Hirdetés

Az olajválság hatása az autóipar fejlődésére

2019. december 28., 13:38

Karl Benz ekkor fejlesztette ki az első gázmotor meghajtású modellt, melyet Benz Patent Motorwagen néven kezdtek el gyártani.

Az autóipar fejlődésének következő állomása a Ford-T Modell gyártása 1908-ban. A modell ismertsége annak köszönhető, hogy ez volt az első tömeggyártásban készült jármű.

Ezt követően a General Motors is a piacra lépett, majd megjelentek a japán autók is.

Hirdetés

A fejlődés évei

Az autóipar az 1900-as években folyamatosan fejlődött és a társadalom egészére kihatással lett. A gyárak új munkahelyeket hoztak létre. Az autók használatával jelentősen nőtt az emberek mozgástere, az egyre növekvő érdeklődés pedig új fogyasztói igényeket gerjesztett.

Az autóipar fejlődésével párhuzamosan a legfontosabb energiaforrás a kőolaj lett.

Az olajválság

A töretlen fejlődést az 1970-es évek olajválsága szakította meg.

A válság első hulláma 1973-ban kezdődött, amikor az OAPEC olajembargót hirdetett az Amerikai Egyesült Államok és a nyugat-európai szövetségesei, valamint Japán ellen. A kőolaj ára hirtelen a négyszeresére emelkedett.

A következő drasztikus áremelkedés 1979-ben következett be, miután az arab államok ráeszméltek, hogy a piaci igények jelentősen meghaladják a kínálatot.

Az olajválság nemzetközi hatása

Az olajárak emelkedése globális áremelkedést okozott. A kapitalista országok könnyebben átvészelték az olajválság következményeit, azonban a szocialista országok nehéz helyzetbe kerültek.

Magyarország vezetői hitelt vettek fel, hogy az életszínvonalat fenntartsák, és az áremelkedést minél kevésbé érezzék meg az emberek. Idővel azonban állami szinten nem lehetett tovább finanszírozni ezt. A felvett hitelek miatt megnövekedett az államadósság, az ország működése veszélybe került. A taxisblokád is ezekkel az okokkal magyarázható.

Az olajválság az autóipart is átalakította. Az olajárak emelkedésével párhuzamosan a környezetvédelmi szabályozások is szigorodtak. Mindezek hatással voltak a tervezésre és a gyártásra is. Az elsődleges cél az üzemanyag fogyasztás mérséklése volt. Ennek következtében az 1970-es években egyszerűbb, gazdaságosabb autókkal mentek az utakon.

Az üzemanyag előállításával kapcsolatos változások a mai napig meghatározzák az autóipar működését, valamint az üzemanyag kiszolgálásával kapcsolatos új igényekre is reagálniuk kell a szakembereknek.

Amennyiben érdeklődik az üzemanyag kiszolgálásával kapcsolatos legújabb technológiák iránt, keresse fel a Multicore munkatársait, akik készséggel állnak az Önök rendelkezésére!

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 forint a törlesztőrészlete, a THM 13,41 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A CIB Bank személyi kölcsönének 18 392 Ft a törlesztőrészlete, a THM 21,05 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Hirdetés

Címlapon

Jókora ijedtség a tőzsdéken, kötvényekbe és aranyba menekülnek

Jókora ijedtség a tőzsdéken, kötvényekbe és aranyba menekülnek

Csúnya eséseket produkált a világ legtöbb tőzsdéje, mivel Kínán kívül több országban is aggasztóan nő a koronavírus-fertőzések száma. Európában és az USA-ban is 3-4 százalékkal esnek az indexek, zuhan az olaj, viszont veszik az olyan menekülőeszközöket, mint az arany vagy az államkötvények. Itthon a Mol esett legjobban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?