Hirdetés

Mit érdemes tudnunk a hőszigetelő anyagokról?

2019. június 20., 10:57

Hogyha nagy általánosságban szemügyre vesszük a különféle anyagokat, akkor bizonyos mértékű hőszigetelő tulajdonsággal mindegyik rendelkezik.

Érdemes azonban külön is részletezni közülük azokat, amik a hőszigetelés szempontjából kimondottan hatékonynak számítanak. Hogy mindezt számszerűsíteni tudjuk, ahhoz az úgynevezett hővezetési tényezőt célszerű figyelembe vennünk. Ennek kapcsán minél kisebb értéket látunk, annál jobb hőszigetelőnek számít az adott anyag.

Rövid bejegyzésünkben igyekeztünk összeszedni mindazt, amit a hőszigetelő anyagok kapcsán nagyvonalakban tudni érdemes.

Hirdetés

A hőszigetelés helyes megközelítése

A különféle kísérletek eredményeképpen a gyártók arra a következtetésre jutottak, hogy a hagyományos anyagok esetében a levegő számít a legjobb hőszigetelőnek.

A megoldandó feladat innentől kezdve az, hogy miként lehetséges levegővel „körülzárni” egy épületet. Másképp fogalmazva úgy kell bezárni valamibe a levegőt, hogy ez alacsony gyártási költségekkel járjon együtt.

Leginkább az expandált polisztirol hablemez (EPS), az extrudált polisztirol hablemez (XPS), a kőzetgyapot, az üveggyapot, a poliuretán hab (PUR hab) és a fagyapot lemez azok az anyagok, amelyeket Magyarországon hőszigetelésre alkalmazni szokás.

Érdemes megnéznünk őket kicsit részletesebben is.

Expandált polisztirol, kőzetgyapot és üveggyapot

Az expandált polisztirol gyártásának sajátossága, hogy a folyamat közben az anyag celláiba zárják be a levegőt. A homlokzati hőszigetelő anyagok közül a legalacsonyabb áron kapható.

A kőzetgyapot, valamint az üveggyapot hőszigetelése a rostokon megkötött levegő által történik. Egyébként az üveggyapot légáteresztő képessége jó, hangszigetelő és hőszigetelő tulajdonsága egyaránt kiválónak számít, ráadásul még tűzálló is.

Nem is csoda, hogy a szálas hőszigetelő anyagok kapcsán az üveggyapot számít a legkeresettebb árucikknek. Könnyű a súlya, nagyon jól alakítható, és a szigetelendő felületnek sem jelent terhelést.

A  tetőtéri szigetelések kapcsán a leggyakrabban használt anyagnak számít.

PUR hab és fagyapot

A purhab alkalmazása az építőiparban meglehetősen gyakori. Példának okáért szendvicspanelek hőszigetelő rétegét képezve, vagy nyílászáró tokok illesztése kapcsán, esetleg magában az ablakszárnyban is.

Maga az anyag egyébként két folyékony komponens reakciójának következtében kialakuló műanyag hab.

A fagyapot lemezek gyártásának sajátossága, hogy a faforgács szálakat cementkötéssel illesztik egymáshoz. Ami a hőszigetelő képességét illeti, nagyjából az ásványi szálas anyagokhoz képest harmadannyi, ellenben egy jól vakolható felületet képez.

Emiatt sokszor nem önmagában, hanem polisztirol lapok kiegészítéseként történik a használata.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a K&H Bank személyi kölcsönének 16 845 Ft a törlesztőrészlete, a THM 13,79 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék.A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 forint a törlesztőrészlete, a THM 18,53 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Számos jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül Líbiában és a térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?