Hirdetés
Hirdetés

Miért rendelkeznek a könyvek gyógyító hatással?

2019. augusztus 18., 14:10
Cimkék
könyv
, olvasás
, terápia

“Az olvasástól úgy érzem, hogy teljesítettem és tanultam valamit, amely által jobb emberré váltam. Az olvasás okosabbá tesz. Az olvasás által hihetetlenül egészséges módon gyógyítja önmagát a figyelemhiányom. Az olvasás egyszerre menekülés és annak az ellentéte, amely egy módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a valósággal egy teendőkkel teli nap után.” - nyilatkozta egyszer Nora Ephron amerikai újságíró és filmrendező.

A könyvek gyógyító ereje

Az emberek már az ókorban is tényként kezelték a könyvek gyógyításra alkalmas hatásait. A görögök például a könyvtáraikban helyeztek el tájékoztató jellegű feliratokat, amelyek jelezték, hogy a látogatók lelket orvosló helyen tartózkodnak.

Hirdetés

A biblioterápia, azaz a könyvterápia fogalmát először 1941-ben említik a Dorland-féle orvosi szótárban. Azonban már a 19. században felfedezték az olvasás pozitív hatásait azok az orvosok és pszichiátriai dolgozók, akik a Bibliát tanulmányozták. A könyvterápia mára egyre nagyobb népszerűségnek örvend a pszichológusok, munkahelyi tanácsadók és szociális dolgozók között egyaránt.

A könyvek olvasása által a páciens képes azonosulni a történetekkel és karakterekkel, amely jelzi számára, hogy nincs egyedül a problémáival. A könyvterápia alkalmazása már megjelenik a munkahelyi tréningeken, iskolákban, de a kórházakban és börtönökben is.

A gyermekeknek és kamaszoknak szánt könyvek kiválóan segíthetik a fiatal korosztályt a személyiségük egészséges fejlődésében és a gondolkodás fejlesztésében.

A könyvválasztás saját személyiségünk alapján történik

Az olvasók az általuk választott könyvekben mindig találnak valamilyen azonosulási pontot, amely önmagukra emlékezteti őket. Az azonosulás létrejöhet a borítón található képi világ, a hátoldalon található rövid szöveg vagy az első oldalak olvasása által. A könyv olvasása során az olvasó megismerheti a karakterek problémáit és motivációit egyaránt.

Az olvasás közben újabb fontos kérdések merülhetnek fel, amelyekre életre szóló tanítással bíró válaszok születhetnek. A történet elejétől a végéig követhető cselekmény, amely fokozatosan bontakozik ki az olvasó számára.

A magánéletben előforduló problémák túlnyomó többsége nem számít egyedülállónak, ezért a könyvek kiváló forrást biztosítanak az életben történő események feldolgozására.

10 érv a könyvterápia hatékonysága mellett

1. Rövid távon is csökkenti a stresszt.

2. Több területen növeli a szókincset.

3. A hosszú távú memória mellett a rövid távú emlékezetet is fejleszti.

4. Segíti kialakítani a kritikus gondolkodás folyamatát.

5. Pénztárcabarát, akár ingyenes szórakozást biztosít.

6. Fejleszti az íráskészséget és a stilisztikai készségeket.

7. Fokozza a képzelőerő igénybevételét.

8. Segít pihentetőbbé tenni az alvást.

9. Csökkenti a depressziót.

10. Hozzájárul a megfelelő koncentrációs készségek elsajátításához.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 Ft a törlesztőrészlete, a THM 13,86 százalék. a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

Ez lehet a legközvetlenebb hatása idehaza a szombati szaúdi dróntámadásnak, jobban mondva annak, hogy a világpiaci kőolajárak több mint tíz százalékkal drágultak. Hogy még feljebb mennek-e, az alapvetően attól függ, hogy a kiesett kínálatot mikor sikerül pótolni. A legpesszimistább forgatókönyv szerint a most 60-66 dollár közötti árak akár 100 dollárra is felmehetnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?