpen gondoljunk a jövőbeni fenntarthatóságra, vagyis a jelenben semmiképpen se költekezzünk ki, fektessünk inkább egy átlagos, megfizethető autóba, és ne kergessünk drága délibábokat.

Miféle kockázatai vannak annak, ha egyénileg indulunk útnak vásárolni, vagyis mik fenyegethetik a gyanútlan vásárlót az autónepperek részéről? Mi az a 3-4 dolog, amire ilyen esetben nagyon oda kell figyelni?

Hamisított szervízkönyv, törött autóba visszaépített autó, szakszerűtlenül karbantartott, vagy már fennálló műszaki hibával értékesített gépjármű – ezek ma ugyanúgy létező jelenségek, mint évekkel ezelőtt. Egyszerűen azt az egyszerű tételt kell autóvásárláskor is elfogadnunk, hogy nincs „ingyen” ebéd itt sem, vagyis nem fogunk fillérekét hozzájutni egy értékes autóhoz. Azt javaslom mindenkinek, hogy ilyenkor vegyük elő a józan paraszti eszünket, és tegyük fel – magunknak is – a legegyszerűbb kérdéseket a portékával kapcsolatban: leinformáltuk-e, hogy ki az, aki árulja az autót, milyen céges háttere van, hogyan került a gépjármű hozzá, egyáltalán kinek a nevén van az eladásra kínált autó, és az adásvételkor ez a személy jelen van-e? Ha a vételárat csak készpénzben fogadják el, már az komoly gyanúra adhat okot. Használt autó vásárlásnál tehát mind a jogi, mind pedig a műszaki háttér problematikus lehet, ezért ne legyünk restek, próbáljunk választ kapni az evidensnek tűnő kérdéseinkre is.

Melyik az a három autótípus, melynek szervizelése száz százalékban megoldott Magyarországon hosszú távon is, vagyis, amelyeknek az alkatrészellátása a leginkább biztosított?

Itt megint csak azt tudom tanácsolni, ha nincs se időnk, se kedvünk egzotikus alkatrészek beszerzésével foglalatoskodni, akkor úgynevezett tömegautót vásároljunk. És itt a jó értelemben vett tömegautókra gondolok, a Suzuki, az Opel, a Volkswagen, vagy a Ford csoport termékeire érdemes odafigyelni, de az elmúlt években például a koreai autómárkák is olyan ívet futottak be, hogy ma már gond nélkül képesek a tömeggyártók kiszolgálási színvonalával, megbízható szervízháttérrel működni. Ha viszont mindenképpen valami ritkább motorverziójú, különlegesebb autóra vágyunk, akkor számítanunk kell arra, hogy ez hátráltató tényező lehet a szervizelésben.

Mire érdemes odafigyelni a külföldről behozott autók esetében?

Ha külföldről – jellemzően nyugatról – vásárolunk gépkocsit, két dolog lehet árcsökkentő tényező, ugyanakkor – és ezt érdemes észben tartani - mindkettő valamilyen csalással van összefüggésben. Az ilyen ügyletekkel foglalkozók általában olyan öreg gépjárműveket hoznak be külföldről, amiket kint már nem lehet levizsgáztatni, vagy olyan műszaki problémájuk lehet a járműveknek, amik gazdaságosan már helyrehozhatatlanok. Itthon aztán kipofozzák őket, és a közterheket kikerülve, nem cégszerűen bocsájtják áruba; a nepper jogilag ki is marad az ügyletből, gyakorlatilag egy német adásvételi szerződéssel helyezik a gépkocsit forgalomba. Értelemszerűen így mindenfajta szavatossági igény érvényesíthetetlen lesz a jövőben. A másik lehetőség, amikor valamilyen gazdasági bűncselekmény, jellemzően áfacsalás keretében beérkezett autó megvásárlásába futunk bele. Lehet persze jól is járni, ehhez azonban az kell, hogy mi magunk zarándokoljunk el nyugatra, és egy ottani márkakereskedésben vásároljunk bruttóáron. Így vélhetőleg nem is fogunk csalódni.

Jellemzően melyek azok a finanszírozási konstrukciók, melyekkel érdemes egy autóvásárlásba belevágni?

Cégek esetében a nyílt végű lízing és a tartósbérlet a lehető legelőnyösebb költségelszámolás szempontjából, magánembereknél pedig a zárt végű lízing az ajánlott, ilyenkor az utolsó ki nem fizetett összeg erejéig a bank nevén marad a jármű. És, hogy miért is érdemes hitelt felvenni? Ha valaki egy egy-másfél milliós autó helyett vesz magának egy hárommilliós autót egy értelmezhető, kigazdálkodható hitellel, akkor hosszú távon mindenképpen jobban fog kijönni az egészből, mintha egy-másfél millióért egy 10-12 éves, bőven 200 ezer kilométert futott autót venne. Egy jól megválasztott autótípussal ugyanis kap egy legalább még 5-6 évig, minimális szervizköltséggel üzemeltethető autót, főleg, ha a törlesztés mértéke is vállalható.

És mi a helyzet az erőn felüli vásárlással?

Az erőn felüli vásárlás az elmúlt években azért egy kicsit racionalizálódott. Aki a válság környékén egy kicsit is megégette magát azzal, hogy minimális kezdő részlettel, elnyújtott törlesztőkkel vásárolt, az nem is volt igazi vevő. Normális esetben nem is tudta volna az illető ezeket az autókat megvásárolni. Egy értelemes célra fordított és értelmesen beosztott hitel, ha abból egy fenntartható, hosszú távon is biztonsággal szervizelhető autót vásárolunk, az egy kifejezetten előnyös konstrukciónak tűnik. Ha viszont valakinek csak egy meghatározott keretösszeg áll rendelkezésre autóvásárlásra, annak minden esetben azt szoktam javasolni, hogy az összeg maximum hatvan-hetven százalékát fordítsa a gépkocsi megvételére, mert a fenntartásra, a szervizelésre érdemes azért félretenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
Vásárló Hányszor kell mosni a paplant?
Buksza blog | 2024. március 15. 13:28
A matracokat kínáló cégek reklámszövege, hogy a termékeikben rejlik a zavaró álmok nélküli alvás titka. Kevesen tudják, hogy a jó matracnál egyszerűbben is tehetnek valamit a pihentetőbb alvásért.
Vásárló A „méret a lényeg” jegyében akar megújulni a Meki
Buksza blog | 2024. március 15. 10:21
Még az infláció megugrása előtt az embereknek több pénzük volt arra, hogy gyorséttermekben egyenek, és a McDonald’s azt vette a fejébe, hogy a jövőben visszatér ehhez.
Vásárló Teljes átalakulásról döntött a Decathlon, a magyar boltokat is érinti a lépés
Buksza blog | 2024. március 13. 12:39
Nagy lehetőségek nyíltak meg a francia Decathlon sportáruházlánc marketingesei előtt, a vállalat ugyanis a feje búbjától a talpáig átszabja imázsát azzal az ambícióval, hogy sportmárkává váljon.
Vásárló Az Aldi bátor lépésre készül, a jövőben összesen 800 üzletet nyitna az amerikai piacon
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 12. 16:29
A kiskereskedelem a fejlett országokban a legkeményebb versenypiacok közé tartozik, ám ezen belül vélhetően az Egyesült Államokban kell a legjobban megharcolni a vevőkért. Úgy tűnik, az Aldi nem riadt meg ettől.
Vásárló Környezetbarát megoldás a kellemetlen szagok megszüntetésére a lakásban
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 17:47
Az ózon kitűnően alkalmas a szagok semlegesítésére, ezért az ózongenerátorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Különösen olyan helyeken, ahol kiemelten fontos a kellemetlen szagok megszüntetése, a tiszta, friss környezet megteremtése.   
Vásárló Mosdószekrény-választás a praktikum és esztétikum jegyében
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 13:57
A fürdőszoba egyik legpraktikusabb és legdominánsabb eleme a mosdószekrény. Sokan úgy vélik, hogy egyszerű kiválasztani azt az egyet, ami a fürdőhelyiségbe kerül, ez azonban nem feltétlenül van így, hiszen a széles körű választék könnyen bizonytalanná teheti a vásárlót.
Vásárló Megalapozottnak látszik a piros pont, amit a Tesco kapott
Buksza blog | 2024. március 11. 12:13
Növelni tudta piaci részesedését az Egyesült Királyságban a Tesco szakértők szerint annak köszönhetően, hogy tőzsdén jegyzett vállalatként jobb pénzügyi helyzetben van versenytársainál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG