Hirdetés
Hirdetés

Nem a hálapénz a legkártékonyabb dolog a magyar egészségügyben

2018. június 18., 09:33

Lantos Csaba nagybefektető szerint a lakásrendelők működése okozza a legtöbb gondot a hazai ellátási rendszerben, de az orvoslobbit nem legyőzni kell, hanem kiegyezni vele.

Lantos Csaba. Fotó: Bánkuti András - mfor.hu
Lantos Csaba. Fotó: Bánkuti András - mfor.hu

Ki kell egyezni az orvoslobbival

Nem a hálapénz a legkártékonyabb a hazai egészségügyi ellátási rendszerben, hanem a lakásrendelők működése. Ahol az orvos magánjövedelme képződik, miközben a költségek az állam által fenntartott intézményeket nyomják, mert az ottani eszközökkel folyik a gyógyítás - mondta az Mfor.hu-nak adott interjúban Lantos Csaba. Az üzletember évek óta a hazai magánegészségügy egyik legnagyobb befektetője.

Lényeges kérdés, hogy sok partikuláris érdekcsoport által őrzött kicsi status quókhoz hozzá mer-e nyúlni valaki. Lantos Csaba szerint azonban az okos politikus nem legyőzni akarja az orvoslobbit, hanem kiegyezik vele - érdekeltté kell tenni őket, hogy az egyébként szükségszerű változásokat támogassák.

Hirdetés

Fordulópont: lekörözte a magánszektor az állami járóbeteg-ellátást

Lantos úgy számol: ma a magánszektorban nagyságrendileg 300 milliárd forint fordul meg - szerinte pénzügyileg a járóbeteg-szakrendelések magánpiaca tavaly óta nagyobb, mint az állami ellátás. Több pénz van benne, még úgy is, hogy az orvos-beteg találkozások száma az állami ellátórendszerben magasabb. A kezeléseket ugyanis alacsonyabb összeggel téríti meg az állam, a legtöbb terület alulfinanszírozott.

Bár a magánszolgáltatókat valóban elsősorban a nagyvárosi polgárság veszi igénybe, ma már a kisvárosi polgárok sem mennek el az állami ellátórendszerbe - a nem súlyos egészségügyi állapotban lévők körében egyre nő a magánegészségügy népszerűsége.

Jó árat adtak a Róbert Károly Magánkórházért

Az interjúból az is kiderül: Lantos Csaba a Róbert Károly Magánkórházat nemrég azért adta el, mert olyan ajánlatot kapott, amit befektetőként nem lehetett visszautasítani. Jelenleg érdekeltsége van egyebek mellett egy hematológiai laborkészülék-gyártóban, valamint egy humán gén szekvenáló vállalatban, amelyik a világpiacon értékesíti transzplantáció előtt a donor genomtérképét. A járóbeteg-ellátásba egyelőre nem tér vissza befektetőként, mivel a Róbert Károly Magánkórház értékesítésről szóló szerződésben volt egy klauzula, amely nem engedi, hogy a következő időszakban visszalépjen erre a piacra.

Lantos Csaba az Mfor.hu-nak beszélt a magyar gazdaság kilátásairól és a kormány demográfiai programjáról is - a teljes interjút itt olvashatja >>

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlete, a THM 18,53 százalék.További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?