Hirdetés
Hirdetés

Rágcsálóveszély Budapesten: patkányt láttam a lakásomnál, mit csináljak?

Valkai Nikoletta, 2018. február 06., 20:22

Az utóbbi időben egyre több rágcsálót látni a fővárosban, ennek ellenére Budapest a kevésbé fertőzött városok közé tartozik Európában. Mégis, mekkora problémát jelentenek a patkányok? Hova fordulhatunk, mit tegyünk, ha saját lakókörnyezetünknél jelennek meg a rágcsálók?

Vándorpatkányok (Rattus norvegicus) a Bábolna Bio Kft. fővárosi laboratóriumának tenyészetében (Fotó forrása: MTI Fotó, Kovács Attila)
Vándorpatkányok a Bábolna Bio Kft. fővárosi laboratóriumának tenyészetében (Fotó forrása: MTI Fotó, Kovács Attila)

Azokon a területeken, ahol a rágcsálók kedvező életfeltételeket találnak, ott rövid időn belül megtelepszenek és elszaporodnak, vagyis bárhol és bármikor felbukkanhatnak, ahol megfelelő búvó-, szaporodó- és táplálkozó helyet találnak. Ilyen hely lehet egy budapesti társasház pincéje, padlása, vagy akár Párizs utcái, ahol néhány nappal ezelőtt a csatornákból patkányok özönlötték el a várost a Szajna áradása miatt.

Száz budapestire jut egy patkány

Mi a helyzet Budapesttel? A budapestiek évtizedek óta nagyon ritkán, többségük egyáltalán nem találkozik patkányokkal. Száz budapestire legfeljebb évente egy patkány jut, ami nemzetközi összehasonlításban rendkívül alacsony arány – mondták el a Privátbankár.hu megkeresésére a Bábolna Bio Kft-nél.

Hirdetés

A Főpolgármesteri Hivatal által patkánymentesítésre megbízott cég tapasztalatai szerint kis mértékben, de növekedett a patkányok száma, de ennek ellenére magyar főváros továbbra is Európa egyik legkevésbé fertőzött területe. Becslésük szerint Budapesten ma is csak néhány ezer lehet a rágcsálókból, míg összehasonlításképpen az előbb említett, de jóval kisebb alapterületű Párizsban, 2016-ban hivatalosan hárommillióra becsülték a patkánypopuláció számát.

Több a szemét és a hajléktalan

A Bábolna Bio szerint több oka is van annak, hogy Budapesten mostanában valamivel gyakrabban kerül szem elé patkány. Egyrészt csökkent a fővárosban a szemételszállítás hatékonysága, az éjszakára kint maradó, ételhulladékkal is teli szemétgyűjtőkbenbőven találnak táplálékot a patkányok. De ugyanígy vonzza a patkányokat a belső-Erzsébetvárosban a bulinegyed turistái által hátrahagyott hulladék is.

A szakemberek szerint hogy ne jelenjenek meg a rágcsálók, célszerű lenne jóval gyakrabban, naponta kétszer-háromszor is üríteni a szemétgyűjtőket, hogy ne jussanak elegendő élelemhez a patkányok.

Másfelől a korábbinál több lett a hajléktalan a város egyes pontjain, akik sátortáborokban élnek, és sokszor szétdobálják a hulladékot. Végül az utóbbi évek súlyos, özönvízszerű felhőszakadásai is hátráltatják a patkányirtást, mivel a csatornarendszerbe, a csatornaládákba elhelyezett irtószert kimossa a víz. Ehhez még hozzájön egyes alkalmazott irtószerekkel szemben tolerancia vagy rezisztencia.

Rendszeres ellenőrzések

A Bábolna Bio nem csak a bejelentés után végez rágcsálóirtást. A megelőző jellegű munkálatok keretén belül folyamatos „méregmezőt” alakítanak ki, és rendszeres ellenőrző vizsgálatokat végeznek például a nagy áruforgalmat bonyolító épületek, pályaudvarok, kikötők, környékén, valamint a kijelölt folyó- és patakpartok mentén.

Ezen túlmenően minden patkány által veszélyeztetett objektumban (nagy ipari létesítmények, élelmiszeripari üzemek, stb.) félévente, a terület bejárását és ellenőrzése után, szükség esetén kezelését is ellátják. Budapesten egyébként 400 veszélyeztetettnek nyilvántartott objektumok van.

Fertőzött objektumok száma. (Forrás: babolna-bio.hu)
Fertőzött objektumok száma. (Forrás: babolna-bio.hu)

A cég munkatársai felderítő munkát is végeznek azokon a helyeken, ami az elmúlt években patkányfertőzött volt. A felderítő munka során a csatornarendszer tisztító aknáiban, valamint minden szabad víznyelőben speciális irtószert helyeznek ki.

A főváros állja az irtást

A Bábolna Bio Kártevőmentesítő és Szolgáltató Kft elérhetőségei: (06 1) 432-0412, szolgaltatas@babolna-bio.com

Ha valaki patkányt talál a lakása körül, a Bábolna Biónál kell bejelentést tenni telefonon vagy e-mailen. A rágcsálóirtás díjtalan. Akár lakossági, akár intézményi bejelentésről van szó, 24-48 órán belül elvégzik az irtást, annak érdekében, hogy megelőzze a patkányok elszaporodását. Amennyiben a felmérés során bebizonyosodik, hogy patkány van az érintett területen, a kihelyezett irtószerek fogyását heti rendszerességgel addig ellenőrizik, amíg a patkányfertőzöttség meg nem szűnik.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlet, a THM 18,48 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Te is használod. A jegybankelnök, az alsóház, a felsőház, valamint az ország elnöke is ekézi, mégis emelkedik, mi az? Hát a Facebook részvénye. Elképesztő módon annak ellenére ért éves csúcspontra, hogy úgy nagyjából mindenki utálja.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?