4p
A tűzijáték, a petárda erősen környezetszennyező termék, nehézfémeket és finom port szabadít ránk és a környezetünkre. Egy német egyetemen már kísérleteznek ugyan a környezetbarát megoldásokkal, ám egyelőre a laboratóriumi fázisnál tartanak. A füstmentesnek eladott pirotechnikai termékek pedig egyáltalán nem biztos, hogy egészségesebbek, sőt, épp ellenkezőleg.
(Fotó: police.hu)

Magyarországon főleg az állatvédők szólalnak meg évről évre a petárdázás ellen. De az embervédőknek is kellene – következtetjük ki a német sajtóból. Szilveszter estéjén emberek milliói rendeznek mini tűzijátékokat, vagy petárdáznak. A petárdák, rakéták, görögtüzek és egyéb eszközök nemcsak hangosak és piszkosak, hanem tüdőnkre is rendkívül károsak – emlékeztet az N-Tv.de német portál.

A füst rövid távon főleg a légzőszervi problémákkal küzdőket (asztma, COPD) viseli meg, de aki nagy mennyiségben és hosszú ideig van neki kitéve, szív– és érrendszeri problémákat is tapasztalhat. Extrém esetben kiválthat szívinfarktust vagy agyvérzést is azoknál, akik krónikus betegek vagy eleve valamiért hajlamosak erre.

A tűzijáték, mivel égési folyamatok zajlanak, nem képzelhető el égéstermék-kibocsátás nélkül. A kutatók dolgoznak a káros részecskéktől mentes alternatívákon, de néhány probléma akadályozza az áttörést. A fő probléma lényege a pénz. A pirotechnikai eszközök piacán nagy konkurenciaharc dúl, és olcsó alapanyagok felhasználásával igyekeznek az árakat alacsonyan tartani.

A füstmentes a veszélyesebb

Egy igazán környezetbarát petárda a portál interjúja szerint legalább 30 százalékkal többe kerülne. Így a legtöbb vevő rövid úton a konkurenciához pártolna. Ezt csak úgy lehetne megoldani, ha a hatóságok környezetvédelmi, károsanyag-kibocsátási határértékeket írnának elő.

Pedig a környezetbarát tűzijátéknak egy kellemes mellékhatása is lenne. Kevesebb lenne a füstje, és szebb színeket, tetszetősebb látványt lehetne elérni vele. Ute Dauert, a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség osztályvezetője ugyanakkor óvott egyes, főleg a színpadtechnikában (például koncerteken, filmforgatásnál) alkalmazott füstmentes eszközöktől. Ezek ugyanis a normálnál is kisebb mikrorészecskéket tartalmaznak, amelyek mélyebben képesek a szervezetbe behatolni. Ez sokkal károsabbá teszi ezeket az eszközöket.

Veszélyes nehézfémek

A környezetbarát petárdákra vonatkozó kísérletek során egyrészt a szénalapú anyagokat próbálják nitrogénalapúra cserélni. A szén ugyanis sok port képez, a nitrogén viszont gáz, amely amúgy is megtalálható a levegőben. Másrészt nehézfémeket kell mással pótolni.

A tűzijáték-keverékek ugyanis fémadalékokat tartalmaznak, leginkább a színek kikeveréséhez, mint többek között a bárium-nitrát. Ez fényes zöld színben világít, ugyanakkor erősen mérgező nehézfém – mondja Magdalena Rusan vegyész, aki a müncheni Ludwig Maximilians Egyetemen öko-tűzijátékokon dolgozik.

Pénz, pénz, pénz

A báriumot réz– és bórvegyületekkel pótolják. A pirosat adó stronciumot pedig lítiummal igyekeznek helyettesíteni. A feladat azonban nehéz. Nemcsak olyan vegyületekre van szükség, amelyek nem tartalmaznak semmilyen környezetre káros vagy mérgező égésterméket, hanem eközben a megfelelő teljesítményt is el kell érni.

Ráadásul a pirotechnikai keveréknek nem szabad túl könnyen, például mozgásra felrobbannia. Plusz túl hamar lebomlania vagy elveszítenie a szavatosságát. A kísérletek még a laboratóriumi fázisban tartanak. Az egyetemnek azonban kevés a forrása a kutatásokra.

Betiltanák és vennék

Évente egyszer kibírjuk – hangzik az interjú egyik végkövetkeztetése. Óvnak viszont az olyan tömegrendezvényektől, speciális helyszínektől, mint Disneyland, ahol akár naponta többször is nagy mennyiségben használnak fel pirotechnikai anyagokat.

A német Bento.de szerint a németek többsége a szilveszteri tűzijáték betiltását támogatná. A 2019-es év egyébként is a környezetvédelemről szólt az országban. Ennek ellenére a pirotechnikai cikkek eladásai nem csökkentek az idén sem.

Talajba, vizekbe is kerül

A tűzijátékok révén évente mintegy 4200 tonna finom por kerül a levegőbe a közel 83 milliós országban, ennek nagy része szilveszterkor. Ezek azonban csak a németországi kereskedelmi eladásokból számított adatok, a külföldön vásárolt termékek ismeretlen mennyisége miatt a valós érték jóval magasabb lehet. (A finom por különböző tüdőproblémákat, tüdőrákot is okozhat – a szerk.)

A legtöbb termék így vagy úgy, de Kínából származik, mert ott a legolcsóbb. A szilveszteri tűzijáték az óvatos becslések szerint is az éves németországi finompor-kibocsátás két százalékáért felelős. Emellett sok káros anyag kerül a talajba és a vizekbe is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvége "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG