Dr. Fazekas Sándor miniszter háztáji sertéshúst tekint meg. Aki segít: Dominique Ducoux Auchan-vezérigazgató |
Mi is lehet olcsóbb?
A jogszabály pontosan meghatározza, mely húsfélékre terjed ki a áfacsökkentés, így a házi sertéshús (frissen, hűtve, vagy fagyasztva) adója lesz kisebb. Ide tartozik egyebek mellett a comb, a lapocka, a tarja, a karaj, az oldalas, a dagadó - írja közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).
Minek nem csökken az ára?
Az úgynevezett vágási melléktermékre és belsőségre már nem terjed ki az 5 százalék-os áfakulcs, így a sertésmájra, sertészsiradékra, zsírszalonnára sem. A feldolgozott húsféleségek áfakulcsa sem változik, így a kolbászé, a szalámié, virslié, vagy a sonkáé továbbra is 27 százalék lesz.
Mennyi is lesz akkor az új ár?
A KSH kimutatása szerint a rövidkaraj kilójának átlagára novemberben 1 390 forint volt, a korábbi hónapokban 1 400 forint. A sertéscomb legutóbbi megfigyelt átlagára 1 310 forint volt novemberben. 2015-ben év közben lényeges változás nem volt a sertéshúsfélék áraiban a KSH adatai szerint. Ezek az árak fognak csökkenni 17 százalékkal 2016. elejétől.
Az OKSZ felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a boltokban különbözőek az árak ma is, de a kereskedők abban érdekeltek, hogy az áfakulcs csökkentésének előnyét átadják a vásárlóknak, ami 25 milliárd forint körüli összeget jelenthet. Így a vásárlóknak továbbra is nézelődniük, válogatniuk kell a boltokban, attól függően, hogy mit és hogyan szeretnének megvenni.
Az élelmiszerpiacon éles verseny folyik a boltok, áruházak között, ebben a helyzetben pedig eleve üzleti érdek az áfakulcs csökkentés révén elérhető árelőny átadása a vásárlóknak. Nem véletlen egyébként például az, hogy a jogszabályok szerint tilos az élelmiszerek beszerzési ár alatti értékesítése (az éles verseny termelőknek már kárt okozó hatásainak fékezése érdekében).
Annyi a feketézésnek?
A piaci verseny mellett nem csekély szerepet fog játszani, hogy az 5 százalékos áfakulcs mellett nem éri meg feketézni. Ennek az lesz egyik következménye, hogy nagyobb tömegben jelenik majd meg a piacon olyan sertéshús, amely értékesítése során a korábban ügyeskedő termelők, élelmiszer feldolgozok már számlát, a boltosok pedig nyugtát adnak. A nagyobb letisztult kínálat is lefelé húzza az árakat, a feketézés egyébként eddig 30-40 százalék-ra volt becsülhető ezen a piacon.
Természetesen a kereskedők számára döntő kérdés - jegyzi meg a szövetség -, hogy a termelők és az élelmiszerfeldolgozók emelik-e az átadási árakat. Eddig nem volt jele annak, hogy a termelői oldalról olyan mértékű átadási áremelést terveznének, mely mérsékelné a fogyasztói ár elvárható csökkentését januártól.
Te ismered a disznó részeit? Így még biztos nem gondoltál a húsraNem csak az számít, orjára vagy karajra bontják a disznót: az áfa szempontjából is ideje megtanulnunk a sertés részeit. Részletek >>>>
|